Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się zabrać za odrestaurowanie Pannoni?

Featured Replies

Napisano

Znajomy ma rozebrany taki motor. Kompletny, brak tylko gaźnika, ale to na Allegro kupię.

Chciałbym mu pomóc doprowadzić go do stanu "jak nówka" :-) i oryginalnego-z tym nie będzie problemu, bo ma chyba wszystkie oryginalne części.

Trzeba go by było chyba polakierować, pochromować itd.

Możecie mnie jakoś nakierować od czego zacząć? Motor jest koło W-wy, a ja mieszkam w Rembertowie, więc w tych okolicach bym szukał warsztatu, który go polakieruje, pochromuje i nie wiem co tam jeszcze ;-)

Co się robi z silnikiem, żeby ładnie wyglądał? Przecież aluminium nie pochromuje ;-)?

Napisano

..primo to wypiaskować wszystko co będzie szło pod lakier

aluminium sie poleruje, można też dać do śrutowania, wtedy wygląda jak "nówka sztuka".

A warsztat lakierniczy to w sumie dowolnie, kto się podejmie zlosnik.gif

Zostają nikle...ale tu juz nie potrafie pomóc bo to nie moje rejony

Napisano

Wawer dobrze prawi ok.gif

Też bawię się w ratowanie starych moto. Zacząłem od rozebrania całego moto do najmniejszego detalu. Części powędrowały do kilku kartonów - oddzielnie części zawieszenia, oddzielnie oświetlenie, elementy kierownicy (manetki, dźwignie itp). Przy okazji nastąpiła selekcja, co się nadaje do renowacji a co trzeba dokupić "nowego" albo nadającego się do odbudowy. Następnie wszystkie elementy pod lakier wyjadą do piaskowania, potem do lakiernika. Elementy chromowane - jeżeli chromy nie są w złym stanie - będą polerowane. Jeżeli stan jest kiepski - trzeba oddać do chromowania - to droga impreza!! - ale warto. Silnik - procedura ta sama - kilka kartonów i rozbieramy na części pierwsze - wymieniamy uszczelnienia, łożyska, weryfikujemy stan przekładni, wału korbowego, cylindra itp. Co się nadaje - regeneracja. Wał i cylinder warto dać do szlifu - będzie dłużej służył niż dostępne dzisiaj zamienniki produkowane w Chinach oslabiony.gif - tak, są takie zlosnik.gif

Na koniec następuje najprzyjemniejsze - montaż wszystkiego z użyciem nowym śrub, nakrętek, nowego smaru do połączeń ruchomych (wahacz tył), oleju do zawieszenia...Instalację elektryczną warto położyć nową, z zachowaniem oryginału (schematy można znaleźć w sieci). Generalnie fajne zajęcie, wymaga sporo czasu, trochę $$ i cierpliwości zlosnik.gif

Powodzenia i czekamy na foty z postępu prac ok.gif

Napisano

> aluminium sie poleruje, można też dać do śrutowania, wtedy wygląda

> jak "nówka sztuka".

lub szkiełkuje ok.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za wskazówki. Na razie zacznę szukać kogoś do piaskowania i polakierowania, a potem do wypolerowania silnika.

Na pewno szybko to nie będzie zrobione, bo właściciel jest za granicą i nie ma na to czasu, a ja mu zbytnio w paradę nie chcę wchodzić, za mało (w ogóle) się znam na motocyklach, żeby tam coś bardziej grzebać, ale podstawę, którą i tak trzeba obcymi rękami zrobić chcę załatwić.

Czytałem przy piaskowaniu coś o dodatkowym zdzieraniu starego lakieru, czy to oznacza, że nie zawsze piaskowanie zdziera stary lakier??? Muszę jakoś ramę przygotować specjalnie do piaskowania?

Acha, i będzie mi potrzeby ktoś, kto ładnie obszyje siodło :-)

Pozdrawiam

Napisano

> Czytałem przy piaskowaniu coś o dodatkowym zdzieraniu starego

> lakieru, czy to oznacza, że nie zawsze piaskowanie zdziera stary

> lakier??? Muszę jakoś ramę przygotować specjalnie do

> piaskowania?

moje graty do piaskowania nie byly specjalnie przygotowywane, a czasem mialy kilka warstw lakieru albo i nawet olejnej kladzionej pedzlem zlosnik.gif - po piaskowaniu masz goły, czysciutki metal. Wazne, by dosc szybko zabezpieczyc wypiaskowane elementy, bo nalot korozji mozesie pokazac juz po dotykaniu rekoma. Dobrze zaopatrzyc sie w gumowe rekawiczki, jak bedziesz przenosil wypiaskowane elementy. Po piaskowaniu pokaza Ci sie tezwszelkie pekniecia spawów - jest to dobry moment na naprawe takich uszkodzen.

> Acha, i będzie mi potrzeby ktoś, kto ładnie obszyje siodło :-)

tapicerów nie brakuje - koszt obszycia siedzenia do mojej WSK to ok. 100zl - razem z gąbką, bo tej również nie posiadam oslabiony.gif

> Pozdrawiam

również ok.gif

Napisano

Co do restaurowania to Ci nie powiem, ale miałem kiedyś takie cudo i to nawet z bocznym wózkiem spineyes.gif

Niestety młody byłem wtedy, oddałem kumplowi "za przysługę" i miał wyremontować a on przepił... pewnie ktoś gdzieś w polsce teraz tym śmiga, bo sprzęt był w dobrym stanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.