Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koniec gazu - jest gaz

Featured Replies

Napisano

Taki dziwny przypadek: mama gaz w butli a instalacja zaczyna "pikać" i informuje że się skończył.

Wyłączam, włączam - czasem zaskoczy or razu, czasem chwilę to potrwa.

Objaw bardzo częsty- praktycznie za każdym razem kiedy gdzieś jadę. czasem po drugim "zaskoczeniu" jest już ok, czasem nie.

Ale: filtry wymienione, wyregulowana, jeździ normalnie, pali zwyczajnie.

sekwencja BRC

spotkał się ktoś z czymś takim? hmm.gif jakiś czujnik może?

Napisano

> sekwencja BRC

> spotkał się ktoś z czymś takim? jakiś czujnik może?

Też tak miałem.Wymieniłem czujnik ciśnienia gazu./mapsensor/

Napisano

Witaj smile.gif

Mam u siebie też BRC sekwencję i miałem tak, ze jak depnąłem w pedał tak do 5k obrotów, to mi się przełaczył na benzynę i pokazał, ze gaz sie skończył - miałem przejechane ok 90-95% zbiornika. Poczym przełączyłem na benzyne, wróciłem na gaz i przejechałem spokojniejszą jazda jeszcze ok 30 km smile.gif

Jak już mi się skończy gaz, to jeszcze przełączam go ze 2-3 razy na gaz, ale przy przyspieszaniu powyżej 2.5k obr już zaczyna piszczeć, ze gaz się skończył wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Też tak miałem.Wymieniłem czujnik ciśnienia gazu./mapsensor/

jakie koszty?

Napisano

> jakie koszty?

200-220 PLN dokładnie nie pamiętam.Wymieniałem sam.

Napisano

> i...?

> znalazłeś przyczynę?

przyczyny nie znalazłem wink.gif bo jej nie szukałem hehe.gif

instalkę mam 1.5 miecha i jakoś nie było to dla mnie zdziwieniem wink.gif

Uznałem, że jak mu po przejechaniu 310 z 340/350 km depnąłem od 0 do 50 na 1. biegu, to spadło mu trochę cisnienie w butli i czujnik ciśnienia uznał, że gaz się skończył (ciśnienie spadło poniżej ustawionej wartości). Krótko mówiąc zrobił się tzw wir w zbiorniku hehe.gif

W sobotę będę u moich gazowców to mogę się podpytać, czy tak ma być, czy coś jest źle ustawione.

Pozdrawiam

Napisano

> Taki dziwny przypadek: mama gaz w butli a instalacja zaczyna "pikać"

> i informuje że się skończył.

> Wyłączam, włączam - czasem zaskoczy or razu, czasem chwilę to potrwa.

> Objaw bardzo częsty- praktycznie za każdym razem kiedy gdzieś jadę.

> czasem po drugim "zaskoczeniu" jest już ok, czasem nie.

> Ale: filtry wymienione, wyregulowana, jeździ normalnie, pali

> zwyczajnie.

> sekwencja BRC

> spotkał się ktoś z czymś takim? jakiś czujnik może?

może parownik mało wydajny i spada w nim ciśnienie gazu a wtedy sterownik przełącza z gazu na benzyne...

Napisano

w sekwencji Landi Renzo miałem podobny objaw, przyczyną była

przytkana instalacja, wymiana filtrów i przedmuchanie pomogło smile.gif

wysypanego grafitu starczyłoby na zrobienie kilku ołówków 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W sobotę będę u moich gazowców to mogę się podpytać, czy tak ma być,

> czy coś jest źle ustawione.

> Pozdrawiam

ja mam tak samo, przy prawie "pustym" zbiorniku na pełnym depnięciu (wyprzedzanie, szybkie przyspieszanie) przełącza się na benę, po powróceniu na gaz przy spokojnej jeździe jeszcze się trochę przejedzie na gazie

moim zdaniem przyczyna jest prozaiczna, paliwa płynnego zapodawanego z pompy zwykle jest nieco za dużo, po to węzyk powrotny często tej samej grubości co zasilający wtrysk, nie ma raczej możliwości że paliwa będzie za mało przy normalnie zasilanym silniku.

Gaz z butli podawany jest tylko pod własnym ciśnieniem, nie ma elementu takiego jak pompa a jedynie reduktor - zmniejszacz ciśnienia panującego w butli do wartości niezbędnej do uzyskania mieszanki aktualnie potrzebnej.

Przy równej pracy silnika na umiarkowanych obrotach mieszanka dostarczana do cylindrów zawiera mniejszą objętośc paliwa-gazu w stosunku do powietrza niż w czasie przyspieszania - zapotrzebowanie na moc.

Przy kończącym się gazie w butli ciśnienie jest mniejsze i do uzyskania mieszanki ubogiej wystarczy, do bogatej już jest jego brak, stąd przełączenie na paliwo którego do potrzebnej mocy teoretycznie nie zabraknie.

Namotałem ale tak to rozumiem smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odkopałem temat, przez pewien czas nie miałem się czasu tym zająć. Usterka wykryta i usunięta.

Przyczyna: czujnik temperatury w reduktorze. Część odpowiedzialna za przełączanie na gaz w momencie kiedy instalacja osiągnie odpowiednią temperaturę.

Sposób wykrycia: doświadczenie i szczęśliwy traf gazownika zlosnik.gif początkowo spięte na krótko z obejściem czujnika na próbę - pomogło. Wymiana czujnika 3 minuty roboty

Koszt czujnika: 90zł

zlosnik.gif i po problemie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.