Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyje łożysko koła, czy skrzyni?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy w trakcie jazdy na tzw "luzie" obraca się jakieś łożysko w skrzyni non stop napędzane przez koła?

Mam taki objaw, że jak wyłączę bieg przy rozpędzony aucie, to słychać wycie w okolicach 60-30 km/h. Być może na biegu praca układu skrzyni i silnika nieco zagłusza to wycie.

Mam też lewą tylną piastę pewnie już do wymiany, bo przy obracaniu koła ręką słychać, że łożysko się już wypracowało. Z tym, że jak mi padła prawa tylna piasta kiedyś, to wyło z tego co pamiętam chyba w innym zakresie prędkości...

No i teraz pytanie do Was, czy to ewidentnie łożysko w kole, czy może to być jakieś łożysko w skrzyni? Z tego co się orientuję, to jakieś łożyska chyba się jeszcze kręcą siłą rozpędu po wysprzęgleniu, ale po kilku, kilkunastu sekundach powinny się już zatrzymać, a u mnie jak będę jechał 50 km/h na luzie, np. z górki, to wyją cały czas równomiernie, chyba, że wyhamuję lub wrzucę bieg.

Jaką metodą to sprawdzić, wykluczyć?

Napisano

> Witam,

> Czy w trakcie jazdy na tzw "luzie" obraca się jakieś łożysko w

> skrzyni non stop napędzane przez koła?

Co najmniej cztery. Czy po leciutkich wciśnięciu pedału hamulca, albo sprzęgła odgłos nie przechodzi?

Olej w skrzyni na pewno jest?

Napisano

Podczas jazdy wciśnij sprzęgło i przytrzymaj, wtedy żadne koło w skrzyni nie powinno pracować i jeśli odgłosy dochodzą ze skrzyni to powinny ucichnąć.

Napisano

> Podczas jazdy wciśnij sprzęgło i przytrzymaj, wtedy żadne koło w

> skrzyni nie powinno pracować i jeśli odgłosy dochodzą ze skrzyni

> to powinny ucichnąć.

Nieprawda, pracuja lozyska mechanizmu roznicowego, walka posredniego oraz walka glownego (przy wrzuconym biegu).

Sprawdzanie lozysk kol przednich: podnies samochod, aby kolo przednie znalazlo sie w gorze i pokrec-pisalem juz, ze przy odrobinie wprawy mozna uslyszec huczenie uszkodzonego lozyska piasty pomimo odglosow ze skrzyni biegow. Mozna rowniez sprawdzic podczas jazdy, podczas pokonywania zakretow (na trasie) huczenie powinno sie nasilac, na prostej powinno malec.

Pozdrawiam

Napisano

No ale gdy wciśnie sprzęgło to odłączone koła w skrzyni nie powinny się obracać, prawda?

Napisano

> No ale gdy wciśnie sprzęgło to odłączone koła w skrzyni nie powinny

> się obracać, prawda?

Warto zapoznac sie z budowa skrzyni biegow, wtedy wszystko staje sie jasne. Gdy samochod porusza sie, i jest wrzucony bieg, oba walki w skrzyni biegow sa ze soba zazebione oraz dodatkowo walek posredni jest na stale zazebiony z mechanizmem roznicowym, ktory akurat w trakcie ruchu samochodu napedzany jest przez polosie napedowe i tym samym, przez kola. Wylaczenie sprzegla (wycisniecie) nic w tym ukladzie nie zmienia, odlaczamy tylko skrzynie biegow od silnika.

Mechnizmy w skrzyni biegow nie obracaja sie tylko wtedy, gdy samochod stoi i jest wylaczony silnik, lub samochod stoi i jest wylaczone (wycisniete) sprzeglo. Z wlaczonym sprzeglem obraca sie walek glowny w skrzyni biegow (nawet gdy samochod stoi), a lepkosc oleju sprawia, ze obracaja sie rowniez kola zebate na walku posrednim (nie caly walek).

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Co najmniej cztery. Czy po leciutkich wciśnięciu pedału hamulca, albo

> sprzęgła odgłos nie przechodzi?

> Olej w skrzyni na pewno jest?

Nosz kurna oslabiony.gif

Po wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia, po wciśnięciu hamulca także, chyba że na tyle, że auto zacznie wytracać prędkość i spadnie ona z okolic 50, gdzie wyje najbardziej.

Przypomnę, że miałem na myśli łożysko tylnego koła.

Aha i zauważyłem też coś co odebrało mi trochę nadzieję. Jak jadę na luzie i sobie wyje i próbuję tak jakby wrzucić 4. bieg bez sprzęgła odchylając dźwignię do oporu do tyłu, to zmienia się jakby modulacja tego wycia.

PS. Czy wszystko to co może buczeć, tzn również mechanizm różnicowy zawiera się w skrzynce biegów?

EDIT: olej w skrzyni był zmieniany kilka miesięcy temu, nie zauważyłem wycieku, ale też nie sprawdzałem jego ilości.

Napisano

> Jak jadę na

> luzie i sobie wyje i próbuję tak jakby wrzucić 4. bieg bez

> sprzęgła odchylając dźwignię do oporu do tyłu, to zmienia się

> jakby modulacja tego wycia.

Czyli wygląda na to, że wyje albo łożysko w skrzyni, albo coś w okolicach. Dociskając dźwignię powodujesz tarcie na synchronizatorze. Ten próbuje hamować wałek w skrzyni, zmienia się też układ sił między zębami i na łożyskach. Dlatego dźwięk się zmienia. Bez rozebrania skrzyni nie dojdziesz co jest nie tak. Możesz co najwyżej zdjąć dolny dekiel i przyjrzeć się mechanizmowi różnicowemu.

> PS. Czy wszystko to co może buczeć, tzn również mechanizm różnicowy

> zawiera się w skrzynce biegów?

Pomijając przeguby to tak.

> EDIT: olej w skrzyni był zmieniany kilka miesięcy temu, nie

> zauważyłem wycieku, ale też nie sprawdzałem jego ilości.

W takim razie za pewne jest go odpowiednia ilość. Masz pewnie magnes w korku kontrolnym, który pewnie był wyczyszczony przy wymianie oleju. Sprawdź czy nie zgromadziło się na nim podejrzanie dużo opiłków jak na tak krótką eksploatację.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rzeczową odpowiedź.

Mam jeszcze krótkie pytanie, czy podejdzie skrzynka od wersji angielskiej? Jest dokładnie taka sama?

Napisano

> Dzięki za rzeczową odpowiedź.

> Mam jeszcze krótkie pytanie, czy podejdzie skrzynka od wersji

> angielskiej? Jest dokładnie taka sama?

biegi sie wrzuca jak u nas. nie widze powodow dlaczego mialaby nie pasowac. ale moze niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni.

Napisano

Ja też nie widzę powodów dla których miałaby nie pasować.

Jak chcesz wymieniać skrzynię to jeździj na tej aż zdechnie (co może wcale nie nastąpić), albo zacznie porządnie wyć.

Niech chociaż zapracuje na olej, który do niej wlałeś wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja też nie widzę powodów dla których miałaby nie pasować.

> Jak chcesz wymieniać skrzynię to jeździj na tej aż zdechnie (co może

> wcale nie nastąpić), albo zacznie porządnie wyć.

> Niech chociaż zapracuje na olej, który do niej wlałeś .

I to się nazywa rozsądne podejście waytogo.gif

Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.