Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

osad przy wlewie oleju

Featured Replies

Napisano

podczas kontroli poziomu oleju i dolewce, już miesiąc temu zauważyłem taki o to osad jak na foto. Co to oznacza? DSC00537r.jpg

Napisano

> podczas kontroli poziomu oleju i dolewce, już miesiąc temu zauważyłem

> taki o to osad jak na foto. Co to oznacza?

Woda dostaje się do oleju i robi się tzw. "mleko" wink.gif - jednym słowem oznacza nieszczelności

Napisano

> Woda dostaje się do oleju i robi się tzw. "mleko" - jednym słowem oznacza nieszczelności

Nie zawsze majonez jest oznaką nieszczelności. Drugim powodem majonezu może być niedogrzany silnik.

Napisano
  • Autor

w zimę było problemy z dogrzaniem silnika, ale to sądziłem że to wina nowego termostatu, który to poprzedni właściciel przewiercił dla lepszego chłodzenia,

jeśli chodzi o wodę to wogóle jej nie ubywa, a jej stan w zbiorniczku wyrównawczym podnosi się max 1 cm od szwu oznaczającego poziom max

za to oleju ubywa

Napisano

>poprzedni właściciel przewiercił dla epszego chłodzenia

Posprawdzaj sobie dokładnie auto, czy poprzednik czegoś jeszcze nie wymodził......

Rączki opadają jak się słyszy co ludzie robią.....

Napisano

> Nie zawsze majonez jest oznaką nieszczelności. Drugim powodem

> majonezu może być niedogrzany silnik.

Masz racje - o tym zapomniałem ok.gifwink.gif

Napisano

>stan w zbiorniczku wyrównawczym podnosi się max 1 cm od szwu oznaczającego poziom max

czy w płynie są jakieś "tłuste oczka" coś podobnego jak pływają w rosole smile.gif

> za to oleju ubywa

ile tego oleju ubywa

Napisano
  • Autor

oczek w wodzie nie zauważyłem ale mogę się mylic bo pod tym kątem nie przygladalem sie, sprawdzę dzis

całkiem sporo oleju ubywa, kupiłem identyczny olej co w silniku i dolałem 350ml na 6,5tys km (orientacyjnie). Zastanawia mnie też dlaczego czasu poszarpuje silnik, szczególnie na najniższych biegach, czyżby spalał olej silnikowy i się dławił? Poprzedni właściciel na nowym rozrządzie przejechał 25 tys km więc nawet przy silniku nic nie robiłem. Po zakupie jeździł bardzo dobrze. To w czasie w czasie i po zimie problemy się zaczeły. Już nawet przy -12st.C po przejechaniu 45 km (60-100km/h) nawet wsk temp. silnika nie ruszyła się z niebieskiego pola, a czasami to nawet nie odbiła w górę od bolca ogranicznika (oczywiście czujnik działa).

Napisano

Tego majonezu jest na prawdę sporo oslabiony.gif

Przegoń auto na jakiejś dłuższej trasie ok 100 km i powinno zniknąć. CZęsto pojawia się jak jeździsz na krótkich odcinkach i masz niedogrzany silnik jak napisali przedmówcy. No i zmień ten przewiercony termostat ok.gif

Napisano

> całkiem sporo oleju ubywa, kupiłem identyczny olej co w silniku i dolałem 350ml na 6,5tys km

To prawie wogóle oliwy ci nie bierze smile.gif

> To w czasie w czasie i po zimie problemy się zaczeły. Już nawet przy -12st.C po przejechaniu 45 km (60-100km/h) nawet wsk temp. ilnika nie ruszyła się z niebieskiego pola, a czasami to nawet nie odbiła w górę od bolca ogranicznika

Na 99.9 % termostat do wymiany

Napisano

> całkiem sporo oleju ubywa, kupiłem identyczny olej co w silniku i

> dolałem 350ml na 6,5tys km (orientacyjnie).

no proszę, nie rozśmieszaj nas. To nie jest żadne spalanie oleju.

Zastanawia mnie też

> dlaczego czasu poszarpuje silnik, szczególnie na najniższych

> biegach, czyżby spalał olej silnikowy i się dławił?

patrz co napisałem wyżej. Są ludzie, którym pali kilkanaście razy tyle oleju co tobie i silnik od tego nie szarpie

> To w czasie w czasie i po zimie problemy się zaczeły. Już nawet

> przy -12st.C po przejechaniu 45 km (60-100km/h) nawet wsk temp.

> silnika nie ruszyła się z niebieskiego pola, a czasami to nawet

> nie odbiła w górę od bolca ogranicznika (oczywiście czujnik

> działa).

no to wymiń ten przedziurawiony termostat o którym pisałeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.