Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość sondy lambda

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytanko jak w temacie. Jaka jest przeciętna długość "życia" sondy lambda? Mowa oczywiście o oryginałach ok.gif

Napisano

> Witam. Pytanko jak w temacie. Jaka jest przeciętna długość "życia"

> sondy lambda? Mowa oczywiście o oryginałach

Moja miała przekulane 200kkm (9 lat) i w sumie pojeździłaby jeszcze (chociaż po wymianie widzę, że już niedomagała).

Działo się to w Fiacie Brava.

Czy to przeciętnie? Nie mam pojęcia.

Napisano

W 406 wytrzymała ok. 165kkm.

Napisano
  • Autor

Czyli ~180kkm. można mówić już o wymianie, nawet jeśli "na oko i ucho" auto dobrze chodzi?

Bo ja mam taki problem. Odebrałem auto z warsztatu po dość drogim remoncie, tzn była wymieniana uszczelka pod głowicą + szlif, wymiana simeringu, wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów, kiedy to złożyli do kupy to po uruchomieniu silnik nie równo pracował i zapalała się kontrolka check engine. Na kompie wykazało, że to sonda. Choć jak jechałem do warsztatu przed remontem to się nie świeciła. Majster powiedział, że mogła paść sonda z powodu dużych zanieczyszczeń kiedy do pod głowicą gromadziła się woda.

Kupiłem sondę, kosztowała 500 zł i dalej kupa. W końcu elektronik znalazł przyczynę. Nieszczelność albo kolektora ssącego, albo nieszczelność wtrysakiwaczy w wyniku czego dostawało się lewe powietrze i stara sonda głupiała

Co robić? Oddać do sklepu nową, czy już sobie zatrzymać? Żal tych 500 zł, bo naprawa i tak była droga sick.gif

Napisano

W R. megane I na pierwsZym przeglądzie po 2 latach juz była padnieta...

Napisano

> Co robić? Oddać do sklepu nową, czy już sobie zatrzymać? Żal tych 500

> zł, bo naprawa i tak była droga

Skoro juz ja kupiles to poloz w garazu bo moze sie wkrotce przydac. Nowa ale byla zapewne montowana wiec sklep na 99% nie przyjmie zwrotu (w wielu sklepach nie przyjmija zwrotow czesci elektrycznych). Chyba ze puscisz na aukcji ale tam jest wielka, chinska cenowa konkurencja wiec pewnie bedziesz sporo "w plecy" na tej sprzedazy.

Napisano
  • Autor

Nierówno pracuje, duzo pali, jest mułowaty lub nie (bo nie zawsze) i swieci się kontrolka check engine (ta żółta z symbolem silniczka)

Napisano

> Co robić? Oddać do sklepu nową, czy już sobie zatrzymać? Żal tych 500

> zł, bo naprawa i tak była droga

Zostaw nową. Stara prawdopodobnie wkrótce padnie, a jeszcze gorzej jak stanie się to gdzieś na trasie.

Napisano

Też kiedyś myślałem że mam sondę do wymiany, kupiłem nową (koszt 130 zł) , wymieniłem, a problem pozostał, więc wsadziłem starą, która ma teraz przejechane 330 000 i wszystko z nią ok, a nowa leży i czeka na lepsze czasy, może niedługo ją zamontuję smile.gif

Napisano

Nie jest to nigdzie ustalone. Raz żyje 80kkm, raz 150kkm, nieraz i większe przebiegi jak koledzy pisali poniżej. Uszkodzenie sondy nastepuje poprzez wpływ czynników zewnętrznych, sama z siebie sie nie zużywa, bo nie ma co się tam zużyć smile.gif

Napisano

> Zostaw nową. Stara prawdopodobnie wkrótce padnie, a jeszcze gorzej

> jak stanie się to gdzieś na trasie.

A czemu gorzej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.