Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny wzrost spalania JTD- co mogło się stać?

Featured Replies

Napisano

Witam,

od początku września zauważyłem dziwny wzrost spalania auta. Tak się składa że notuję każde tankowanie wraz z przebiegiem więc wiem dokładnie do czego (w sensie spalania) moje auto jest zdolne... i tak do tej pory jeśli było w 100% jeżdzone po mieście, spalanie nie przekraczało 7.3-7.5. W trasie ten wynik raczej nie przekraczał 6.5.. zdażały siepojedyncze wyskoki, ale zawsze to było pojedyncze - nigdy się nie powtarzały, wiec zrzucałem na karb jakiegoś błedu pomiaru (kantujący dystrybutor, niedolane do końca itp), poza tym - to nie były duże skoki - max to było coś koło 8.2

Ale poprzedni zbiornik zaczłą dziwnei szybko się kończyć.. pomiar na stacji pokazał mi spalanie ..9.1 yikes.gif wartośc kosmiczna, nigdy nawet nie zbliżyłem siędo takiego spalania. Aha - ten zbiornik był w 100% wyjechany w mieście. No ale nic - może nie dolałem coś.. poczekam na drugi pomiar

Wczoraj zatankowałem ponownie - drugi pomiar pokazał spalanie na poziomie 7,3. Ale.. jakieś 500km było zrobione w trasie, a 270 po mieście. Jeśli tera założyć że to co w mieście było wyjechane ze spalaniem 9, to w trasie wychodzi 6.6 - czyli te 9 w mieście zaczyna być realne....

No i teraz pytanie - co się mogło stać że tak ni z gruchy ni z pietruchy zaczął więcej palić??

Moje podejrzenia budzi ostatni przegląd... wtedy wymieniano alternator (porzedni pękł) i cały zespól paska wieloklinowego (napinacz, pasek) - profilaktycznie. Majstrowano też przy tylnych hamulcach (wymiana samoregulatorów i cylinderków). Przy silniku raczej nic nie majstrowano poza czynnościami przeglądowymi (filtry, olej)

Natomaist zauważyłem że po wyjeździe auto stało się dynamiczniejsze i jakby cichsze... no ale wygląda na to że kosztem większego spalania

Czy ktoś wie (ma jakąś sugestię) co u diabła mogło się stać? Dlaczego są takie przepały?

Napisano

może przepływka padła hmm.gif znajomy mech. mówił ze tez może powodowac większe spalanie....

Moje spalanie też jest trochę za duże ale 9 to jeszcze mi się nie udało zanotować choć blisko byłem ze trzy razy... frown.gif teraz tez jakoś szybko bak mi się kończy zobaczymy na stacji

Napisano

> może przepływka padła znajomy mech. mówił ze tez może powodowac

> większe spalanie....

no ale on pisze, że auto stało się dynamiczniejsze

to byłby chyba pierwszy przypadek, żeby przy padniętej przepływce zamiast muła się zrobił ogier cool.gif

Napisano

> no ale on pisze, że auto stało się dynamiczniejsze

> to byłby chyba pierwszy przypadek, żeby przy padniętej przepływce

> zamiast muła się zrobił ogier

ja tez nie zauważyłem żeby mi się autko zamuliło

a wzrost osiągów chyba jest możliwy hmm.gif przepływka zapodaje ze potrzeba więcej paliwa -> autko lepiej jeździ -> wzrasa spalanie - to chyba ma sens zlosnik.gif

Napisano

> a wzrost osiągów chyba jest możliwy przepływka zapodaje ze potrzeba

> więcej paliwa -> autko lepiej jeździ -> wzrasa spalanie - to

> chyba ma sens

niekoniecznie

jakby tak było to najprosztą metodą tuningu byłoby oszukiwanie wskazań przepływki - potencjalny wzrost spalania byłby przecież do przełknięcia

poza tym - załóżmy nawet, że do silnika podawana jest większa dawka paliwa, ale przecież powietrza wpada tyle, ile poprzednio - czyli złamany zostaje odpowiedni stosunek paliwa do powietrza

imo prowadziłoby to raczej do zalania silnika, niż wzrostu jego osiągów

Napisano

> niekoniecznie

> jakby tak było to najprosztą metodą tuningu byłoby oszukiwanie

> wskazań przepływki - potencjalny wzrost spalania byłby przecież

> do przełknięcia

> poza tym - załóżmy nawet, że do silnika podawana jest większa dawka

> paliwa, ale przecież powietrza wpada tyle, ile poprzednio -

> czyli złamany zostaje odpowiedni stosunek paliwa do powietrza

> imo prowadziłoby to raczej do zalania silnika, niż wzrostu jego

> osiągów

I tak i nie biglaugh.gif

Żeby silnik nie mógł przepalić paliwa to musiałoby go być duuuuuużo za dużo , a wtedy za autem byłby na 100% Stefan Batory zlosnik.gif czyli czarno .

Jeśli dawki paliwa są większe w rozsądnych ilościach to auto ma faktycznie większą moc i może jeszcze nie dymić - co odbija się niestety na zwiększeniu zużycia paliwa.

W chiptunningu własnie zwiększa się m. in . wielkość dawki paliwa ale na ogół podnosi przy tym nieco ciśnienie powietrza pompowane przez turbinę w celu lepszego spalania dodatkowej ilości paliwka.

Napisano

> I tak i nie

> Żeby silnik nie mógł przepalić paliwa to musiałoby go być duuuuuużo

> za dużo , a wtedy za autem byłby na 100% Stefan Batory czyli

> czarno .

> Jeśli dawki paliwa są większe w rozsądnych ilościach to auto ma

> faktycznie większą moc i może jeszcze nie dymić - co odbija się

> niestety na zwiększeniu zużycia paliwa.

> W chiptunningu własnie zwiększa się m. in . wielkość dawki paliwa ale

> na ogół podnosi przy tym nieco ciśnienie powietrza pompowane

> przez turbinę w celu lepszego spalania dodatkowej ilości

> paliwka.

własnie tak mnie się wydaje biglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano

> Żeby silnik nie mógł przepalić paliwa to musiałoby go być duuuuuużo

> za dużo , a wtedy za autem byłby na 100% Stefan Batory czyli

> czarno .

jak w punto mi padła lamdba to czułem wyraźnie, że auto jest zamulane, bo była podawana za duża dwaka paliwa

a z rury jakoś inaczej nie kopcił - ja wiem, że to nie był klekot i zasłony nie mógł postawić, ale żadnej zmiany nie zauważyłem

zresztą - rafalp_pl nie pisze czy mu bardziej kopci, czy nie...

> Jeśli dawki paliwa są większe w rozsądnych ilościach to auto ma

> faktycznie większą moc i może jeszcze nie dymić - co odbija się

> niestety na zwiększeniu zużycia paliwa.

no ale w tym przypadku spalanie wzrosło sporo - raczej nie można mówić o "rozsądnych" ilościach smile.gif

> W chiptunningu własnie zwiększa się m. in . wielkość dawki paliwa ale

> na ogół podnosi przy tym nieco ciśnienie powietrza pompowane

> przez turbinę w celu lepszego spalania dodatkowej ilości

> paliwka.

nie wnikając już w szczegóły - właśnie chodzi mi o ten brak podniesienia ilości dostarczanego powietrza

jakby nie patrzeć łamie to fabryczne proporcje mieszanki - kwestia tylko w jakim stopniu to wpływa na dynamikę auta

Napisano
  • Autor

> zresztą - rafalp_pl nie pisze czy mu bardziej kopci, czy nie...

Raczej nie ... przynajmniej nie na tyle aby dało się to zauwazyć w lusterku. Zasłona dymna to na pewno nie jest...

> no ale w tym przypadku spalanie wzrosło sporo - raczej nie można

> mówić o "rozsądnych" ilościach

Ano właśnie... zastanawiałem sięjeszcze nad jednym... czy po podpięciu do egzaminera nie skasowali mu "przypadkiem" parametrów autoadaptacji, co mogłoby spowodować ponowne ich ustawianie w czasie jazdy - może dostał trochę wtedy w d..ę (już nie pamiętam) i centralka zapisała takie to właśnie "dynamiczne" ustawienia sterowania wtryskiem...

Jest jezcze jedna rzecz - ale nie wiem czy ma z tym jakiś związek: wskazówka temperatury cieczy chłodzącej jest standardowo w nieco wyższym położeniu (tak 1 - 1.5 kreski ponad środek) - za namową kącikowiczów uznałem ż to pewnie efekt zaśniedziałej masy gdzieś na czujniku, ale.. czy to (dziwne wskazanie temperatury) może mieć jakiś wpływ na spalanie?

> nie wnikając już w szczegóły - właśnie chodzi mi o ten brak

> podniesienia ilości dostarczanego powietrza

> jakby nie patrzeć łamie to fabryczne proporcje mieszanki - kwestia

> tylko w jakim stopniu to wpływa na dynamikę auta

IMHO przede wszystkim to wpłynie to właśnie na spalanie.. . ale w końcu w autach jest overboost który nie podnosząc ilości powietrza (bo niby skąd ma je wziąć) chwilowo może istotnie zwiększyć dynamikę - wydaje sięże odbywa się to właśnie poprzez zmianę ilości wtryskiwanego paliwa (moze i kąta wtrysku)... może kurde ten overboost sięu mnie "zacina" ?

Napisano

> Jest jezcze jedna rzecz - ale nie wiem czy ma z tym jakiś związek:

> wskazówka temperatury cieczy chłodzącej jest standardowo w nieco

> wyższym położeniu (tak 1 - 1.5 kreski ponad środek) - za namową

> kącikowiczów uznałem ż to pewnie efekt zaśniedziałej masy gdzieś

> na czujniku, ale.. czy to (dziwne wskazanie temperatury) może

> mieć jakiś wpływ na spalanie?

U mnie wskazówka czasem skaka na max , bo też coś nie styka , ale żeby auto paliło więcej to raczej temperatura silnika musiałaby być za niska ...

> w autach jest overboost który nie podnosząc ilości

> powietrza (bo niby skąd ma je wziąć) chwilowo może istotnie

> zwiększyć dynamikę - wydaje sięże odbywa się to właśnie poprzez

> zmianę ilości wtryskiwanego paliwa (moze i kąta wtrysku)... może

> kurde ten overboost sięu mnie "zacina" ?

Overboost to raczej bierze sygnał z czujnika położenia pedału gazu , który wtedy jest na 100% , jakby się sygnał "zawieszał" na tej wartości to cały czas miałbyś gaz na maxa ( a przynajmniej tak wskazuje logika ) .

Jak naprawdę z tym overboostem jest , to także nie ma na ten temat jednoznacznych opinii hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.