Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII 1.2 8V zapala się kontrolka awarii silnika

Featured Replies

Napisano

Może miał ktoś coś takiego i będzie w stanie podpowiedzieć. Sytuacja wygląda tak: jadę sobie, zapala mi się kontrolka awarii silnika. Zatrzymuję auto i wyłączam silnik. W tym momencie po przekręceniu kluczyka bez zapalania silnika najczęściej jest tak, że wspomniana kontrolka awarii silnika nie gaśnie i dodatkowo dołącza do niej kontrolka temperatury (normalnie po przekręceniu kluczyka te kontrolki się zapalają ale po chwili same gasną). Przekręcam więc kluczyk z powrotem w lewo tj. wyłączam, czekam parę minut, włączam ponownie i wszystko jest OK. Sytuacja jednak lubi się powtarzać. Wczoraj np. kontrolka silnika zaświeciła się podczas jazdy i sama po kilkunastu sekundach zgasła (co do kontrolki temperatury podczas jazdy nie zapaliła się nigdy). Dodatkowo ostatnio na chwilę na jałowym biegu zawiesiły mi się obroty - na luzie bez gazu trzymał ok 2000 obr/min. Po wyłączeniu silnika było już ok. Była to jedna chwilowa sytuacja, podczas, gdy te kontrolki wariują mi już jakiś czas. Wiem, że falujące obroty to chyba krokowiec albo przepustnica, kiedyś miałem z tym problem, ale to było lata temu.

Czy to jednak należy ze sobą powiązać i to zapalanie się kontrolek to może być wina silnika krokowego? Czy może świadczy to o czymś innym?

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Mój ojciec miał podobną sytuacje wymienił świece zapłonowe i wszystko wróciło do normy, proponuje tez podłączyć autko pod kompa i sprawdzić czy nie nałapał błędów komputer sterujący pracą silnika.

Napisano

> Mój ojciec miał podobną sytuacje wymienił świece zapłonowe i wszystko wróciło do normy

Świece to byłby chyba najmniejszy problem - jeżeli np. cewki niedomagają to faktycznie na nowych świecach może być lepiej.

> proponuje tez podłączyć autko pod kompa i sprawdzić czy nie nałapał błędów komputer sterujący pracą silnika.

A to jest chyba najlepsze rozwiązanie - tak na początek.

Napisano
  • Autor

> Świece to byłby chyba najmniejszy problem - jeżeli np. cewki

> niedomagają to faktycznie na nowych świecach może być lepiej.

> A to jest chyba najlepsze rozwiązanie - tak na początek.

Okej, dzięki za odpowiedzi. A wiecie może gdzie w Wawie lub okolicach można tanio go do kompa podłączyć? Bo w ASO to pewnie drogo nie? Czy tylko w Fiacie jest taka możliwość?

Napisano
  • Autor

> Okej, dzięki za odpowiedzi. A wiecie może gdzie w Wawie lub okolicach

> można tanio go do kompa podłączyć? Bo w ASO to pewnie drogo nie?

> Czy tylko w Fiacie jest taka możliwość?

Ponawiam pytanie, czy w innym miejscu niż w ASO Fiata można podłączyć kropka do kompa i wywalić te błędy? Chodzi mi o W-wę lub okolice. A jeśli nie to ile to kosztuje w ASO?

Napisano

>witam kiedyś w punto żony też był problem z zapalającą sie i gasnącą lampką silnika.powód był banalny - paliwo.Zacząłem tankować na jednej sprawdzonej stacji i problem minął bez odwiedzania mechaników i komputerów.Może tankujesz na różnych stacjach i czasami trafisz na jakieś kiepskie paliwo

Napisano
  • Autor

> >witam kiedyś w punto żony też był problem z zapalającą sie i gasnącą

> lampką silnika.powód był banalny - paliwo.Zacząłem tankować na

> jednej sprawdzonej stacji i problem minął bez odwiedzania

> mechaników i komputerów.Może tankujesz na różnych stacjach i

> czasami trafisz na jakieś kiepskie paliwo

Hm w sumie tankuję zawsze w jednym miejscu, myślę też, że to nie wina świec bo wymieniałem w zeszłym roku (chociaż cholera wie może i świece...). Chyba obstawiałbym na pierwszym miejscu jednak te błędy w kompie.

Napisano

> Ponawiam pytanie, czy w innym miejscu niż w ASO Fiata można podłączyć

> kropka do kompa i wywalić te błędy? Chodzi mi o W-wę lub

> okolice. A jeśli nie to ile to kosztuje w ASO?

Wilanów uczciwie nie ASO reszta na priv

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zauważyłem taką prawidłowość jak stałem ostatnio w korku, że ta kontrolka zapala się w momencie załączenia wentylatora chłodnicy i razem z nim gaśnie icon_eek.gif

Napisano

A spróbuj czegoś takiego- zupełnie najtańszczego!

Wiem, że może to się wydawać smieszne ale u mnie pomogło przy podobnej sytuacji z kontrolkami.

Po prostu odłącz akumulator- i zostaw autko na jakiś czas, żeby się całkowicie komputer zresetował - nastepnie podłącz akumulator i zobacz czy wtedy sytuacja się powtarza. Metoda prosta a czasem w przypadku punta - Działa! 893goodvibes.gifzlosnik.gif

Napisano

> A spróbuj czegoś takiego- zupełnie najtańszczego!

> Wiem, że może to się wydawać smieszne ale u mnie pomogło przy

> podobnej sytuacji z kontrolkami.

> Po prostu odłącz akumulator- i zostaw autko na jakiś czas, żeby się

> całkowicie komputer zresetował - nastepnie podłącz akumulator i

> zobacz czy wtedy sytuacja się powtarza. Metoda prosta a czasem w

> przypadku punta - Działa!

W PII nie działa ta sztuczka, w PI działała

Napisano

> W PII nie działa ta sztuczka, w PI działała

Są takie przypadki w których ta sztuczka sprawdza się w PII.

Napisano
  • Autor

> Są takie przypadki w których ta sztuczka sprawdza się w PII.

Hmm spróbuje a na ile czasu go odłączyć?

Napisano

> Hmm spróbuje a na ile czasu go odłączyć?

z 15 minut wystarczy, ale nie liczyłbym na poprawę.

Ten sposób przynajmniej nic nie kosztuje wink.gif

Napisano

> Hmm spróbuje a na ile czasu go odłączyć?

Jeżeli chcesz się dowiedzieć co jest przyczyną zapalania kontrolki to proponuję podłączenie samochodu pod kompa diagnostycznego. W PII nie skasujesz błędu zapisanego w pamięci poprzez odłączenie aku możesz to zrobić jedynie programem diagnostycznym. Mimo iż, kontrolka gaśnie np. na skutek usunięcia przyczyny jej zapalenia to i tak pozostanie zapis błędu w kompie sterującym silnikiem do czasu skasowania go programem zewnętrznym. Czasami przy kłopotach z kontrolkami pomaga w PII odpięcie aku ale są to przypadki sporadyczne i tak jak napisałem zapis błędu w pamięci kompa sterującego pracą silnika pozostanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.