Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[prawo] Jazda rowerem z dziećmi

Featured Replies

Napisano

Czołem,

jechałem sobie z dzieciakami na rowerach. Tzn synek (4 lata) pomykał na swoim 14" a ja w jego bezpośredniej okolicy jechałem na swoim "góralu" z doczepionym do ramy fotelikiem z córką (1,5 roku).

Samobójca ani tym bardziej dzieciobójca nie jestem w związku z tym przemieszczam się w opisanej wyżej konfiguracji wyłącznie po ścieżkach rowerowych, chodnikach i przejściach dla pieszych (na tych ostatnich przeprowadzam rower).

No i w przejściu pod torami kolejowymi przy dworcu Wschodnim w Wawie zagadnęło mnie dwóch SOKistów. Z ich argumentacji wynikało, że ani ja ani syn nie mamy prawa jechać na rowerze w tym miejscu. Ten tunel (przejście pod torami) jest z jednej strony (tej, którą my wjechaliśmy) oznaczony znakiem B-2 - zakaz wjazdu, a z drugiej strony przejścia brak jest jakichkolwiek znaków.

No i teraz czy mnie jako wiozącego 1,5 rocznego bajtla obowiązuje ten zakaz?

Prawo o ruchu drogowym stanowi, że:

Quote:

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

18) pieszy - (...) osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, (...) , a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej;

czyli tutaj 1:1

Ja mam rację, że synek może jechać bo jest < 10 lat a oni mają rację bo ja nie mogę.

a kilka akapitów niżej:

Quote:

Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych

Art. 33.

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem

I teraz nie wiem jak mam to zinterpretować? Bo to wg mojej interpretacji jest 2:0 dla mnie... a SOKiści zamiast zając się pijaczkami wybrali sobie łatwiejszą (mniej agresywną) ofiarę.

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

Moim zdaniem przepisy stoja po twojej stronie.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem przepisy stoja po twojej stronie.

Wiesz, oni wyciągnęli jakieś magiczne karteczki z własnym (SOKowskim) taryfikatorem i udowadniali mi, że ichnia racja jest lepsza od mojej. Byłem trochę zdenerwowany takim traktowaniem i nie zapamiętałem co tam było dokładnie napisane a teraz nie jestem w stanie nic poza KDR wygooglać.

No ale chyba to przepisy KRD są nadrzędne nad ichnimi.

Napisano

> No ale chyba to przepisy KRD są nadrzędne nad ichnimi.

taaak ... szczegolnie na kolejowym terenie prywatnym zlosnik.gif

M.

Napisano
  • Autor

> taaak ... szczegolnie na kolejowym terenie prywatnym

> M.

Brak tablicy informującej, że teren prywatny. Jedyny znak to namazany na prostokątnej białej tablicy (umieszczony z jednej strony tego tunelu) B-2 z dopiskiem że nie dotyczy pojazdów PKP.

Napisałem do SOKu - ciekawe czy odpiszą cokolwiek, czy potraktują jako spam.

Napisano

> Moim zdaniem przepisy stoja po twojej stronie.

Dokładnie. Jeżdżę z 8 - letnią Córcią. Kiedy brak ścieżki rowerowej jedziemy chodnikiem.

Napisano
  • Autor

> taaak ... szczegolnie na kolejowym terenie prywatnym

> M.

No to znalazłem ...

Quote:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 23 listopada 2004 r.

w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych

(Dz. U. z dnia 15 grudnia 2004 r.)

§ 2.

Na obszarze kolejowym zabrania się ponadto:

(...)

8) wprowadzania na perony, do holów, poczekalni,
tunelów i przejść między peronami
oraz w pobliżu torów nieprzeznaczonych do przewozu koleją rowerów, motorowerów, motocykli lub innych pojazdów, z wyjątkiem wózków inwalidzkich i dziecięcych;

9) jazdy rowerami, motorowerami, motocyklami lub innymi pojazdami oraz poruszania się na wrotkach i rolkach po peronach, w holach, poczekalniach dworcowych,
w tunelach, w przejściach między peronami
oraz w pobliżu torów, w odległości mniejszej niż 3 metry od skrajnej szyny;

I ŻADNYCH WYJĄTKÓW

ale i tak większym kuriozum od punktu 9, pod który ja ostatnio podpadłem dyskutowałem z SOKistami jest punkt 8 - jakaś piramidalna bzdura... tylko patrzeć jak zapiszą za to przepadek mienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.