Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukot po odpaleniu jtd

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Od pewnego czasu mam problem z moim jtd. Po odpaleniu jest bardzo głośny i słychać taki rytmiczny lekko metaliczny stukot. Występuje to tylko na biegu jałowym. Po lekkim dodaniu gazu ten stukot mija. Dodam też że po około 2km gdy silnik się trochę nagrzeje objawy te znikają. Czy ktos miał może podobne objawy lub może mi doradzić?? Niestety nim dojadę do serwisu objawy mijają:(

Napisano

Spróbuj dojechać do serwisu na biegu jałowym hahaha.gif A tak powaznie. Sprawdzałeś bagnet czy oleju masz pod dostatkiem?

Napisano
  • Autor

> Spróbuj dojechać do serwisu na biegu jałowym A tak powaznie.

> Sprawdzałeś bagnet czy oleju masz pod dostatkiem?

Tak oleju pod dostatkiem i nie ubywa - wlane 13 tys temu - nic nie dolewałem.

Napisano

Znalezienie przyczyny będzie trudne. Zbyt wiele możliwości, a na dodatek problem znika po dodaniu gazu. Możesz zostawić auto w serwisie dzień po południu żeby odpalili rano. Ale mechanik zaraz doda gazu i znowu problem zniknie. Ale sprobój,.. może jakiś bystry mechanik znajdzie przyczyne

Napisano
  • Autor

Tzn po odjęciu gazu i powrocie do biegu jałowego problem powraca. Znika dopiero wtedy gdy silnik się trochę nagrzeje.

Napisano

A samochód jakie ma pochodzenie? ... ile przebiegu? ... obym się mylił, ale to może byc też przytarty tłok

Napisano
  • Autor

> A samochód jakie ma pochodzenie? ... ile przebiegu? ... obym się

> mylił, ale to może byc też przytarty tłok

w tej chwili 153tys - u mnie zrobił już 80tys - a ten stukot już trochę występuje tylko ostatnio jakby się nasilił

Napisano

nie wiem jak jest rozwiazany uklad smarowania... nie ma jakiegos zaworu zwrotnego na oleju ? i sie cofa , zanim rozrzuci pompa to tlucze na sucho ?

ewentual pompka niedoli ?

Napisano

> w tej chwili 153tys - u mnie zrobił już 80tys - a ten stukot już

> trochę występuje tylko ostatnio jakby się nasilił

Spróbuj odkręcić pokrywę silnika, wtedy odpal i posłuchaj, z którego miejsca to słychać. U mnie w aucie ledwo było co słychać, ściągnąłem pokrywę i okazało się, że uszczelnienie wtryskiwacza "poszło" i słychać było rytmiczny stuk. Przyłożyłem ręke i dało się poczuć przedmuch przy wtryskiwaczu. Po rozgrzaniu było o połowę ciszej, a pod pokrywą praktycznie niesłyszalne, więc może masz to samo.

Napisano
  • Autor

Dzięki - muszę to sprawdzić. A mam jeszcze pytanie: jaki wpływ na ten dzwięk może mieć brak regulacji luzów zaworowych - ja tego do tej pory nie robiłem a czy poprzedni właściciel to nie wiem a jak napisałem wcześniej 153 tys km minęło. A moze to być jakaś rolka?? Ewentualnie napinacz?? Łożysko??

Napisano

A ja polecam test na przelew wtryskiwaczy.... na zimnym i na ciepłym silniku ok.gif

Napisano

> jaki wpływ na ten dzwięk może mieć brak regulacji luzów zaworowych

Jest to też możliwe, bo na zimnym jest luz, a po rozgrzaniu się kasuje. Ale czy aż tak żeby było słychać głośne stuki to nie wiem. Ja już 3(słownie trzem) mechanikom zlecałem sprawdzenie i ew. wyregulowanie luzu i każdy to olał - bo cyt.:"dobrze odpala na ciepłym silniku" niewiem.gif

A moze to być jakaś

> rolka?? Ewentualnie napinacz?? Łożysko??

Rolki i łożyska z reguły hałasują jednostajnie - huczą, wyją itp.

Napisano
  • Autor

Stuki nie są bardzo głośne ale słyszalne. Głośno pracuje silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.