Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z14XE - co wymienić po zakupie?

Featured Replies

Napisano

Właśnie jestem w trakcie realizacji zakupu Astry II z silniczkiem Z14XE z grudnia 2004 roku. Na liczniku 147 kkm i jest to pewny przebieg (kupuję z firmy ojca gdzie autko jeździ od nowości). Auto było serwisowane w ASO. Co warto przejrzeć przy tym przebiegu, a co wymienić? Wiadome jest oleje płyny itp.

Pozdrawiam!

Napisano

> Właśnie jestem w trakcie realizacji zakupu Astry II z silniczkiem

> Z14XE z grudnia 2004 roku. Na liczniku 147 kkm i jest to pewny

> przebieg (kupuję z firmy ojca gdzie autko jeździ od nowości).

> Auto było serwisowane w ASO. Co warto przejrzeć przy tym

> przebiegu, a co wymienić? Wiadome jest oleje płyny itp.

> Pozdrawiam!

Jeżeli było serwisowane w ASO, to:

1- zajrzyj do książki serwisowej czy są wpisy, jak nie to zajrzyj w faktury z firmy (jakiś ślad w serwis) smile.gif

2- na podstawie tego dojdziesz czy pakować dużo PLN do auta czy nie.

3- Jak wymieniać to: olej, filtry p.pył i powietrza, obadać płyn hamulcowy, stan klocków i tarcz, warto w płyn chłodniczy zajrzeć ewentualnie wspomagania, sprawdź opony czy da się jeździć jeszcze do zimy zeby.GIF, o rozrządzie nie wspominam (jak będziesz robił pamiętaj o termostacie i pompie wody), bo nie wiem kiedy wymieniany a przy okazji jeszcze pasek wielorowkowy.

No nie wiem o czym zapomniałem, ale koledzy jeszcze coś podpowiedzą smile.gif

Ale sprawdź, najpierw wpisy waytogo.gif

Napisano

Przed zakupem proponuję jechać autem do ASO w celu sprawdzenia faktycznego stanu technicznego. Stempelki w książce nic nie znaczą.

Napisano
  • Autor

> Przed zakupem proponuję jechać autem do ASO w celu sprawdzenia

> faktycznego stanu technicznego. Stempelki w książce nic nie

> znaczą.

Auto kupuję z ojca firmy. W książce serwisowej stempelki wskazują, że wszystko wymieniane tak jak trzeba i tak samo twierdzi osoba pod której samochód był opieką. Jedyna możliwość jest taka, że ASO brało kasę i nie robiło roboty - co przy służbowych autach jest możliwe.

Dlatego chciałem zapytać na co zwrócić uwagę, jakie są słabe punkty tego auta. Jest to 3 astra w domu, 2 astra G. ASO staram się omijać ze względu na złe wspomnienia ASO Fiata.

Pozdrawiam!

Napisano

> Auto kupuję z ojca firmy. W książce serwisowej stempelki wskazują, że

> wszystko wymieniane tak jak trzeba i tak samo twierdzi osoba pod

> której samochód był opieką. Jedyna możliwość jest taka, że ASO

> brało kasę i nie robiło roboty - co przy służbowych autach jest

> możliwe.

> Dlatego chciałem zapytać na co zwrócić uwagę, jakie są słabe punkty

> tego auta. Jest to 3 astra w domu, 2 astra G. ASO staram się

> omijać ze względu na złe wspomnienia ASO Fiata.

> Pozdrawiam!

Ja na twoim miejscu na samym początku przed zakupem sprawdziłbym auto na stacji diagnostycznej: geometria, siła hamowania i jej różnice między stronami, zbadał bym spaliny analizatorem, w zbiorniczku od płynu chłodzącego zrobiłbym test na CO2. Sprawdziłbym lepkość i kolor oleju - jeżeli jasny i lepki = olej nówka sztuka, jeżeli olej ciemny i lepki = dodawane uszlachetniacze oleju (typu motor doktor), najlepiej jakby był ciemny i mniej lepki niż nowy olej wtedy można zbadać kompresje na cylindrach.

Dalej połączyłbym autko pod komputer i zczytał błędy jeżeli są.

No i ogólnie obejrzałbym od góry do dołu czy są jakieś wycieki, pocenia, czy przekładnie biegów chodzi bez oporów, w jakim stanie wydech idt.... Pamiętaj nie kupujesz nowego samochodu, napewno po jakimś czasie użytkowania będzie Cię czekała jakaś naprawa, której w tej chwili nie można przewidzieć. Samochód jest rzeczą, która się zużywa, nawet nie wiem jak byś się starał na niektóre podzespoły nie masz wpływu na ich zużycie.

Życzę jak najmniej serwisowania i jak najwięcej przyjemności z jazdy.

PZDR VEN

Napisano

Trzecia astra w domu i nie wiesz na co zwracać uwagę przy kupnie hmm.gif

Napisano

> Trzecia astra w domu i nie wiesz na co zwracać uwagę przy kupnie

Albo się poprostu kolega chwali (czytaj "cieszy") kolejnym zakupem.

Napisano

> Albo się poprostu kolega chwali (czytaj "cieszy") kolejnym zakupem.

rzeczywiście nie wpadłem na to. Auto z firma ojca, książeczka serwisowa do samego końca prowadzona, wywiad z zaufanym i jedynym użytkownikiem auta - na pewno wie co w tym aucie piszczy.

Ale nie Ty Człowieku (czytaj inni Kącikowicze) zachodź w głowę i się zastanawiaj jak tu jeszcze można lepiej sprawdzić te auto i się produkuj.

No nic nawet jak kolega chciał się pochwalić to gratuluje zakupu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Trzecia astra w domu i nie wiesz na co zwracać uwagę przy kupnie

Dziwi mnie że wszyscy na siłę chcą mi wytłumaczyć na co zwracać uwagę przy zakupie kiedy ja pytam co WYMIENIĆ po zakupie skromny.gif.

Napisano

> Dziwi mnie że wszyscy na siłę chcą mi wytłumaczyć na co zwracać uwagę

> przy zakupie kiedy ja pytam co WYMIENIĆ po zakupie .

To w takim razie - jeżeli badania i wcześniejsze obserwacje nie ukazały żadnych odchyleń od normy, to tylko zalewać benzynką i do przodu. Takie jest moje zdanie zeby.GIF

PZDR VEN

Napisano

> Dziwi mnie że wszyscy na siłę chcą mi wytłumaczyć na co zwracać uwagę

> przy zakupie kiedy ja pytam co WYMIENIĆ po zakupie .

I wcale dużo nie mijają sie z twoim pytaniem biglaugh.gif, bo jak sprawdzisz to co ci piszą to będziesz wiedział co wymienić wink.gif

Ale wszystko co powinieneś na pierwszy rzut wymienic podał Ci kol. RKanisz :

Quote:

3- Jak wymieniać to: olej, filtry p.pył i powietrza, obadać płyn hamulcowy, stan klocków i tarcz, warto w płyn chłodniczy zajrzeć ewentualnie wspomagania, sprawdź opony czy da się jeździć jeszcze do zimy , o rozrządzie nie wspominam (jak będziesz robił pamiętaj o termostacie i pompie wody), bo nie wiem kiedy wymieniany a przy okazji jeszcze pasek wielorowkowy.

Napisano
  • Autor

> Koniecznie sprawdź czy ostatnio był wymieniany rozrząd, tutaj

> wymieniamy nie rzadziej niż 60tys

Z14XE co 60 kkm? Nie pamiętam gdzie to czytałem ale wydawało mi się że co 90 kkm niewiem.gif

Napisano

> co wymienić?

Może choinkę zapachową na lusterku? biglaugh.gif

Napisano

Kolego ja tam bym zobaczył czy dzwona nie miał - mniejszego lub większego, wiesz ci goście co rządzą flotami nigdy Ci prawdy nie powiedzą "do końca"

moja rada, na początek weź go na miernik grubości lakieru jak tam będzie ok to pozostaje posprawdzać zawieszenie wbrew pozorom astry choć trwałe pod tym względem to czołgami nie są. A tak na marginesie ostatno koło marketu zwalniałem na progu i wyprzedzał mnie jegomość w białym kombiaku AG, na osi miał nie przesadzając jakieś 70 kilosów. he, he

dobrze pooglądajjjjjj

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Może choinkę zapachową na lusterku?

Powiem że to jest jedna z niewielu odpowiedzi na temat biglaugh.gif. A co jak nie miał choinki, albo miał ambi purkę? Dołożyć, wymienić sam wkład czy może choinkę kokosową zawiesić? 20.GIF

Napisano

> Powiem że to jest jedna z niewielu odpowiedzi na temat . A co jak

> nie miał choinki, albo miał ambi purkę? Dołożyć, wymienić sam

> wkład czy może choinkę kokosową zawiesić?

Jak choinke to tylko o zapachu New Car ,w koncu nowy nabytek.

Co do paska,zmień i jeździj spokojnie nie wierz w bajki że wytrzymują 90tys....Mam znajomego mechanika który jakies 2-3 lata temu był na kilkudniowych szkoleniach w dużej firmie która robi paski,oczywiscie to szkolenie to była jedna wielka impreza drinki ,panienki grille wszystko dla ludzi z branży żeby ich,,przywiązać'' do siebie ,normalny marketing my tobie fundujemy wyjazdy ty polecasz klientom paski naszej firmy wink.gif

Wieczorem przy grillu mój znajomy popijajac kolejne drinki rozmawial z ludzmi (nazwijmy ich umownie technologami),co sie okazało ,producent tak robie pasek żeby wytrzymał te 60 tys,+ - 2tys.Od tej pory mój znajomy nie zakłada tamtych pasków. rotfl.gif

Podejrzewam że podobne praktyki są wszędzie.

pzd

P.S Od tamtej pory mam ciśnienie na wymiane jak zbliżam sie do 50kkm.

Napisano

> Z14XE co 60 kkm? Nie pamiętam gdzie to czytałem ale wydawało mi się

> że co 90 kkm

Owszem, nawet w książce serwisowej masz napisane, że co 90 kkm, oficjalnie w ASO powiedzieli mi, że okres ten został zmieniony na 60 kkm. frown.gif przez Opel Polska.

Zrobisz jak uważasz, ja zmieniam co 60 kkm i też Ci to sugeruję, chyba ze masz dużo PLN'ów zeby.GIF i stać Cię na naprawy po zerwaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.