Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

świecąca ciągle kontrolka wtrysku

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym zapytać czy miał ktoś podobny problem z palącą się ciągle kontrolką wtrysku? Do nie dawna czasami się zapalała na chwilę i gasła, a teraz świeci ciągle po jakiś 2 min od odpalenia samochodu, zawsze w podobnych odległościach czasowych. W warsztacie jak byłem wymienic swiece powiedzieli że kontrolka wtrysków nie musi oznaczać problemu z wtryskami gdyż w punto I jest to również jako brakująca kontrolka check enigne. Także na razie jeżdżę, od piątku zrobiłem już jakieś 300km ale zastanawiam się czy kiedyś mi sie nie zatrzyma wtedy kiedy nie potrzeba?

Na razie idę skasować błędy kompa, takie coś znalazłem:

-Wyłączyć zapłon.

-Odłączyć ujemną końcówkę akumulatora.

-Wciskać pedał hamulca przez co najmniej 5 sekund.

-Podłączyć ujemną końcówkę akumulatora.

-Sprawdzić, czy nie wyświetlają się kody błędów.

może pomoże...

P.S czy czujnik na wlocie powietrza jest jakoś super ważny, bo zauważyłem że od strzałów z gazu troszkę się zniszczył, czujnik znajduje się w gumie biegnącej z filtra powietrza do kolektora.

282415842-czujniktemperaturypowietrza.jpg

post-75813-14352502335088_thumb.jpg

Napisano

...

> P.S czy czujnik na wlocie powietrza jest jakoś super ważny, bo

> zauważyłem że od strzałów z gazu troszkę się zniszczył, czujnik

> znajduje się w gumie biegnącej z filtra powietrza do kolektora.

Dokładnie tak jak mówili panowie z serwisu, kontrolka ta sygnalizuje stan awaryjny sygnalizowany przez sterownik silnika.

Co do tego czujnika to na podstawie odczytu jego sygnału sterownik określa odpowiednią dawke paliwa do zasysanego powietrza. Przy takiej samej objętości powietrza zimnego i ciepłego, w zimnym znajduje się więcej cząsteczek tlenu 270751858-jezyk.gif

Trzeba by pomierzyć miernikiem do mierzenia rezystancji czy wartość rezystancji zmienia się wraz ze zmianą temperatury (jeśli masz czujnik taki jak myśle to ze wzrostem temp > rezystancja będzie maleć) Wymontuj go i wsuń elemant sensora czujnika do ciepłej wody mierząc cały czas jego rezystancje smile.gif

Napisano

musisz podłączyć się do egzaminatora i wtedy usuniesz błąd ok.gif będziesz wiedział co jest przyczyną ,bo bez sprawdzenie cięzko bedzie stwierdzic

Napisano

...u mnie komp nie pokazywał żadnych błędów przy świecacej kontrolce, a auto miało odcinkę przy 4500......pomogła.....wymiana kompa na inny... ok.gifzlosnik.gif

Napisano

moze jestem dziwny, ale nei prosciej podlaczyc pod kompa, zczytac blad=znalesc przyczyne, wyeliminowac=naprawic usterke ?

Napisano

przerost tresci nad formą

po co tak kombinowac? nie prosciej sprawdzic co to za blad na examinerze i wymienic uszkodzona czesc?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.