Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce jechać na benzynie

Featured Replies

Napisano

Astra F 1.6 ( 1995) nie chce jeździć na benzynie. Odpala bez problemu, ale mam problem z wejściem na obroty, żeby przełączyć na gaz. Szarpie jakby nie palił na wszystkich garach. Przerzucam na postoju, bo przy obciążeniu jest to zupełnie niemożliwe. Wydaje mi się, że praca silnika trochę się zmieniła ( słyszę jakby gwizd silnika ) albo tylko tak się doszukuję jak zaczęły się problemy smile.gif Wykluczam problem świec, przewodów bo na gazie chodzi idealnie.

Napisano

Jeśli dzieje się tak tylko na benzynie, to mi na tą późną już chwilkę przychodzi do głowy szwankujący albo może tylko zabrudzony wtryskiwacz albo niedomagająca pompa paliwa, ewentualnie zapchany filtr paliwa - kiedy ostatnio go wymieniałeś?

tu możesz trochę poczytać między innymi o kontroli pompy, ale do tego trzeba mieć przyrząd mierzący ciśnienie....

Napisano

Myśle że trop z pompką może okazać sie służny wink.gifJak jeździłeś na gaziku miałeś dużo paliwa w zbiorniku?Pompka może pracować ale dawać za słabe ciśnienie,druga sprawa ile będą chcieli za sprawdzenie pompki mając poprzednią astre tez podejrzewałem pompe ale mechersy twierdzili że musieli by dorobić specjalny kruciec żeby ją sprawdzić i cała impreza sprawdzania miała kosztować150zł screwy.gifscrewy.gif

Wiec kwestia ile wezma za sprawdzenie...

Napisano

> Astra F 1.6 ( 1995) nie chce jeździć na benzynie.

A jaki konkretnie silnik? Monowtrysk czy wielopunkt?

Spróbuj odłączyć akumulator na 10 min i potem przejedź się na samej benzynie - może to problem z emulacją lambdy.

Napisano
  • Autor

Silnik z jednopunktowym wtryskiem. Pilnuję paliwa po wymianie zbiornika rok temu, nigdy nie mam mniej niż 1\4 zbiornika. Dzisiaj po nagrzaniu silnika nawet jechał na benzynie, może coś ze ssaniem ( jest tu coś takiego ?) No ale wtedy by miał problem z odpaleniem. Spróbuję z tym akumulatorem i napiszę co i jak.

Filtru paliwa to chyba nie wymieniałem confused.gif

Napisano
  • Autor

Jednak filtr paliwa był wymieniany przy wymianie zbiornika. Ale odłączyłem akumulator na 10 minut i ładnie chodzi na benzynie. Niestety nie sprawdzałem w czasie jazdy, bo później miałbym problem z miejscem pod blokiem. Sprawdzę rano jak będę jechał do pracy. Napiszę jutro czy się sprawdziło.

Napisano

> Ale

> odłączyłem akumulator na 10 minut i ładnie chodzi na benzynie.

Jeśli po odłączeniu akumulatora będzie ładnie jeździł na benzynie to znaczy że do regulacji ustawienia komputera od gazu (o ile jest taka możliwość). Jaki komputer posiadasz?

Napisano
  • Autor

> Jeśli po odłączeniu akumulatora będzie ładnie jeździł na benzynie to

> znaczy że do regulacji ustawienia komputera od gazu (o ile jest

> taka możliwość). Jaki komputer posiadasz?

Wszystko ładnie chodzi na benzynie, żadnych szarpnięć. To oznacza, że sonda jest do wymiany ?I co mam teraz jechać do gazownika ustawić gaz na komputerze ? Ustawienie jest tam możliwe, bo podłączał laptopa pod kostkę, jeżeli o to chodzi. Instalację gazową mam LOVATO. Tylko na gazie chodził i chodzi dobrze.

Napisano

> Wszystko ładnie chodzi na benzynie, żadnych szarpnięć. To oznacza,

> że sonda jest do wymiany ?

Nie. To oznacza że jest źle ustawiona emulacja sondy lambda i komputer (ten od benzyny) głupieje z czasem.

> I co mam teraz jechać do gazownika

> ustawić gaz na komputerze ?

Tak. Gazownik powinien skorygować ustawienia emulacji, i być może podnieść wyżej temperaturę przełączania na gaz.

> Instalację

> gazową mam LOVATO.

Lovato to producent parownika i być może kilku innych części. Chodziło mi raczej o producenta samego komputera, pewnie jest to Bingo-M albo Autronic AL-700 - ale z tym to już da sobie radę gaziarz.

Napisano
  • Autor

> Tak. Gazownik powinien skorygować ustawienia emulacji, i być może

> podnieść wyżej temperaturę przełączania na gaz.

Nie mam przełączania przy temperaturze tylko przy obrotach, to też powinienem jechać do gazownika ?

Napisano

> Nie mam przełączania przy temperaturze tylko przy obrotach, to też

> powinienem jechać do gazownika ?

Tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.