Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Szumi" łożysko w tylnym kole...

Featured Replies

Napisano

W czasie zmiany opon, gdy autko było w górze, pokreciłem kółeczkami, zeby sprawdzic czy lekko się kręcą,.. Wszystko było OK, ale przy tylnym prawym słychac było taki szum, jakby sie kreciło "na sucho"..

Poczatkowo myslałem, ze to może szczęki, ale jednak Fachowiec "gumiarz" stwierdził, ze to szum od łożyska... I jeszcze mnie zmartwił, ze samego łożyska nie wymienię tylko musze całą piastę, bo mam ABS frown.gif Wprawdzie jadąc szumu nie słyszę, nie zauwazyłem, zeby się felga grzała, ale jednak szumi gdy kręcę w ciszy... I teraz pytanko:-

- Ile taka przyjemność moze mnie kosztować?

- Czy można założyć jakąś używke, bo podobno nowe drogie...?

- Czy na Szrotach można szukać..?

Napisano

Nowa piasta kosztuje ok 250-300 PLN i tylko takie polecam (dobrych firm, nie kupuj najtanszych). Co do czesci ze szrotu sam zdecydujesz, przewaznie czesci ze szrotu, posiadające lozyska, wkrotce nadaja sie do wymiany (piasty i td-ponizej 100 PLN raczej nie kupisz). Nawet jakbys nie mial ABS, w Astrze F lozysko wymienia sie tylko z piastą. Ale zdecydujesz sam.

Pozdrawiam

Napisano

> - Ile taka przyjemność może mnie kosztować?

- Alledrogo

> - Czy można założyć jakąś używke, bo podobno nowe drogie...?

- Zakładanie używki to tak jak moim zdaniem z używanymi tarczami hamulcowymi. Czy drogie? Patrz link który podałem.

Sam możesz sobie wymienić, a na siłę można niby wymienić, ale koszt jaki weźmie mechanik za wymianę będzie praktycznie taka sama czy nawet nie wyższa. Po za tym coś co jest złożone będzie o wiele lepsze i trwalsze niż wciskanie (na siłę) nowego łożyska.

> - Czy na Szrotach można szukać..?

Patrz odpowiedź wyżej.

Także przekalkuluj jeszcze ras wydatki i możliwość wymiany i sam stwierdzisz, że lepiej w całości wymienić.

Ale każdy robi jak woli.

PZDR VEN

Edit:

Jakoś może nie przednia, ale napewno spokojnie pojeździsz dłuższy czas.

Napisano

Zabawa w wymiane samego lozyska jest bezcelowa (chyba ze ktos ma do dyspozycji duzo czasu, prase do dyspozycji). Wymienia się cala piaste. I naprawde nie polecam tanich zamiennikow, tylko produkty znanych firm (SKF lub Rouville) Raz zaplacisz wiecej, zyskasz wiecej. A dlaczego? W warsztacie czesto mamy stycznosc z taksowkarzami (wszyscy wiedza o co chodzi-jak najtaniej). Ile razy tlumaczylismy, przekonywalismy, ze kupia drosze, markowe, dluzej pochodzi. Najczesciej to nie jest przekonujace. Konsekwencje? Najczesciej kupuja czesci najtansze, czesto ze szrotu (zuzyte, ale tanie), ktore sa zle wykonane (moge podac mase przykaldow) i pracuja krotko. A kto na tym zyskuje? My, pomimo sugestii, bo wymieniamy te same czesci 2, 3 razy. Gdzie tu oszczednosc?

Przykaldow naprawde moglby setki przytoczyc. Samodzielnie wykonywane naprawy, ktore koncza sie czesto u mechanika (bo cos nie dziala-najczesciej jest to brak podstawowej wiedzy lub odpowiednich narzedzi). Bede wymienial u siebie w sobote tuleje tylne wahacza przedniego-zawczasu zaopatrze sie w laczniki stabilizatora, bo wiem ze moga sie urwac, a nie liczyc ze bedzie ok i oszczedzac nie bede.

Po co to wszystko pisalem-kto przeczyta, rozwazy, co sie bardziej oplaca.

Pozdrawiam

Napisano

> Zabawa w wymiane samego lozyska jest bezcelowa. Wymienia się cala

> piast. I naprawde nie polecam tanich zamiennikow, tylko produkty

> znanych firm (SKF lub Rouville) Raz zaplacisz wiecej, zyskasz

> wiecej. A dlaczego? W warsztacie czesto mamy stycznosc z

> taksowkarzami (wszyscy wiedza o co chodzi-jak najtaniej). Ile

> razy tlumaczylismy, przekonywalismy, ze kupia drosze, markowe,

> dluzej pochodzi. Najczesciej to nie jest przekonujace.

> Konsekwencje? Najczesciej kupuja czesci najtansze, czesto ze

> szrotu (zuzyte, ale tanie), ktore sa zle wykonane (moge podac

> mase przykaldow) i pracuja krotko. A kto na tym zyskuje? My,

> pomimo sugestii, bo wymieniamy te same czesci 2, 3 razy. Gdzie

> tu oszczednosc?

> Pozdrawiam

Racja zgadzam się z kolegą jak najbardziej. Ja w linku podałem pierwszą lepszą piastę jaką zauważyłem.

Co do zmiany na lepsze części to się wie na pewno, ale kolega chciał chyba zrobić tanio. Nie wiem jaką przyszłość planuję ze swoją astrą, ale takie tanie zamienniki potrafią pojeździć nawet i do 5 lat, ale w większości jest to rok maks 2 lata ( do pierwszej zimy i błota oraz soli).

Ja osobiście jestem zwolennikiem firmy SKF i chociaż mi nie szumią jeszcze łożyska, ale planuje wymianę tylnich hamulcy kompletnych i aby nie bawić się w zapieczone śruby wymienię całą ośkę. Tym sposobem jestem na 99,99% pewien, że z tamtych okolic nic nie przyjemnego mnie nie spotka.

Napisano

Zdazylem juz wyedytowac swoje wypociny.

Co do Twojej wypowiedzi, jesli lozyska kol tylnych nie wydaja niepokojacych odglosow, to je zostaw. Jesli masz oryginalne, to pochodza najdluzej (moj ma przebieg 205 kkm i jest ok).

Pozdrawiam

Napisano

Poza tym co bylo powyzej napisane, jesli lozyska kol tylnich sa uszkodzone (zuzyte), w czasie jazdy powinien bys slyszalny charakterystyczny halas (huczenie), narastajacy wraz z predkoscia przemieszczania sie wozu.

Pozdrawiam

Napisano

> Zdazylem juz wyedytowac swoje wypociny.

> Co do Twojej wypowiedzi, jesli lozyska kol tylnych nie wydaja

> niepokojacych odglosow, to je zostaw. Jesli masz oryginalne, to

> pochodza najdluzej (moj ma przebieg 205 kkm i jest ok).

> Pozdrawiam

- moje auto ma przejechane ponad 210kkm, wcześniejszy właściciel go nie oszczędzał (wiem to był mój ojciec smile.gif) i profilaktycznie wymienię te łożyska. W tej chwili u mnie w aucie następują usterki za usterką, dzięki Bogu za każdym razem mogę naprawę przeprowadzić sam (dzięki zaczerpniętej wiedzy z AK smile.gif) no i za każdym razem jestem przygotowany finansowo. Dlatego mimo trzymającego ręcznego będę wymieniał te hamulce bo do tej pory nie były ruszane. Mało prawdopodobne, ale jednak.

PZDR VEN

Napisano

> ...

> "gumiarz" stwierdził, ze to szum od łożyska... I jeszcze mnie

> zmartwił, ze samego łożyska nie wymienię tylko musze całą

> piastę, bo mam ABS ...

Kiedys juz byl watek u nas na temat wymiany samych lozysk i stanelo na tym ze sie da. (O ile dobrze pamietam)

Zreszta ja sam wymianialem same lozysko. Co prawda bylo to w przednim kole, ale to chyba nie wiekszej roznicy - tez mam ABS.

Bylo to robione u mechanika i wlozone bylo markowe lozysko (SKF chyba). Zreszta byl to dobry mechanik i nawet sam proponowal ze moze zmienic tylko lozysko. Sam za to sie bralem bo trzeba miec sprzet (dosyc mocna prase o ile sie orientuje)

Wybor wiec nalezy do Ciebie.

Napisano

> Kiedys juz byl watek u nas na temat wymiany samych lozysk i stanelo

> na tym ze sie da. (O ile dobrze pamietam)

> Zreszta ja sam wymianialem same lozysko. Co prawda bylo to w przednim

> kole, ale to chyba nie wiekszej roznicy - tez mam ABS.

> Bylo to robione u mechanika i wlozone bylo markowe lozysko (SKF

> chyba). Zreszta byl to dobry mechanik i nawet sam proponowal ze

> moze zmienic tylko lozysko. Sam za to sie bralem bo trzeba miec

> sprzet (dosyc mocna prase o ile sie orientuje)

> Wybor wiec nalezy do Ciebie.

W przednim kole da się wymienić samo łożysko, tu nie ma problemu. Z tyłu tylko w komplecie z piastą tak jak wszyscy piszą.

Sam to przerabiałem i wstawiłem SKF z ABS, też padło mi około 200 tys km, wtedy płaciłem około 430 za piastę, teraz na szczęście staniały nieco i za około 300 można kupić takową. A tematem znów zacząłem się interesować, bo do wymiany tym razem lewa tylna piasta frown.gif

Napisano

> W przednim kole da się wymienić samo łożysko, tu nie ma problemu. Z

> tyłu tylko w komplecie z piastą tak jak wszyscy piszą.

> Sam to przerabiałem i wstawiłem SKF z ABS, też padło mi około 200 tys

> km, wtedy płaciłem około 430 za piastę, teraz na szczęście

> staniały nieco i za około 300 można kupić takową. A tematem znów

> zacząłem się interesować, bo do wymiany tym razem lewa tylna

> piasta

Ano widzisz, tego nie wiedzialem. Myslalem ze nie ma znaczenia tyl czy przod tylko czy jest ABS.

Czlowiek sie uczy caly czas skromny.gif

Napisano

Oczywiste jest, ze w przednich kolach wymienia sie same lozyska (i nie ma tu roznicy, czy jest ABS czy nie, roznia sie tylko przeguby, na ktorych jest pierscien impulsatora ABS-roznice wystepuja tylko w srednicach wewnetrznych lozysk, w zaleznosci od pojemnosci silnika-rozne srednice pisaty). Jak wyzej pisalem, z tylu lozyska tylko z cala piasta (juz myslalem, ze ktos zamierza rozwalac tyla piaste w celu wymiany samych lozysk...).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.