Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny - koszyki

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z szanownej userii sam z własnej kieszonki dokładał słynne koszyki pod przednie "fedry"??? hmm.gif

Dziś przy okazji wymiany łącznika stabilizatora mój mechanik się bardzo zdziwił że ich nie mam.

FAP twierdzi, że mój VIN się nie łapie ani nie łapał na żadną akcje ( VIN mam makaroniarski z VII/05)

Mechanior radzi toto cudo myśli inżynierskiej mimo to zamontować na swój koszt.

Niestety nie dopytałem w A-sio czy to można zanabyć i za ile - czy ktoś to już ćwiczył??

Na aledrogo nic podobnego nie znalazłem nowego, można zanabyć na rudym makpersonie ewentualnie sciana.gif

Napisano

> Czy ktoś z szanownej userii sam z własnej kieszonki dokładał słynne

> koszyki pod przednie "fedry"???

> FAP twierdzi, że mój VIN się nie łapie ani nie łapał na żadną akcje (

> VIN mam makaroniarski z VII/05)

A to nie było tak, że amory były lipne, i po jakimś tam fl zmienili konstrukcję ? Kumpel kupował niedawno 3d i na jednym kole osłony na drugim nic. Sprzedawał pracownik fiata i mi wmawiał, że jeden amor jest już pozmianowy i nie wymaga zabezpieczenia. Stilo `05.

Napisano

witaj. zapewne masz na myśli osłony mątowane w akcji fiata 50.44. jeśli chodzi o zasadność, to moim ale to tylko moje zdanie nie warto tego robić. Znane i opisywane na AK jest przynajmniej jeden przypadek że mimo tego pęknięta sprężyna uszkodziła przedni błotnik i oponę. U mnie dla przykładu pękła taka ale przy dolnym zwoju i założone "ochraniacze" nie miały żadnego znaczenia. tak sobie myślę, że akcja ta dotyczyła samochodów wyprodukowanych do września 2006.

Ps. Jeśli będziesz się czuł bespieczniej, to zakładaj. wiec jednak że u paru użytkowników te "ochraniacze" zżarte zostały po zimie przez korozję i pękły przydzierając oponę. U mnie takiej sytuacji nie zauważyłem. Lepiej za wczasu wymienić sprężyny na nowe ale dla pewności nie fiatowskie

Napisano

Mam komplet na zbyciu, jak by co pomierz grubość amorów i pyknij na priv ! ok.gif

Napisano

> A to nie było tak, że amory były lipne, i po jakimś tam fl zmienili

> konstrukcję ?

nie , amory nic do tego. to pekajaca sprezyna

Kumpel kupował niedawno 3d i na jednym kole osłony

> na drugim nic. Sprzedawał pracownik fiata i mi wmawiał, że jeden

> amor jest już pozmianowy i nie wymaga zabezpieczenia. Stilo `05.

jeden amor wymieniony ? screwy.gifhehe.gif

Napisano

> nie , amory nic do tego. to pekajaca sprezyna

Racja - jakos mi sie pomieszalo.

> Kumpel kupował niedawno 3d i na jednym kole osłony

> jeden amor wymieniony ?

Ta smile.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Mam komplet na zbyciu, jak by co pomierz grubość amorów i pyknij na priv !

Reaktywacja.

Chciałem dziś zamontować (tzn rękami mechanika) te osłony, lecz okazało się, że amortyzator ma zbyt grubą średnicę i osłonki absolutnie nie wejdą. Czyżby osłony były na konkretną markę amortyzatora?

Te amory co siedzą w aucie prawdopodobnie są oryginalne (ale aż tak ich nie badałem).

G.

Napisano

> Reaktywacja.

> Chciałem dziś zamontować (tzn rękami mechanika) te osłony, lecz okazało się, że amortyzator ma zbyt

> grubą średnicę i osłonki absolutnie nie wejdą. Czyżby osłony były na konkretną markę

> amortyzatora?

Tak z tego co pamiętam były dwa rodzaje tych osłon ok.gif

> Te amory co siedzą w aucie prawdopodobnie są oryginalne (ale aż tak ich nie badałem).

> G.

Ja tez tego nie wiem niewiem.gif

Napisano

Są dwa rodzaje tych osłon, na grubsze i cieńsze amorki, w zależnosci od silnika wink.gif

Jak by kogoś interesowało w ASO placilem 70zł/szt tych koszyków, ale że kupiłem te mniejsze i nie pasowały oddałem i już nie zakładałem nastepnych.... imo nie ma sensu jeśli ma się nie oryginalne spręzyny wink.gif

Napisano

> ale że kupiłem te mniejsze i nie pasowały oddałem i już nie zakładałem nastepnych.... imo nie ma sensu jeśli ma się nieoryginalne spręzyny

To u mnie mogą być oryginalne, bo przód trochę siedzi niżej - podciągałem światła niedawno. Ale korozji nie widzę (auto chyba zimy jeszcze nie widziało).

Będzie bez osłon, za jakiś czas może sprężyny wymienię.

Napisano

Ja w tamtym roku pojechałem do ASO i założyli bez problemu - koszt 0zł.

Skłoniło mnie zdjęcie rozciętej opony icon_eek.gif w poście odnośnie pękających sprężyn na AK.

Mam - może pomogą choć nie wiem czy mam oryginalne sprężyny niewiem.gif Stilo siedzi nisko - jak każdy Abarth cfaniak.gif

Napisano

W ASO założą za free pod warunkiem że już ktoś nie był z tym samochodem w tej sprawie wink.gif

Ja też się umówiłem na darmowe założenie a tu na komputerze wyskoczyła data, godzina i miejsce zakładania tych osłon.... i dziwnym trafem miałem tylko jedną wink.gif

Napisano

> Znane i opisywane na AK jest przynajmniej jeden

> przypadek że mimo tego pęknięta sprężyna uszkodziła przedni błotnik i oponę.

U mnie te osłonki zdały egzamin. Sprężyna pękła ale osłona zatrzymała ją przed osunięciem się na sam dół amortyzatora.

Napisano

Kolego,

ja mam produkcję VII.2004 po liftingu i ASO PARTNER K-ce przysłał do mnie list o akcji. Jak widzę, masz młodszego, więc "dryndnij" do nich, na pewno coś poradzą 30.GIF

Pzdr!

Napisano

> Kolego,

> ja mam produkcję VII.2004 po liftingu i ASO PARTNER K-ce przysłał do mnie list o akcji. Jak widzę,

> masz młodszego, więc "dryndnij" do nich, na pewno coś poradzą

> Pzdr!

jeżeli auto było sprowadzone z zagranicy a nie kupione w polskim salonie to żadne ASO ci tego za darmo nie założy, przerabiałem to w koszalinie,wprowadzają do swojej bazy nr VIN i jeżeli się na monitorze nie wyświetli że auto jest objęte akcją serwisową to 30.GIFbuu.gif

Napisano

> jeżeli auto było sprowadzone z zagranicy a nie kupione w polskim salonie to żadne ASO ci tego za

> darmo nie założy, przerabiałem to w koszalinie,wprowadzają do swojej bazy nr VIN i jeżeli się

> na monitorze nie wyświetli że auto jest objęte akcją serwisową to

No właśnie, jest z Italii (dlatego chyba zimy nie przeżyło, stan też na to wskazuje). Z VIN-u nie wynika, że auto miało akcję na te sprężyny (a mam listę napraw) i nawet diagnosta nie wspomniał o tym jak byłem w ASO wybadać inną sprawę.

Napisano
  • Autor

Znaczy wątek zatoczył koło i ostatni post pokrywa się z pierwszym swiety.gif

Napisano

> jeżeli auto było sprowadzone z zagranicy a nie kupione w polskim salonie to żadne ASO ci tego za

> darmo nie założy,

Nie koniecznie tak. Ja mam auto z 2002 sprowadzone z Belgii. Przy okazji jakiejś wizyty w ASO w ubiegłym roku kazali podać Vin i umówili mnie za dwa tygodnie. Zrobili za free.

Napisano

> darmo nie założy, przerabiałem to w koszalinie,wprowadzają do swojej bazy nr VIN i jeżeli się

> na monitorze nie wyświetli że auto jest objęte akcją serwisową to

Moje Stilo z Francji ... koszyki założone w Polskim ASO za 0zł waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.