Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana piast z tyłu w sc

Featured Replies

Napisano

Panowie można prosić o mały manual jak to zrobić? Jakie narzędzia są potrzebne oprócz klucza 30 do odkręcenia samej piasty?

W szukajce znalazłem tylko tyle że to jest łatwa rzecz do roboty, ale chciał bym wiedzieć co i jak aby nie popsuć clown.gif

Napisano

Klucz do kol, klucz do odkrecenia bebna, klucz 30, nowa nakretka zabezpieczajaca i chyba tyle. Poprostu zdejmujesz beben, odkrecasz, zdejmujesz, przykrecasz (pewnie jakis odpowiedni moment by sie przydal i klucz dynamometryczny), zakladasz beben, przykrecasz, kolo, sruby i tyle.

Napisano

> klucz do odkrecenia bebna,

...czyli 12

> nowa nakretka zabezpieczajaca

..nie trzeba, są wielorazoweok.gif

> i chyba tyle. Poprostu zdejmujesz beben,

> odkrecasz, zdejmujesz, przykrecasz (pewnie jakis odpowiedni

> moment by sie przydal i klucz dynamometryczny), zakladasz beben,

> przykrecasz, kolo, sruby i tyle.

..czasami trzeba mieć ściagacz

Napisano

Do bebnow czy do piast? U mnie nie chcialy zejsc, ale jakos podwazylem srubokretem i zlazly. Wyczulam od razu na kiepskiej jakosci zamienniki, ktore nie maja tych naciec po bokach na plaszczyznie, do ktorej przykreca sie kolo. U mnie poprzednik zalozyl wlasnie te bez naciec i teraz jak chcesz cokolwiek zrobic przy tylnych heblach to piasta weg.

Napisano

> Do bebnow czy do piast?

..do piast.

Napisano

> ..do piast.

bęben to przewaznie styknie popukac mlotkiem ok.gif

Napisano
  • Autor

podziekował, mam nadzieje że bez ściągaczy dam rade do nie mam clown.gifgrinser006.gif

Napisano

> Do bebnow czy do piast? U mnie nie chcialy zejsc, ale jakos

> podwazylem srubokretem i zlazly. Wyczulam od razu na kiepskiej

> jakosci zamienniki, ktore nie maja tych naciec po bokach na

> plaszczyznie, do ktorej przykreca sie kolo. U mnie poprzednik

> zalozyl wlasnie te bez naciec i teraz jak chcesz cokolwiek

> zrobic przy tylnych heblach to piasta weg.

Nie koniecznie kiepski zamiennik, ja zmieniałem u siebie z półtora miesiąca temu + kapitalka tylnich hamulców i kupiłem piasty TIMKEN i też nie miały nacięć.

PS: U mnie po 9 latach eksploatacji piasty zeszły przy drobnej pomocy śrubokrętu, bez większych problemów.

Napisano

Timken? Nigdy nie slyszalem, ale jesli ktos ma w sklepie wybor to lepiej wziac te z wycieciami, mniej potem roboty.

Napisano

Znalazłem do gdzieś kiedyś w necie możliwe że na starej stronie centomani

Wymiana piast

Potrzebne narzędzia

• klucze 17,18,19x2

• ściągacz do gałek (większy bardziej niż mniejszy)

• młotek

• łom (chuda 60)

• klucz do nakrętki piasty - 32

• przecinak

• jakiś tępy punktak byle gruby średnica ok 1cm

• kobyłki + lewarek (najlepiej podnośnik warsztatowy)

• szczotka druciana

• rury przedłużki do kluczy krótka (~40 cm) i długa (~80cm)

Części + ceny:

• piasta ze zwrotnicą (no chyba, że ktoś się chce bawić w prasę i wymianę poszczególnych części to wtedy sama piasta) - piasta + łożysko + zwrotnica z blachą do hamulca = 150 nówka / 50 używka

• nakrętka piasty (można odbić zagniecenia przy demontażu starej i użyć ją jeszcze raz) - 6,40 nowa

• nakrętki samokątrujące 2 x 18 i 2 x 19 (jak komuś by się chciało zaglądnąć do książki i podać rozmiar gwintów to by było gites) - nie kupowałem

• spray do połączeń (coś jak mosiądz w sprayu - nie wiem jak się nazywa bo puszka była już mocno zatarta syfem ) - też nie kupowałem

Co i jak robić:

1. Zdejmujemy kółka (lepiej oba bo wtedy łatwiej wahacz złazi).

2. Auto na podnośnik / lewarek potem kobyłki.

3. Odkręcamy śrubki mocujące tarczę do piasty.

4. Kluczem do nakrętki piasty wyposażonym w długą przedłużkę odkręcamy nakrętkę piasty (zrywając zaciśnięcia) i zostawiamy ją poluzowaną. Jak ktoś chce oszczędzić to może rozgiąć zagniecenia czymś małym i płaskim co by można było nakrętkę jeszcze raz zastosować. Przy odkręcaniu polecam wcisnąć hamulec i to mocno co by skrzynka nie cierpiała.

5. Odkręcamy śruby z tyłu piasty mocujące zacisk do piasty (klucz 17), odczepiamy przewód hamulcowy od mcpersona.

6. Zdejmujemy tarcze z zaciskiem na niej (odpada luzowanie zacisku przy rancie na tarczy).

7. Wszystkie śruby i gwinty (2 x mcpersona, gałka drążka kierowniczego, gałka wahacza) traktujemy szczotką drucianą aby usunąć nagromadzony syf, można je też potraktować czymś smarującym np. WD 40, płyn hamulcowy.

8. Odkręcamy nakrętkę gałki drążka (klucz 18).

9. Za pomocą ściągacza wyciskamy sworzeń z piasty - ja miałem ściągacz taki stary ze śrubą do wyciskania sworznia, który trzeba było troszkę młotkiem wbić między drążek a piastę ale sworzeń wyszedł bez problemu. Można wcześniej młotkiem opukać piastę przy sworzniu łatwiej powinien wyjść.

10. Odkręcamy nakrętkę mocującą sworzeń wahacza (klucz 18) i luzujemy sworzeń NIE WYJMUJEMY GO Z PIASTY. Popukać można jak w pkt. 9. jako, że okrągły ściągacz nie wejdzie trzeba zastąpić go łomikiem albo łyżką do opon. Punkty podparcia wybieramy tak aby nie zniszczyć blach, półosi itp. W przypadku podnośnika warsztatowego opieramy go o mocowanie wahacza (to bliżej końca) i wahacz (blisko sworznia), przy kobyłkach trzeba pokombinować w zależności od warunków. Generalnie wahacz w dół piasta w górę.

11. Odkręcamy śruby mocujące zwrotnicę do mcpersona (klucz 2x19) i wyjmujemy je.

12. Zdejmujemy zwrotnice ze sworznia wahacza. Może być potrzebny łomik jeszcze raz.

13. Wyjmujemy końcówkę półosi z piasty (nie zapominając o całkowitym odkręceniu nakrętki). Ja musiałem pomóc jej młotkiem i tym dużym punktakiem bo się lekko zapiekła. Zwrotnica do siebie a półoś chronimy przed "wbijaniem do skrzyni".

Piaste mamy zdjętą!

Zakładanie nowej piasty:

1. Nasuwamy piastę na wieloklin półosi.

2. Wkładamy wahacz na sworzeń wahacza.

3. Wkładamy wahacz w uchwyt mcpersona i wsuwamy śruby w otwory, nakręcamy palcami nakrętki (nowe lub stare).

4. Wkładamy sworzeń drążka w zwrotnice i nakręcamy nakrętkę (nowa lub stara).

5. Nakręcamy nakrętkę na sworzeń wahacza.

6. Dokręcamy kluczami nakrętki przy mcpersonie.

7. Odkręcamy nakrętki na sworzniach.

8. Teraz dokręcamy wszystkie nakrętki wspomniane wcześniej ale stosujemy przedłużkę krótszą, nasuwając ją na klucz. Kręcimy tak długo aż więcej się nie da rękoma.

9. Naciskamy na hamulec na maxa (trzeba też podpompować bo serwo nie działa bez włączonego silnika) i kluczem z długa przedłużą dokręcamy nakrętkę piasty.

10. Przecinakiem zagniatamy nakrętkę na wpustach co by nas nieoczekiwanie nie opuściła podczas jazdy.

11. Przykręcamy kółeczka.

12. Zdejmujemy auto z podnośnika / kobyłek.

Napisano

> bęben to przewaznie styknie popukac mlotkiem

..bez młotka ściągać bęben = rozwalone szczeki i ogólnie straty..

Napisano
...Widziałeś zwrotnice z tyłu ??
Napisano
  • Autor

> Znalazłem do gdzieś kiedyś w necie możliwe że na starej stronie

> centomani

> Wymiana piast [ciach]

imo to jest do przodu hmm.gif

Napisano

> ...Widziałeś zwrotnice z tyłu ??

he gafę wlnołem sory moja wina przyznaję się bez bicia

ale może komuś się przyda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i piasta wymieniona, nareszcie cisza i spokój przy większych prędkościach zlosnik.gif

Czas operacji (od zdjęcia koła do założenia) 15 minut grinser006.gif

dzięki wszystkim za rady pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.