Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chciałem za duzo paliwa wcisnąć do zbiornika...

Featured Replies

Napisano

witam

Tankowałem ostatnio pod korek (206 CC), pistolet odbił, spojrzałem we wlew, paliwo zeszło i jeszcze dolałem z 3-4 litry do odbicia pistoletu...

Zamknąłem wlew, odchodzę od auta i słyszę coś się leje - patrze a pod autem spora już kałuża wachy i dalej się leje. Podsypał to pracownik sorbentem, przepchnęliśmy kawałek auto i przestało lać. Myślę ok, otworze na chwile kurek zobaczę co tam słychać - po otwarciu znowu leje się pod autem... Nachyliłem się i wyglądało to tak jakby lało się z nad zbiornika paliwa (okolice pompy). Straciłem tak na oko 3-5 litrów paliwa - no trudno. Na drugi dzień w aucie śmierdzi niemiłosiernie, aż oczy łzawiły. W nocy auto się wietrzyło, kolejny dzień i to samo. Po 6 dniach wymiękłem i zabrałem się za szukanie przyczyny. Ściągnąłem tylną kanapę i oczom nie wierzę - całą gąbka po prawej stronie jest mokra od benzyny, pod kanapą jeszcze czuć, że wszystko jest tłuste - szok !!!

Kanapa do prania, śmierdzi masakryczne, ale co to mogło się stać?

Czy jest możliwe, że pompa paliwa (a właściwie jej otwór montażowy), która jest ok 3-4 cm poniżej kanapy, oddzielona blachą z otworem mogła być tak nieszczelna, że siknęło do góry i wlało się pod kanapę? Dodam, że poprzednik zmieniał tą pompę i czegoś nie dokręcił??

Mam jeszcze drugie podejrzenie - auto miało robiony prawy bok, może zostało coś źle poskładane i wlew paliwa przy wlaniu pod korek puścił wszystko bokiem?

Autko mam krótko, tankowałem wcześniej z 10 razy, ale zawszę za stówkę (nie do pełna) i nie było nigdy czegoś podobnego.

Napisano

> kanapę? Dodam, że poprzednik zmieniał tą pompę i czegoś nie

> dokręcił??

Możliwe, ze po wymianie pompy nie jest tam do końca szczelnie.

Miałem problemy z wyciekającym paliwem w CC - też śmierdziało po zatankownaiu pod korek. Nie dochodziłem dlaczego, ale jak kiedyś odkręciłem korek, to chlusnęło paliwem zlosnik.gif

Od tej pory, tamto i kolejne auta tankuję do pierwszego odbicia pistoletu.

Benzyna w zbiorniku pod ziemią na stacji jest zimna, potem w zbiorniku w aucie podgrzewa się i rozszerza, więc lepiej zostawić troche wolnej przestrzeni smile.gif

Napisano

masz gdzieś nieszczelność, jeśli było grzebane przy pompie to trzeba byłoby rozkręcić śruby i sprawdzić uszczelkę, albo wystarczy dokręcić ją. Od tego bym zaczął. a jeśli to nie to to węże doprowadzające paliwo i odpowietrzające bak. wink.gif

Napisano
  • Autor

> masz gdzieś nieszczelność,

no Ameryki to nie odkryłeś 270751858-jezyk.gif

ale zastanawia mnie jak paliwo dostało się pod kanapę, skoro zbiornik jest niżej, a wlew paliwa jest dość dobrze osłonięty od wnętrza kabiny

Napisano

> no Ameryki to nie odkryłeś

> ale zastanawia mnie jak paliwo dostało się pod kanapę, skoro zbiornik

> jest niżej, a wlew paliwa jest dość dobrze osłonięty od wnętrza

> kabiny

moze za bardzo zatankowałes i ciśnienie wybiło nad korek, a pozniej materiał sam nasiąknął...

Napisano

co będziemy tu gdybać grinser006.gif wywalaj kanapę i dobieraj się do pompki a znajdziesz przyczynę. Może masz lekko przytarty wąż lub szybkozłączka nie trzyma i po włączeniu się pompy paliwa będzie wtedy pryskać benzyną . Raz jak nalałem do pełna wieczorem a w południe jak słonce przygrzało to leciało korkiem wlewu a nigdy dołem.

Napisano
  • Autor

> co będziemy tu gdybać wywalaj kanapę i dobieraj się do pompki a

> znajdziesz przyczynę. Może masz lekko przytarty wąż lub

> szybkozłączka nie trzyma i po włączeniu się pompy paliwa będzie

> wtedy pryskać benzyną . Raz jak nalałem do pełna wieczorem a w

> południe jak słonce przygrzało to leciało korkiem wlewu a nigdy

> dołem.

Kanapa wyprana i od rana się wietrzy, cały tył rozebrany.

Pompa nie pryska paliwem. Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie - jedyne dla mnie logiczne wytłumaczenie, to: przy tankowaniu w miarę szczelnie "nalewakiem" zatkałem wlew, próbowałem powtórnie dolać do pełna, odcięcie zadziałało za późno, zrobiło się małe ciśnienie w zbiorniku i wypchało paliwo przy krawędzi pompy w zbiorniku. Dodatkowo nad pompą, klapka maskująca nie była prawidłowo zamknięta i tak waha siknęła do góry prosto w nie osłoniętą gąbkę kanapy sick.gif

Trochę to dla mnie dziwne, że tak się stało, ale widzę innego wyjaśnienia. Wąż doprowadzający paliwo jest mocno zabudowany, więc gdyby w jego okolicach była nieszczelność paliwo spłynęłoby bokami na dół (na zewnątrz) a nie pod siedzenie

Napisano

> no Ameryki to nie odkryłeś

> ale zastanawia mnie jak paliwo dostało się pod kanapę, skoro zbiornik

> jest niżej, a wlew paliwa jest dość dobrze osłonięty od wnętrza

> kabiny

W megance i starej beemce pod kanapą był otwór do wyjęcia pompy paliwa, zasłoniety plastikiem. Pewnie wiele aut tak ma. Cała tajemnica, paliwo leci górą i pod kanapą.

Napisano

> W megance i starej beemce pod kanapą był otwór do wyjęcia pompy

> paliwa, zasłoniety plastikiem. Pewnie wiele aut tak ma. Cała

> tajemnica, paliwo leci górą i pod kanapą.

a moze odpowietrznikiem paliwo ci sie lało

Napisano

> witam

> Tankowałem ostatnio pod korek (206 CC),

Najprawdopodobniej masz przytkany odpowietrznik.

Zalałeś do pełna i zamknąłeś zbiornik. W wyniku rozszerzalności temperaturowej cieczy wywaliło Ci paliwo przez uszczelnienie pompy.

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej masz przytkany odpowietrznik.

> Zalałeś do pełna i zamknąłeś zbiornik. W wyniku rozszerzalności

> temperaturowej cieczy wywaliło Ci paliwo przez uszczelnienie

> pompy.

być może i tak jest, aczkolwiek wydaje mi się, że temperatura nie ma tu nic do tego, bo zaczęło się lać zaraz po zatankowaniu. Na bank jest źle pompa poskładana - to tak niespodzianka po poprzedniku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.