Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek płynu chłodzącego, foto

Featured Replies

Napisano

Witam, pacjent Agent. Wyciek jak na zdjęciu, Nie widzę żeby gdzieś z wężyka uciekało, myślałem o tym wężyku pod gaźnikiem ale jest ok ok.gif Zauważyłem że w jednym miejscu jakby się sączy (strzałka) o ile to może być to icon_rolleyes.gif No i wydaje mi się że wali na katalizator. Proszę o pomoc i podpowiedz co to może być. Pozdrawiam

282304007-wyciek.JPG

post-118122-1435250177536_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

przejmować się tym?

Napisano
  • Autor

jak wygląda sprawa z wymiana?

Napisano

> przejmować się tym?

nie

a nie jest to olej z uszelki pokrywy zaworów

Napisano

> nie

> a nie jest to olej z uszelki pokrywy zaworów

Wg mnie wycieka Ci płyn chłodniczy na szpilkach mocujących w głowice. Dwie górne szpilki mocujące głowice do bloku idą w kanale wodnym. Gdy wymieniałem UPG musiałem wyszlifować podkładki i nakrętki przed montażem głowicy a dodatkowo zakręcałem głowice na specjalny klej-uszczelniacz Loctite 640. O tym że najprawdopodobniej jest to płyn chłodniczy mogą świadczyć biały osad na deklu zaworów i na kacie. Sam dekiel przynajmniej z tego co da się zobaczyć na zdjęciu jest oki.

Możesz jeszcze sprawdzić trójnik - ten co idzie od zbiornika (rurka małej średnicy)pod podstawą cewki zapłonowej i potem przechodzi w większą średnice i jeden z końców łączy się z zaworem trójdrożnym a drugi idzie chyba do chłodnicy ale nie dam sobie za to głowy urwać.

Daj znać jak coś będziesz więcej wiedział

Napisano
  • Autor

dzis wyczyściłem zaciek i po jeździe widać że teraz nie leci płyn tylko olej w tym samym miejscu sick.gif Nie rozumiem to olej z płynem ucieka gdzies?

Napisano

> dzis wyczyściłem zaciek i po jeździe widać że teraz nie leci płyn

> tylko olej w tym samym miejscu Nie rozumiem to olej z płynem

> ucieka gdzies?

Zasugerowałem się tym białymi śladami na pokrywie zaworów i kacie dlatego napisałem Ci że to płyn i podałem skąd może lecieć.

Skoro powycierałeś i twierdzisz że to olej Ci cieknie to tylko uszczelka pod deklem zaworów. Spróbuj odkręcić dekiel (tam za dużo oleju nie ma) i sprawdź stan uszczelki.

Gdyby się okazało że uszczelka jest ok to daj znać będziemy myśleć dalej

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

odgrzewam, miejsce wycieku nie zlokalizowane a problem występuje nadal nawet się pogorszyło crazy.gif

Napisano
  • Autor

Panowie, czy w miejscu którym zaznaczyłem strzałką znajduje się jakaś uszczelka? w Którym miejscu jest ta nakrętka głowicy o której kiedyś pisaliście?

Napisano

jak dobrze pamietam to sruby masz czesc pod deklem, a chyba 2 pod kolektorem ssacym

moja rada to wez to dobrze umyj zeby silnik był czysciutki i dopiero patrzec. przez kolektor ssacy tez chłodzenie idzie i tam jest uszczelka któa mogła puscic

Napisano
  • Autor

to kolektor jest przykręcony na 2-óch śrubach? Wystarczy jak je odkręcę to ściągnę kolektor i wyciągnę uszczelkę? Płyn oczywiście wypłynie?

Napisano
  • Autor

te czarne z przodu to tylko przypocone jest

Napisano

> jak dobrze pamietam to sruby masz czesc pod deklem, a chyba 2 pod

> kolektorem ssacym

> moja rada to wez to dobrze umyj zeby silnik był czysciutki i dopiero

> patrzec. przez kolektor ssacy tez chłodzenie idzie i tam jest

> uszczelka któa mogła puscic

Są 3 sruby mocujące pseudokolektor. Dwie krótkie jedna długaaa. Cieknie spod tej uszczelki miedzy kolektorem a głowicą. Zedejmij wyczyść załóż nowa i będzie banglało dalej.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.