Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przymiarka do F-ki 1.6 16V

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam zaklepaną na czerwiec asterkę F-kę w kombi 1.6 16v zielony metalic, klima, elektryka, abs rocznik '96. Czego mogę się spodziewać po tym autku tzn. jakie spalania, typowe usterki, może ktoś podzieli się wrażeniami z jazdy?? Z góry thx za wszelkie sugestie. bow.gif

Napisano

> Witam,

> mam zaklepaną na czerwiec asterkę F-kę w kombi 1.6 16v zielony

> metalic, klima, elektryka, abs rocznik '96. Czego mogę się

> spodziewać po tym autku tzn. jakie spalania, typowe usterki,

> może ktoś podzieli się wrażeniami z jazdy?? Z góry thx za

> wszelkie sugestie.

Usterki .... hmm. ... branie oleju ale ja jako usterkę bym tego nie brał poprostu TTTM

Jazda ... mam taki silniczek i powiem Ci żwawy jak na kombi no i klima mu za bardzo nie przeszkadza. Moim zdaniem można polecić ale zaraz odezwą się zwolennicy 8V

A spalanie. Mój rekord z klimą non stop do zakopca ponad 300 km 6,4-6,7 l/100km.

drugi rekord to tej zimy cały bak tylko do pracy (3km) 13 l/100km icon_eek.gif no ale na takim odcinku to silniczek się nie nagrzewał.

Napisano
  • Autor

Aktualnie mam asterkę 1.4 8V 44kW i 242 kkm przebiegu, ale silnik pracuje równo, nie bierze oleju i przyśpiesza też przyzwoicie o ile jada max dwie osoby, zmieniam, bo potrzebuje kombi a akurat ktoś znajomy chce zmienić na asterkę g w czerwcu dlatego pokuszę się... Aktualna zostaje w rodzinie, więc będę ją widywał smile.gif

Napisano

Mam 1.6 8V ale jeździłem też 1.6 16V(ojciec dziewczyny posiada).

W 16V części droższe, większe spalanie ale jaka frajda z jazdy zeby.GIF Jak jechałem z Warszawy do Ciechanowa to w obie strony spalił jakieś 17-18L (200km). No ale trochę się go podeptało (100KM to nie moje 75 270751858-jezyk.gif) Jeżeli chodzi o awaryjność to samochód jest 9 Letni (z salonu 1 właściciel) i z tego co wiem to przy silniku nic nie było robione. Wystarczyły regularne wymiany rozrządu olejów filtrów etc. Jedynie układ przeniesienia napędu szwankował (sprzęgło padło). Chociaż z 2 strony dodam jeszcze że samochód ma dopiero 120kkm przejechane...

Napisano
  • Autor

1.6 16V ecotec w f-kach ma blok alu czy żeliwny??

Napisano

Ja jeżdże astra 1.6 16v tylko, że w sedanie i pod względem dynamiki jestem bardzo zadowolony, silniczek jest zrywny i naprawdę dobrze pracuje, co do drogich części 16v napewno się nie zgodzę (pare rzeczy wymieniłem, a cena banalna) w porównaniu do renault megane jakim jeździłem wcześniej to taniocha. Problem faktycznie jest z braniem oleju ale to w granicach 1l na 2 tys km, problem możesz mieć z blacha i małymi awariami ale warto:)

Napisano

> 1.6 16V ecotec w f-kach ma blok alu czy żeliwny??

Zeliwny

Pozdrawiam

Napisano

Co do cześci ,co jest droższe?

rozrząd ,ew elektronika silnika zawieszenie itp wszystko to samo wiec jakieś większe koszta to nie są.Wiadomo jeśli silnik padnie to części typu pierścienie tłoki itp napewno są droższe ale uwież mi w 8v też tanie nie sa ,i moim zdaniem remont sie nie opłaca tylko w razie czego szukanie nowego silniczka.

Co do spalania napewno większe w 16v no i założenie gaziku również jeśli planujesz w końcu to MPI.

Napisano
  • Autor

Czy w astrze II występował ten sam motor 1.6 16V co w Astrze F ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. X16XEL.

Pytam, bo przeglądając ogłoszenia w necie piszą, ze auto ma silnik 1.6 16v, ale różnią się wyglądem zewnętrznym... Np TU i TU . hmm.gif

Napisano

> Pytam, bo przeglądając ogłoszenia w necie piszą, ze auto ma silnik

> 1.6 16v, ale różnią się wyglądem zewnętrznym...

bo w Gie było więcej niż jedna 16-to zaworówka wink.gif

klik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.