Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd od sondy....

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich smile.gif od pewnego czasu po całonocnym postoju auta i porannym jego odpaleniu i przejechaniu 400m zapala sie check frown.gif z autem nic sie nie dzieje, pracuje normalnie, trzyma obroty, przyspiesza itp.. po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu check gasnie i spokoj. zapala sie tez tak przy stałej jezdzie ok 140-150km/h... byłem jakos tam niedawno na kompie i był błąd od sondy.. nie pamietam dokładnie ale jakas przerwa... niewiem.gif i teraz pytanie czy błąd od sondy moze byc powiazany np z EGR?! moze by go rozebrac i wyczyscic zanik kupie sonde..? hmm.gif

Napisano

Zanim kupisz sondę zrób pomiary obecnej. Rozumiem, że błąd wyskakuje podczas jazdy na benzynie.

Napisano

> Zanim kupisz sondę zrób pomiary obecnej. Rozumiem, że błąd wyskakuje

> podczas jazdy na benzynie.

możesz opisać jak prawidłowo pomierzyć taką sonde ?? u mnie jest 4 przewodowa (2 szare czarny i biały) w astrze III Z14XEP, i też miałem błąd sondy został wykasowany i jak narazie się nie pojawia ale dla świętego spokoju wolałbym sprawdzić.

Napisano

Na pewno dwa szare? A nie dwa białe? cfaniaczek.gif

Na wszelki wypadek podam dla kolorów kabli od strony instalacji.

Między białym i niebieskim sygnał sondy - oscylacje ok. 0,1-0,9V, tym szybsze im szybciej obraca się wał. Pomiar bez odłączania wtyczki.

Między przewodami odpowiadającymi zielonemu i żółtemu jest grzałka. Po odłączeniu sondy i pomiarze omomierzem powinno wyjść ok 8 +/-4 ohmy.

Ale jeśli nie wywala checka podczas jednostajnej jazdy to sonda jest ok.

Napisano
  • Autor

> Na pewno dwa szare? A nie dwa białe?

> Na wszelki wypadek podam dla kolorów kabli od strony instalacji.

> Między białym i niebieskim sygnał sondy - oscylacje ok. 0,1-0,9V, tym

> szybsze im szybciej obraca się wał. Pomiar bez odłączania

> wtyczki.

> Między przewodami odpowiadającymi zielonemu i żółtemu jest grzałka.

> Po odłączeniu sondy i pomiarze omomierzem powinno wyjść ok 8

> +/-4 ohmy.

> Ale jeśli nie wywala checka podczas jednostajnej jazdy to sonda jest

> ok.

czy na gazie czy na benzynie, bład wyskakuje rano p ok 400m i w trasie przy predkosciach w polsce zakazanych smile.gif jtr zrobie pomiary i obadam. a jak sonda bedzie ok to moze EGR.....? powiazane to to troche....? smile.gif

Napisano

Na gazie powinieneś mieć emulację i błąd nie ma prawa występować.

Na benzynie "jakaś przerwa" sugeruje coś przy kabelkologii sonda, sterownik gazu, ECU.

Napisano

> Na pewno dwa szare? A nie dwa białe?

> Na wszelki wypadek podam dla kolorów kabli od strony instalacji.

> Między białym i niebieskim sygnał sondy - oscylacje ok. 0,1-0,9V, tym

> szybsze im szybciej obraca się wał. Pomiar bez odłączania

> wtyczki.

> Między przewodami odpowiadającymi zielonemu i żółtemu jest grzałka.

> Po odłączeniu sondy i pomiarze omomierzem powinno wyjść ok 8

> +/-4 ohmy.

> Ale jeśli nie wywala checka podczas jednostajnej jazdy to sonda jest

> ok.

dzisiaj sprawdziłem dla pewności i faktycznie mój błąd są 2 białe szary i czarny , to rozumiem że szary to kabel sygnałowy, czarny to masa a białe to grzałki ?

Napisano
  • Autor

> Na gazie powinieneś mieć emulację i błąd nie ma prawa występować.

> Na benzynie "jakaś przerwa" sugeruje coś przy kabelkologii sonda,

> sterownik gazu, ECU.

teoretycznie masz racje. Tyle ze na benzynie tez wywala błąd. A dzis to juz sie kontrolka pali non stop frown.gif wiem ze to pyt było 7 milionów razy, ale jak odczytac błędy?? smile.gif w etzoldzie nie ma.. tzn jest ale z 10 stykowego złącza, a ja mam to wieksze chyba szesnasto stykowe.. nie wiem co zwierac, a no i bedą błędy dwu czu cztero cyfrowe...? prosze o porade... 20.GIF

Napisano

> teoretycznie masz racje. Tyle ze na benzynie tez wywala błąd. A dzis

> to juz sie kontrolka pali non stop wiem ze to pyt było 7

> milionów razy, ale jak odczytac błędy?? w etzoldzie nie ma..

> tzn jest ale z 10 stykowego złącza, a ja mam to wieksze chyba

> szesnasto stykowe.. nie wiem co zwierac, a no i bedą błędy dwu

> czu cztero cyfrowe...? prosze o porade...

weź no nie żartuj pad.gifzlosnik.gif

http://www.astra.auto.pl/content/category/3/23/61/

Napisano
  • Autor

> weź no nie żartuj

> http://www.astra.auto.pl/content/category/3/23/61/

dzieki za odp, ale sobie poradziłem.. i teraz tak: wtykłem drucika w pin 3 i 4 liczac od gory w lewym pionowym rzedzie smile.gif

zaczeło mrugac i mam smile.gif

tyle ze sie zszokowałem bo powinno wywalic 12 na poczatku, a u mnie jest tak.... po właczeniu zapłonu: 10, 1, 3, 10, 10, 1, 3, 10, 10, 1, 3, 10 10 i tak w kołko..... no i jesli kody sa dwucyfrowe to moj bład to 13, a co zatym idzie, sonda-brak sygnału.... dobrze kombinuje? confused.gif

Napisano

twój błąd to raczej P0130

Napisano

> dzisiaj sprawdziłem dla pewności i faktycznie mój błąd są 2 białe

> szary i czarny

Czarny - sygnał

szary - masa

białe - grzałka.

speeder86 P0130 - uszkodzenie w obwodzie sondy.

Albo sonda padła, albo emulator. Pomiary to wykażą.

Napisano
  • Autor

> Czarny - sygnał

> szary - masa

> białe - grzałka.

> speeder86 P0130 - uszkodzenie w obwodzie sondy.

> Albo sonda padła, albo emulator. Pomiary to wykażą.

ok, tylko gaz ma dwa miesiace i jest raczej z wyszej polki, poza tym zanim włozylem gaz, check z dwa razy mi sie zapalił... czyli bardziej bym stawiał na sonde, tylko zastanawia mnie czemu np dzis caaały dzien sie check palił, a teraz wieczorkiem przegoniłem ją po trasie dosc mocno i w domu zauwazyłem ze check sam zgasł..... niewiem.gif jutro pomierze sonde i obadam co tam sie wyrabia..... dzieki! 20.GIF

Napisano
  • Autor

> twój błąd to raczej P0130

dlaczego P0130 skoro mrugało dokładnie tak jak pisłem? najpierw 10 razy, przerwa, raz, przerwa, trzy, przerwa, znowu 10 razy, i 10, i potem 1, 3, i tak w kołko....

Napisano

Przy kodach 4-cyfrowych, 10 migniec oznacza 0, czyli kod to P0130.

Pozdrawiam

Napisano

> 10 1 3 10 to jest 0 1 3 0

Wygrales o sekundy...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przy kodach 4-cyfrowych, 10 migniec oznacza 0, czyli kod to P0130.

> Pozdrawiam

a to o to chodzi......! smile.gif dziekuje! smile.gif

Napisano
  • Autor

witam ponownie.. Byłem na kompie z moja astrą wczoraj. Błąd faktycznie P0130. No i sprawdzilismy jak sonda pracuje i okazało sie ze po skasowaniu błędu, kontrolka gasnie i sonda na jałowym oscyluje od ok 56 do 2400mV. czyli generalnie w normie, tyle ze po wkreceniu jej na wyzsze obroty, ok 3 tys wywala bład i na oscyloskopie widac ze sonda nie reaguje (prosta pozioma linia w okolicy zera)... frown.gif Kolejny problem jest taki ze ten bład znowu nie wystepuje cały czas! Dzis np zapalił sie check tylko raz, zgasiłem auto, papaliłem i błedu nie było wiecej.. niewiem.gif Byłem dzis w paru sklepach popytac o sonde i tu dopiero jest dramat bo: Jest cztero przewodowa a kolory kabli to czerwony, czarny, biały i zolty chyba. napewno jest tam czerwony i podobno z nim zawsze jest problem! W sklepach powiedzieli ze nie maja o takich kolorach, tylko serwis (ok 600PLN) (byłem i wogole nie maja sond do tego auta, ani org ani zamienników).... nie bardzo wiem co teraz.... confused.gif pomożecie....?

Napisano

Dwa przewody sa od podgrzewania sondy, dwa pozostale od informowania sterownika (ECU-ECM) o skladzie mieszanki (dokladniej, o zawartosci tleny w spalinach). Przy doborze sondy wazne jest, jakim napieciem zasila ja ECU-ECM (uzywam obu skrotow-bardziej poprawny jest ten drugi). Sondy wystepuja w roznych konfiguracjach zasilania (1V, 3V, 12V, 18V). W sprawie kolorow przewodow niech sie wypowie ktos inny.

Jesli wymiana sondy nie pomoze, mozliwa jest usterka ECU-ECM.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dwa przewody sa od podgrzewania sondy, dwa pozostale od informowania

> sterownika (ECU-ECM) o skladzie mieszanki (dokladniej, o

> zawartosci tleny w spalinach). Przy doborze sondy wazne jest,

> jakim napieciem zasila ja ECU-ECM (uzywam obu skrotow-bardziej

> poprawny jest ten drugi). Sondy wystepuja w roznych

> konfiguracjach zasilania (1V, 3V, 12V, 18V). W sprawie kolorow

> przewodow niech sie wypowie ktos inny.

> Jesli wymiana sondy nie pomoze, mozliwa jest usterka ECU-ECM.

> Pozdrawiam

Widzisz.. Tylko dlaczego z silnikiem sie kompletnie nic nie dzieje poza palącą sie kontrolką....? Pali jak palił, jedzie nomalnie, wszystko gra! a jakos nie bardzo mam ochote wydac 600pln tylko po to zeby mi lampka zgasła.... frown.gif równie dobrze moge ją zakleic izolacją tylko to jakos nie w moim stylu.. wolałbym zeby poprostu było jak byc powinno! crazy.gif pzdr

Napisano

> sie ze po skasowaniu błędu, kontrolka gasnie i sonda na jałowym

> oscyluje od ok 56 do 2400mV. czyli generalnie w normie

Generalnie nie w normie. Masz ubogą mieszankę.

Nie pamiętasz przypadkiem czy podczas wkręcania silnika na obroty napięcie na sondzie rośnie? (w okolice 4V). Grzałka sondy była testowana? działa?

W sprawie zakupu sondy popytaj naszych kącikowych sprzedawców.

Napisano
  • Autor

> Generalnie nie w normie. Masz ubogą mieszankę.

> Nie pamiętasz przypadkiem czy podczas wkręcania silnika na obroty

> napięcie na sondzie rośnie? (w okolice 4V). Grzałka sondy była

> testowana? działa?

> W sprawie zakupu sondy popytaj naszych kącikowych sprzedawców.

Fakt, było napisane ze uboga.. a grzałke obserwowałem i niby sie załącza i wyłącza. Była taka opcja w KTSie i patrzyłem co sie dzieje.. tylko nie zwrociłem uwagi co sie działo na podwyzszonych obrotach. Tzn na podwyzszonych przy ok 3000rpm wywalało błąd i sonda nie reagowała. A dzis znow cały dzien przejezdziłem i tylko raz błąd wyskoczył... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Szału dostane z tym badziewiem.... Kurde drugi dzien jezdze i bład nie wyskoczył... niewiem.gif sie naprawiło saaaamo...? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.