Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Robienie przegladu w innym kraju UE? Mozna

Featured Replies

Napisano

Przypuscmy, ze mam samochod zarejestrowany w Polsce.

Czy wolno mi zrobic okresowy przeglad techniczny w innym kraju unii europejskiej i czy taki przeglad bedzie wazny jesli auto wroci do Polski i bedzie jezdzic po Polskich drogach?

Napisano

> Przypuscmy, ze mam samochod zarejestrowany w Polsce.

> Czy wolno mi zrobic okresowy przeglad techniczny w innym kraju unii

> europejskiej i czy taki przeglad bedzie wazny jesli auto wroci

> do Polski i bedzie jezdzic po Polskich drogach?

Z tego co wiem, to dalej trzeba przyjezdzac do kraju na przegladu niestety frown.gif

Napisano

> Przypuscmy, ze mam samochod zarejestrowany w Polsce.

> Czy wolno mi zrobic okresowy przeglad techniczny w innym kraju unii

> europejskiej i czy taki przeglad bedzie wazny jesli auto wroci

> do Polski i bedzie jezdzic po Polskich drogach?

Ciekawe, jakby nasi ustawodawcy przyjęli fakt, że przegląd w Irlandii jest na dwa lata. Jesteś sobie na wczasach w Irlandii, kończy się przegląd i jedziesz na NCT, dostajesz kwitek na dwa lata. Wracasz do Polski i... No właśnie, co by było?

Jest wogóle jeszcze jakiś inny kraj w Unii robiący przegląd na dwa lata?

Napisano

> Jesteś sobie na wczasach w Irlandii, kończy

> się przegląd i jedziesz na NCT, dostajesz kwitek na dwa lata.

z tego co pisze kolega CiniO to irlandzkie przeglądy są o wiele bardziej restrykcyjne niż w PL. być może odprawili by cię z kwitkiem... hmm.gif

Napisano

> z tego co pisze kolega CiniO to irlandzkie przeglądy są o wiele

> bardziej restrykcyjne niż w PL. być może odprawili by cię z

> kwitkiem...

Wiem coś o tym, też jestem w IE zlosnik.gif Uwalili moją Primerę, bo giętki wężyk hamulcowy wyglądał staro i mógł nie przetrwać kolejnych dwóch lat. Wężyki wymienione i wszystko gra. Powtórka przeglądu zaliczona.

Napisano

W przypadku Irlandii jest to dosyć proste - nie da się zrobić przeglądu samochodowi który jest zarejestrowany w kraju innym niż ROI.

Pozdrawiam

Napisano

> Wiem coś o tym, też jestem w IE Uwalili moją Primerę, bo giętki

> wężyk hamulcowy wyglądał staro i mógł nie przetrwać kolejnych

> dwóch lat.

Typowe dla nich wink.gif .

Napisano
  • Autor

> W przypadku Irlandii jest to dosyć proste - nie da się zrobić

> przeglądu samochodowi który jest zarejestrowany w kraju innym

> niż ROI.

> Pozdrawiam

NCT sie nie da. A co z testem DOE i potem "certificate of roadworthiness" ?

A pozatym co w sytuacji odwrotnej.

Czy jesli mam auto zarejestrowane w Irlandii to czy moge mu zrobic przeglad np TUV w niemczech i na takim przegladzie jezdzic po Niemczech, Polsce, Irlandii ?

Napisano

> NCT sie nie da. A co z testem DOE i potem "certificate of

> roadworthiness" ?

Nie mam zielonego pojęcia frown.gif .

> A pozatym co w sytuacji odwrotnej.

> Czy jesli mam auto zarejestrowane w Irlandii to czy moge mu zrobic

> przeglad np TUV w niemczech i na takim przegladzie jezdzic po

> Niemczech, Polsce, Irlandii ?

W Irlandii nie będzie to obowiązywać, gdyż jedynym certyfikatem potwierdzającym stan techniczny samochodów osobowych zarejestrowanych w ROI ( i poruszających się po tym kraju ) jest certyfikat wydany przez NCT. Tak samo ma się sytuacja w przypadku sprowadzania samochodu z dajmy na to UK - certyfikat MOT jest dla nas bezwartościowy.

Napisano
  • Autor

> W Irlandii nie będzie to obowiązywać, gdyż jedynym certyfikatem

> potwierdzającym stan techniczny samochodów osobowych

> zarejestrowanych w ROI ( i poruszających się po tym kraju ) jest

> certyfikat wydany przez NCT. Tak samo ma się sytuacja w

> przypadku sprowadzania samochodu z dajmy na to UK - certyfikat

> MOT jest dla nas bezwartościowy.

Dziwne to jest wszystko troche.

Niedalece jak w zeszlym roku komisja europejska orzekla, ze dzialanie Polski jest niegodne z prawem unijnym i nakazala rzadowi RP zmiane przepisow.

Chodzi wlasnie o to ze samochodu sprowadzone do Polski musialby przechodzic pierwszy przeglad w kraju przed zarejestrowaniem ich. To wlasnie podwazyla komisja europejska twierdzac, ze skoro auto mialo zrobiony przeglad w kraju pochodzenia to nie ma koniecznosci robic przegladu podczas pierwszej rejestracji w Polsce. Wzieli pod uwage to, ze podczas zakupu uzywanego samochodu w Polsce nie ma koniecznosci robienia przegladu przed rejestracja a jesli jest to auto z innego kraju UE to juz trzeba zrobic przeglad. I podciagneli to pod nierowne traktowanie obrotem towarow.

Wyglada wiec na to ze dokladnie taki sam mechanizm dziala w IE i nikt sie jak narazie do tego nie przyczepil.

Co gorsze w IE jest jeszcze cos gorszego co sie nazywa VRT i moim zdaniem jest kompletnie niezgodne z prawem unijnym.

Ale jak widac Irlandczycy nie umieja walczyc o swoje prawa bo jakby chcieli to komisja europejska tez pewnie by orzekla wyroki na ich korzysc.

A wracajac do tematu to chodzi mi po glowie pomysl, czy bylaby mozliwosc sprowadzic do Polski auto z Irlandii (z kierownica po prawej stronie) i jezdzic w Polsce na Irlandzkich numerach, zaplacic ubezpieczenie na to auto w Polskiej ubezpieczalni (da sie bo sie dowiadywalem) i robic przeglady np w Niemczech albo Slowacji lub Czechac (bo w Polsce takie auto nie przejdzie przegladu ze wzgledu na to po ktorej stronie ma kierownice).

Wiem, ze to kombinowanie straszliwe, ale chcialbym znalesc sposob na to aby w pelni legalnie po polskich drogach sie poruszac autem w kierownica po prawej stronie a zarazem nie musiec co 2 lata smigac nim do Irlandii po NCT.

Napisano

> A wracajac do tematu to chodzi mi po glowie pomysl, czy bylaby

> mozliwosc sprowadzic do Polski auto z Irlandii (z kierownica po

> prawej stronie) i jezdzic w Polsce na Irlandzkich numerach,

Tak przez 6 miesięcy(nie pytaj o podstawę prawną), później musisz zarejestrować autko w PL...

Nie ma tu znaczenia LHD/RHD, tak jest w większości krajów UE, musisz przerejestrować samochód po 6 miesiącach, zwróć uwagę, że nawet samochody ambasad/konsulatów są zarejestrowane w kraju, w którym się poruszają.

Da się to obejść, znajomy mieszkając w F wykombinował patent, że jeździł samochodem zarejestrowanym na ojca i co 3 miesiące rodzice "przysyłali" mu nową umowę użyczenia na kolejne 3 miesiące...

> zaplacic ubezpieczenie na to auto w Polskiej ubezpieczalni (da

> sie bo sie dowiadywalem) i robic przeglady np w Niemczech albo

> Slowacji lub Czechac (bo w Polsce takie auto nie przejdzie

> przegladu ze wzgledu na to po ktorej stronie ma kierownice).

I dobrze bo nie jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie, jakby można było to w PL były by głównie "angliki".'

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.