Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednia szyba. Wymieniał ktoś sam?

Featured Replies

Napisano

Witam?

Pech chciał, że po raz drugi muszę wymienić przednią szybę. Czy ktoś z was to robił sam? Jest może jakiś link gdzie to jest opisane?

Napisano

Myslę, że koledzy którzy zajmują się ogólnie pojętym lakiernictwem wink.gif (nie będę pokazywał palcem wink.gif ) opiszą Ci szczegółowo.

Ja tylko chcę powiedzieć, że powinieneś dać sobie radę posiadając odpowiednie przyrządy: przyssawki do szyb, garotę do wycięcia szyby oraz klej do przyklejenia lusterka (tylko nie kombinuj z poxipolem czy superglutem). Niektóre czynności wymagają dwóch osób: wycięcie szyby oraz kładzenie nowej.

Pozdroofka

Napisano

> Witam?

> Pech chciał, że po raz drugi muszę wymienić przednią szybę. Czy ktoś

> z was to robił sam? Jest może jakiś link gdzie to jest opisane?

http://www.auto-swiat.pl/poradniki,artykuly,Wymiana-przedniej-szyby,Jak-wymienic-przednia-szybe,22057.html

a tu manual

http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.p...er=0&sid=42

Napisano

> Witam?

wstawiasz nowa czy uzywana?

Napisano

> Witam?

ja robilem moze nie w astrze ale robilem w busie a tam szyba duza byla. najpierw trzeba zdjac plastiki wokol szyby i uszczelke ozdobna (to jest najtrudniejsza czesc zeby jej nie uszkodzic) pozniej wyciac szybe specjalna linka, dokladnie oczyscic nasmarkac kleju na szybe wcisnac uszczelke ozdobna przylozyc ulozyc dokladnie i gotowe

do pracy minimum 2 osoby potrzebne sa

Napisano
  • Autor

> wstawiasz nowa czy uzywana?

Szyba będzie nowa. Przyssawki mam. Tylko nie rozumiem po co mam wycinać szybę i przyklejać uchwyt na lusterko. Jak wspominalem wyżej jest to już druga szyba w tym aucie. Co prawda dawałem ją do wstawienia mechanikowi "samoukowi" a on nic nie wspominał o wycinaniu szyby, a uchwyt na lusterko już był. Starą szybę wymontował w całości. Jeszcze sprawa kleju i chyba podkładu ile tego trzeba?

Napisano

> Tylko nie rozumiem po co mam wycinać szybę

Bo szyba wraz uszczelką jest przyklejona do karoserii

> i przyklejać uchwyt na lusterko.

Nie zawsze w nowej szybie jest przyklejony uchwyt.

Masz auto sprzed liftu. A jak trafisz na szybę poliftową, uchwyt będzie inny. Trzeba go odciąć i przekleić ze starej szyby.

> dawałem ją do wstawienia mechanikowi "samoukowi" a on nic nie wspominał o

> wycinaniu szyby

To jak wyjął starą? Zajrzałeś do manuala, do którego linka dał muszu ?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To jak wyjął starą? Zajrzałeś do manuala, do którego linka dał muszu

> ?

Ok teraz zaczynam kapować. Pozostała sprawa kleju. Jedna tuba chyba będzie mało?

Napisano

> Ok teraz zaczynam kapować.

ok.gif

> Pozostała sprawa kleju. Jedna tuba chyba będzie mało?

300 ml wystarczy. Moja propozycja: kup taki zestaw KLIK Masz wszystko co potrzeba w dobrej cenie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No i jestem już po wymianie szyby. Zajeło mi to sporo czasu, największy problem mialem z wycieciem szyby. Kupiłem za mało drutu 1metr , który mi pekł. Teraz tylko czekam na solidny deszcz, zobaczymy co się stanie.

Napisano

> No i jestem już po wymianie szyby. Zajeło mi to sporo czasu,

> największy problem mialem z wycieciem szyby. Kupiłem za mało

> drutu 1metr , który mi pekł. Teraz tylko czekam na solidny

> deszcz, zobaczymy co się stanie.

patrzac na czestotliwośc opadów w ostatnich czasach to polecałbym wziaść wąz w dłoń i nie czekać na siły natury... biglaugh.gif

Napisano

Przypomnij sobie, czy miałeś jakieś okaleczenia lakieru na karoserii w czasie wymiany szyby? Podczas niewprawnego wycinania, bardzo łatwo uszkodzić lakier.

Ja wymieniałem (nie sam) ze 2 lata temu i mam małe ognisko korozji pod uszczelką. Za ok 2 tyg. będę musiał (jeszcze nie wiem jak, przydał by się jakiś znajomy dentysta) dokładnie to wyczyścić i zabezpieczyć, bo za kilka miesięcy będę oglądał niebo.

Po tej czynności warto pod uszczelkę zapuścić jakiegoś preparatu typu fluidol, niech woda omija te fragmenty z daleka.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.