Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

różne amory na jednej osi SC 900

Featured Replies

Napisano

I tak pany wywodziłem się już tutaj na temat ściągania mnie w lewo podczas jazdy stawiałem że wachacze trzeba wymienić bo oryginał do rzemiosła jest przymierzony.

Dzisiaj w kanale obejrzałem dokładnie też amory i się okazuje że od kierowcy( po tej stronie gdzie nowy wachacz) jest nowy amor Delphi podczas gdy z drugiej jakieś Made in Poland (przypuszczam serie z fabryki).

Wkładam ręke w nadkola z przodu i od kierowcy ciaśniej tj niżej lekko siedzi....

Może od jednego innego amora i wachacza w połączeniu ściągać podczas jazdy?

Może ktoś przerabiał podobny temat ...auto miał kolizje z dziurą w drodze i poprzedni właściciel widać zaoszczędzić chciał na wymianie sick.gif

Napisano
..sciagac raczej nie, ale gibac sie moze
Napisano
  • Autor

> ..sciagac raczej nie, ale gibac sie moze

buja go zdeczka zawsze myślałem ze to te piękne seryjnie zawieszenie winne ...

Napisano
  • Autor

> ..sciagac raczej nie, ale gibac sie moze

na jakie ewentualnie amory zmienić pod plany FK -40?

Napisano

Zainwestuj w 2 takie same bedzie bezpiecznie

Napisano

> Może od jednego innego amora i wachacza w połączeniu ściągać podczas

> jazdy?

A jeszcze sprawdź czy sprężyny masz takie same - może w ogóle prawa i lewa strona stać na innej wysokości.

A na czym polega to ściąganie? Jeżeli w sytuacji kiedy jedziesz prosto po równym musisz mieć skręconą kierownice, to po prostu zbieżność jest nieustawiona.

Natomiast jeżeli ściąganie objawia się tym że przy hamowaniu/przyspieszaniu samochód sam skręca, to jak najbardziej winne mogą być różne amortyzatory, bo ich różna charakterystyka będzie powodować że prawe i lewe zawieszenie koło będzie różnie ugięte, a to z kolei ma pewien wpływ na kąt skrętu koła (bo drążki kierownicze nie znajdują się idealnie w poziomie) i w ogóle przechylenie nadwozia i może powodować ściąganie.

Jeżeli ściąganie polega na wyrywaniu Ci kierownicy z rąk to winna jest geometria. Sprawdź:

- czy felgi po lewej i prawej mają takie same wymiary (szczególnie ważne jest ET)

- czy po prawej i lewej jest taka sama zwrotnica (i czy jest prosta)

- czy nie zgięła się ta "puszka" do której przykręcona jest tylna część przedniego wahacza (to się lubi pogiąć na dziurach)

- czy rozstaw osi z prawej i lewej strony samochodu jest taki sam

> Może ktoś przerabiał podobny temat ...auto miał kolizje z dziurą w

> drodze i poprzedni właściciel widać zaoszczędzić chciał na

> wymianie

Warto sprawdzić cała geometrię (ale to po wymianie amorków).

Napisano

Ha! Miałem tak samo, ostatnio zmieniałem zawieszenie i co się okazało? Że od strony pasażera amortyzator był firmy Statim, a od strony kierowcy PZM1 cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

Sprężyny zachowały się seryjne a na nowym amorze auto stoi z lewej wyżej aniżeli na serii od pasażera. Na oko o jeden palec wkładając ręke w nadkole

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.