Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polerowanie szyby?

Featured Replies

Napisano

Po zimie na przedniej szybie pozostały rysy od skrobaczki i wycieraczek. Jak sobie poradzić z tym problemem? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwesti?

Napisano

sprawdzasz sobie, gdzie w Twojej okolicy jest ktoś, kto naprawia szyby, np. odpryski od kamieni etc. Taki ktoś w większości właśnie poleruje też szyby ok.gif W zależności od stopnia porysowania (fachowiec powinien najpierw zrobić próbę gdzieś z boku szyby i Cię spytać czy wynik Ci odpowiada) efekt jest całkiem ok.gif koszt za przednią szybę to ZTCP ok. 120zł

Napisano

> Po zimie na przedniej szybie pozostały rysy od skrobaczki i

> wycieraczek. Jak sobie poradzić z tym problemem? Ma ktoś jakieś

> doświadczenia w tej kwesti?

IMO nie ma sensu. Jak masz powłoki przeciwcośtam - zostaną starte.

Do tego AFAIK nie da się zrobić idealnie - więc zniekształca potem szyba mniej lub bardziej. Przez co wzrok może zwariować (mi się nieźle w głowie kręciło jak miałem tandetne, zniekształcające lekko rzeczywistość okulary przeciwsłoneczne) i szybciej się zmęczyć. A jak ocenisz źle odległość to może być poważny ZONK.

Więcej znajdziesz w archeo, bo temat wielokrotnie omawiany (więc nie licz na zbyt wiele odpowiedzi - bo komu będzie się chciało kolejny raz pisać to samo?).

Napisano

Też kiedys o to pytałem i wszyscy twierdzili ze nie warto polerować.

Napisano

Był kiedys taki wątek na MK, gdzie ktoś bardzo zachwalał jakiegoś magika z okolic Sosnowca zdaje się. Ponoć złota rączka i potrafił cudownie "wyprowadzić" każdą szybę. Może autor tamtych pochwał czyta ten wątek i się wypowie. A może ktos ma zapisane te namiary.

W niektórych przypadkach, gdy np. nowa szyba jest nie do zdobycia lub wyjątkowo droga, takie polerowanie to jedyny sposób na pozbycie się rys. Tylko że trzeba trafić na fachowca.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwesti?

Znajomy twierdzi, że nie ma sensu bo powstaje "efekt butelki'

Napisano

> Był kiedys taki wątek na MK, gdzie ktoś bardzo zachwalał jakiegoś

> magika z okolic Sosnowca zdaje się. Ponoć złota rączka i

> potrafił cudownie "wyprowadzić" każdą szybę. Może autor tamtych

> pochwał czyta ten wątek i się wypowie. A może ktos ma zapisane

> te namiary.

> W niektórych przypadkach, gdy np. nowa szyba jest nie do zdobycia lub

> wyjątkowo droga, takie polerowanie to jedyny sposób na pozbycie

> się rys. Tylko że trzeba trafić na fachowca.

> Pozdrawiam

> Bartek

http://www.tedrex.pl/index.html

Napisano

powiem tak, też twierdziłem, że polerowanie szyby czołowej to tworzenie swojego rodzaju soczewki, jednak przy okazji polerowania szyby w samochodzie rozmawiałem z "tym magikiem" o którym piszesz. Facet ma pojęcie o robocie i twierdzi, że gdyby było to niebezpieczne to na pewno by tego nie robił tylko wstawiałby wszystkim nowe szyby. Patrząc na to jak On to robił jestem w stanie stwierdzić, że raczej szyby nie przyciera miejscowo. Maszynę prowadzi spokojnie ale zawsze maszyna jest w ruchu, jednakowy siła nacisku, bez dociskania w jednym miejscu. Tak jak napisano powyżej, kwestia polerowania opłaca się jeśli na szybie występują drobne ryski, jakieś niedoskonałości związane z użytkowaniem szyby (w moim przypadku Fachura określał sposób i styl jazdy patrząc na przednią szybę). Opłaca się, bo polerowanie szyby kosztuje w granicach 100 zł, a zakup nowej szyby to kilka razy więcej. DO tego czas pracy, polerowanie 1h, wklejanie szyby i czas oczekiwania po wklejeniu dzień. Przykładem koronnym na sens polerowania są smugi powstające podczas pracy wycieraczek, szyba się ściera w tych miejscach i matowieje, gorzej się przez taką szybę patrzy. Żeby polepszyć sobie komfort jazdy warto szybę przepolerować, czy warto wymieniać ???

Napisano

> Też kiedys o to pytałem i wszyscy twierdzili ze nie warto polerować.

miałem raz polerowaną - za cenę 100 pln efekt rewelacyjny waytogo.gif bez żadnych ujemnych skutków, robione miałem na jesieni i spokojnie całą zimę w deszcze i po ciemku jeździłem - nic się z widocznością nie działo waytogo.gif

zakład gdzieś na Woli a Warszawie - koło torów przy dworcu zachodnim

Napisano

koszt ubezpieczenia szyb to 70-90 PLN, udział własny przy wymianie szyby czołowej to 150 PLN a kamyczek z polskich dróg zawsze moze uderzyć zlosnik.gif

Napisano

> koszt ubezpieczenia szyb to 70-90 PLN, udział własny przy wymianie

> szyby czołowej to 150 PLN a kamyczek z polskich dróg zawsze moze

> uderzyć

a czy ja Cię namawiam, żeby polerować szybę ??? Dla mnie łatwiejszym wyjściem jest podjechac do gościa i zrobić sobie szybę w godzinę czasu niż jechać do warsztatu zostawić auto na kilka godzin, potem kilka godzin czekać aż wyschnie klej i na sam koniec użerać się z resztkami taśmy klejącej na lakierze. A i to nie masz pewności czy dobrze szybe wkleją

Napisano

> koszt ubezpieczenia szyb to 70-90 PLN, udział własny przy wymianie

> szyby czołowej to 150 PLN a kamyczek z polskich dróg zawsze moze

> uderzyć

Obawiam się, że miałbym większy problem, bo mnie chodzi o polerowanie szyby w 29 letnim capri. Szybę mam potwornie porysowaną, na tyle, że bardzo kiepsko mi się jeździ w nocy ze względu na refleksy świateł aut nadjeżdżających z naprzeciwka. Bałbym się, że ubezpieczyciel nie chciałby wymienić mi szyby, która kosztuje ok. 1.200zł i trzeba ją specjalnie zamawiać np. u Pilkingtona czy SaintGobain.

Taniej chyba wyjdzie polerka. Tym bardziej, że wyjmowanie szyby w tak starym aucie kończy się zniszczeniem uszczelki. A taka uszczelka w bdb stanie to prawie biały kruk.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Obawiam się, że miałbym większy problem, bo mnie chodzi o polerowanie

> szyby w 29 letnim capri. Szybę mam potwornie porysowaną, na

> tyle, że bardzo kiepsko mi się jeździ w nocy ze względu na

> refleksy świateł aut nadjeżdżających z naprzeciwka. Bałbym się,

> że ubezpieczyciel nie chciałby wymienić mi szyby, która kosztuje

> ok. 1.200zł i trzeba ją specjalnie zamawiać np. u Pilkingtona

> czy SaintGobain.

> Taniej chyba wyjdzie polerka. Tym bardziej, że wyjmowanie szyby w tak

> starym aucie kończy się zniszczeniem uszczelki. A taka uszczelka

> w bdb stanie to prawie biały kruk.

> Pozdrawiam

> Bartek

szukaj fachmana w swoich okolicach, sprawdzonego, to podstawa i poleruj, najwyżej stracisz 100-150 zł jeśli po polerce zostaną rysy. Ale jeśli uda się zlikwidować choć 50 % to imho warto ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.