Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotel

Featured Replies

Napisano

witam

Dziś wyjąłem fotel gdyż ciężko się przesuwał do przodu i do tyłu. Próbowałem coś zrobić itd. aż tu nagle trach i napinacz strzelił mad.gif(włożyłem zawleczkę ale niestety wypadła). Da się coś zrobić niewiem.gif, czy nowy fotel ewentualnie napinacz etc.?

Napisano

> witam

> Dziś wyjąłem fotel gdyż ciężko się przesuwał do przodu i do tyłu.

> Próbowałem coś zrobić itd. aż tu nagle trach i napinacz strzelił

> (włożyłem zawleczkę ale niestety wypadła). Da się coś zrobić ,

> czy nowy fotel ewentualnie napinacz etc.?

obciąć równo żółty znaczek i da sie śmigac ja tak mam grinser006.gif

Napisano

Sam napinacz nie kosztuje wiele (uzywka), wiec proponowalbym jego wymiane. Kiedys moze sie przydac (oby nie).

Pozdrawiam

Napisano

> Sam napinacz nie kosztuje wiele (uzywka), wiec proponowalbym jego

> wymiane. Kiedys moze sie przydac (oby nie).

> Pozdrawiam

Ja u siebie wymieniałem fotele i musiałem przełożyć napinacze, jednak chwila nieuwagi i też mi strzelił. Pojechałem na szrot i znalazłem ładny napinacz, koleś woła 50 zł (tak mniej więcej wołają na szrotach. Ale chciałem powiedzieć jeszcze że szrotownik uparł się że sam odkręci napinacz, a że śruba ciężko szła więc go zostawiłem z problemem a sam pojechałem wymienić oponki. Po wymianie oponek wracam na szrot i koleś daje mi napinacz pełen dumny z papierochem w zębach. Patrze na napinacz i w śmiech, normalnie wyśmiałem kolesia. Jedyne co mu powiedziałem, że taki to ja posiadam już w samochodzie, brak niewiedzy szrotownika spowodował wystrzał napinacza gdyż go nie zabezpieczył smile.gif Taka mała przygoda, ale cena napinacza ze szrotu to właśnie jakieś 50 złotych, i nie polecam jazdy z wystrzelonym napinaczem, znający się Pan Policjant może zabrać dowód za wystrzelone napinacze.

Napisano

> Pan Policjant może zabrać dowód za

> wystrzelone napinacze.

Jakaś podstawa prawna będzie czy tylko teoretyzujesz...? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jakaś podstawa prawna będzie czy tylko teoretyzujesz...?

> Pozdroofka

No moim zdaniem napinacz ma służyć bezpieczeństwu, a jak sami wiemy jest on jednorazowy (chyba że ktoś potrafi go naciągnoć). W momencie zderzenia i przesunięcia fotela napinacz dociąga ciało denata do tego fotela ograniczając jego ruch. Zużyty napinacz mógłbym porównać do zużytych opon (łysych) nie pozwala poruszać się po drogach.

Odpowiadam na pytanie w tej chwili to moje teoretyzowanie, ale po moich przygodach i rozmowie z kumplem z drogówki tak grozi za to mandat.

Ps. Poza tym wygodniej jest zapiąć pas gdy zamek jest wyżej.

Napisano

> momencie zderzenia i przesunięcia fotela napinacz dociąga > ciało denata do tego fotela ograniczając jego ruch.

Mozesz mi wierzyc na słowo, ze denatowi to juz wszystko jedno czy napinacz jest sprawny czy nie zlosnik.gif

Napisano

> Mozesz mi wierzyc na słowo, ze denatowi to juz wszystko jedno czy

> napinacz jest sprawny czy nie

smile.gif to fakt

Napisano

> No moim zdaniem napinacz ma służyć bezpieczeństwu, a jak sami wiemy...

Wiem po co jest i jak działa napinacz. wink.gif

Pytam o jakiś paragraf czy przepis, który mówi, że napinacz ma być sprawny. Przepis mówi tylko o zapinaniu pasów, o napinaczach milczy.

> Zużyty napinacz mógłbym porównać do zużytych opon (łysych) nie pozwala poruszać

> się po drogach.

Nie bardzo porównanie, bo łyse opony mogą doprowadzić do wypadku i dlatego jest przepis na to, a brak napinacza... wink.gif Za brak poduszki też jest mandat?

> rozmowie z kumplem z drogówki tak grozi za to mandat.

Gdyby tak było, to na przeglądzie robiliby problemy a policja zabierałaby dowód rejestracyjny.

Pozdroofka

Napisano

> Nie bardzo porównanie, bo łyse opony mogą doprowadzić do wypadku i

> dlatego jest przepis na to, a brak napinacza... Za brak

> poduszki też jest mandat?

Racja kiepskie porównanie.

Ale tak jak powiedziałem wcześniej, kolega z drogówki poinformował mnie drogą ustną wychylając kolejny kieliszek ognistej wody smile.gif ,że wystrzelone napinacze to podstawa do zatrzymania dowodu. Że niby chodzi o homologacje czy jakoś tak.

Napisano

> kolega z drogówki poinformował mnie [...] że wystrzelone napinacze to podstawa do zatrzymania dowodu.

Kolega z drogówki nie zna PoRD :

Quote:

Art. 132. 1.

Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

zagraża porządkowi ruchu,

narusza wymagania ochrony środowiska;

stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;

uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);

stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;

nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

Pogrubiłem, bo tylko te punkty odnoszą się do naszej sytuacji. Zabiorą dowód jezeli pojazd stanowi zagrozenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym: łyse opony, potłuczone lampy, brak kierunkowskazów, stopu, wycięty katalizator oraz uszkodzenia powypadkowe. Nie posiadając napinacza nie stwarzasz zagrozenia w ruchu. Równie dobrze mogliby zabierać dowód za wymontowanie np. zagłówków. Albo za brak regulacji wysokości fotela czy brak którejś kontrolki w desce.

Pozdroofka

Napisano

bow.gif Dzięki koledze Lelkowi będę miał znowu sposobność spotkać z moim funflem z drogówki 20.GIF i skonfrontować jego wiedze z PoRD, tylko tym razem on stawia smile.gif

Dzięki za wyprowadzenie z błędu.

Napisano

> będę miał znowu sposobność spotkać z moim funflem z drogówki 20.GIF i skonfrontować jego wiedze z PoRD, tylko

> tym razem on stawia

zlosnik.gif Tylko potem nie sprawdzaj czy zabierają prawo jazdy za jazdę po pijaku... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Tylko potem nie sprawdzaj czy zabierają prawo jazdy za jazdę po

> pijaku...

> Pozdroofka

Podjadę autem na komisariat i się zapytam 270751858-jezyk.gif

Napisano

Nie posiadając napinacza nie stwarzasz zagrozenia w

> ruchu. Równie dobrze mogliby zabierać dowód za wymontowanie np.

> zagłówków. Albo za brak regulacji wysokości fotela czy brak

> którejś kontrolki w desce.

Hmm, niby logiczne, ale np. nie możesz zdemontować pasów bezpieczeństwa, twierdząc, że nie zabrania tego PoRD. Ale chyba masz rację, bo napinacze, pewnie, nie należą do obowiązkowego wyposażenia samochodu, a to określają jakieś inne przepisy.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.