Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciemniejace lustra swiatel przednich

Featured Replies

Napisano

Witam

Mamproblem ze swiatlami, czy zna ktos sposob na ciemniejace lustra swiatel przednich, nie chcialbym wymieniac, bo troche mi czasu brakuje, a do tego sie przyczepil gosc z diagnostyki. Czy bedzie konieczna wymiana? Jesli tak, to czy mozna wymienic same lustra, czy trzeba wymienic cale swiatla?

Pozdrawiam

Napisano

możesz spróbować umyć (po wymontowaniu reflektorów) lekko ciepła woda z płynem do naczyń, niektórzy dodają ryż jako delikatny środek ścierny

GP

Napisano

> Witam

> Mamproblem ze swiatlami, czy zna ktos sposob na ciemniejace lustra

> swiatel przednich, nie chcialbym wymieniac, bo troche mi czasu

> brakuje, a do tego sie przyczepil gosc z diagnostyki. Czy bedzie

> konieczna wymiana? Jesli tak, to czy mozna wymienic same lustra,

> czy trzeba wymienic cale swiatla?

> Pozdrawiam

Wiek, brud, za mocne żarówki itp...

Teoretycznie można wymienić same odblaski, ale pytanie skąd wziąć nowe?

Cena nowych lamp (podróbek) jest śmieszna a świecą fajnie (ale po 1.5 roku już mniej fajnie sick.gif) za to niby oryginały które sprzedają w sklepach po 150zł to tak na prawdę też podróby ze szkłami carello sciana.gif

Wymiana lamp jest banalna i mało czasochłonna.

Swoją drogą ciekawe, czy można je regenerować hmm.gif

Napisano

> Swoją drogą ciekawe, czy można je regenerować

Można regenerować odbłyśnik, już drążyłem temat, jest kilka firm w Polsce, głównie Kraków (chyba Wieliczka), poznań. Odbłyśniki są w 2 rodzajach, metalowy lub plastikowy. W regeneracji usuwają starą warstwę i nakładają nową metodą metalizacji próżniowej. Koszt około 50-60zł za szt + wysyłka w obie strony.

Odbłyśnika jeszcze nie udało mi si spotkać samego, a z resztą i tak by był problem bo co firma to ma inne mocowanie. Valeo ma inne Carello ma inne, do tego zależy czy manualne czy hydro. Zgłupieć można.

Napisano

Quote:

Swoją drogą ciekawe, czy można je regenerować

> Można regenerować odbłyśnik, już drążyłem temat, jest kilka firm w

> Polsce, głównie Kraków (chyba Wieliczka), poznań. Odbłyśniki są

> w 2 rodzajach, metalowy lub plastikowy. W regeneracji usuwają

> starą warstwę i nakładają nową metodą metalizacji próżniowej.

> Koszt około 50-60zł za szt + wysyłka w obie strony.

jasne, że można. wpiszesz "regeneracja reflektorów" lub "metalizacja próżniowa" to parę firm wyskoczy. sam dawałem wkład z moto do metalizacji, blendy z "kogutów" - jakość praktycznie jak z fabryki. tylko jest jeden mały haczyk: jeśli lustro ma wżery korozyjne, to metalizacja tego nie wygładzi. poza tym może być matowe, opalcowane, złuszczone. ja dawałem TU METALIZOWAĆ , a TUTAJ oddałem szkło z mojej yamaszki do polerowania. trzymajcie kciuki - facet powiedział, że 1 na 10 szkieł pęka... boje_sie.gifbeksa.gif

Napisano

> cfaniaczek.gif sie przyczepil gosc z diagnostyki. Czy bedzie

> konieczna wymiana?

Tak przy okazji zapytam: Jak Ci się jeździ w nocy? cfaniaczek.gif

Napisano

> Tak przy okazji zapytam: Jak Ci się jeździ w nocy?

pewnie nie włącza świateł, bo i tak słabo świecą. ale od czego jest noktowizja? claps.gif

Napisano

> pewnie nie włącza świateł, bo i tak słabo świecą. ale od czego jest

> noktowizja?

A Ty myślisz, że po co ja u Drupiego zamawiałem soczewkolandię, dla szpanu? wink.gif

Po tym, jak kilka razy o mało nie sprzątnąłem pieszego z drogi miałem dość oryginalnych, nie świecących lamp.

Napisano

> A Ty myślisz, że po co ja u Drupiego zamawiałem soczewkolandię, dla

> szpanu?

Ja tak od razu pomyślałem grinser006.gif

> Po tym, jak kilka razy o mało nie sprzątnąłem pieszego z drogi miałem

> dość oryginalnych, nie świecących lamp.

I dlatego dołożyłem halogeny. Doskonale doświetlają pobocze i nawet widać ludzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tak przy okazji zapytam: Jak Ci się jeździ w nocy?

Jezdzi mi sie normalnie, swiatla swieca, ja osobiscie nie widze roznicy w jasnosci swiecenia

Napisano

> Jezdzi mi sie normalnie, swiatla swieca, ja osobiscie nie widze

> roznicy w jasnosci swiecenia

OK masz prawo mieć swoje zdanie i odczucia.

Sądzę jednak, ze nie masz po prostu porównania jak mogą świecić nowe lampy w uno (z przekaźnikami i dobrymi żarówkami).

A to, że "lampy świecą" to trochę za mało - liczy się jak świecą.

Mam dobry wzrok a mimo to na starych lampach po prostu bałem się jeździć - po wymianie rewelacja.

Reasumując jeżeli lampy są już tak ciemne, ze diagnosta się przyczepił to sądzę, ze najwyższy czas na wymianę. Koszty niewielkie a bezpieczeństwo i komfort jazdy bezcenne.

Twój wybór. Ja bynajmniej nie prowadzę sprzedaży lamp, żebym chciał namawiać kogoś na wydawanie pieniędzy. zlosnik.gif

Napisano

A ja dzisiaj właśnie walczę z lampami.

Postanowiłem dać "długim" drugą szansę.

Wymontowałem lampy, dorobiłem fajne pokrętła do regulacji (jest ich po 5 na lampę spineyes.gifzlosnik.gif) i zamontowałem je tak, żeby dawały bardziej w górę, bo ostatnio mi się zakres regulacji skończył a długie były wciąż za nisko.

Jak już wszystko zrobiłem to zacząłem sobie kręcić ową regulacją żeby zobaczyć jak bardzo mogę podnieść soczewki aż tu nagle... jedna śruba od długiej soczewki się wykręciła sciana.gif i kaplica, nie można precyzyjnie wyregulować bo zostały tylko dwie po przekątnej i idzie do góry i w bok jednocześnie buu.gif

Niestety, żeby to naprawić, trzeba zdjąć szkło i maskownicę, a szkło uszczelniłem takim mega kitem do dachów i boję się że ono mi pęknie sciana.gif

Czekam do nocy i pojadę regulować na drogę, jak się uda ustawić to zostawię a jak nie to będzie trzecie podejście wrrr.gif

A ostatecznie i tak pewnie skończy się na dalekosiężnych hellach rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.