Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PRZEDNIE ZAWIESZENIE -WYMIANA.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam mały problem otóż niedawno bo całkiem miesiąc temu zakupiłem nowe amortyzatory gazowe i sprężyny firmy LESJOFORS, co mnie najbardziej zdziwiło mad.gifto to że na tych sprężynach nie było żadnych znaków, więc metodą prób i błędów złożyłem je w całość .Co się okazało dzisiaj że z lewej strony czyli od strony kierowcy zużywa mi lewa wewnętrzna strona opony, i teraz mi się nasuwa pytanie czy oby na pewno dobrą stroną założyłem sprężynę czy nie pomyliłem góry z dołem.Oczywiście na zbieżności po całej operacji byłem.Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie strony spręzyny.Wielkie dzięki z góry za pomoc

Napisano

wydaje mi się, że jak ustawili dobrze zbieżność, to nie powinno być różnicy w zamontowanej sprężynie. Jeżeli sprężyna była symetryczna, to na pewno nie jej wina.

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się, że jak ustawili dobrze zbieżność, to nie powinno być

> różnicy w zamontowanej sprężynie. Jeżeli sprężyna była

> symetryczna, to na pewno nie jej wina.

Też mi się tak wydaje ale mam nauczkę otóż po kupnie auta stwierdziłem zużycie przednich opon i coś mi skrzypiało w lewym kole podczas jazdy na wprost i co się okazało po wizycie w ASO że źle była założona spręzyna tzn znaki namalowane na niej powinny być zawsze na dole a u mnie po kupnie auta były na górze.I po zamianie stronami całe piszczenie ucichło jak ręką odjął.Dlatego teraz się zastanawiam czy dobrze to złożyłem

Napisano

może coś inaczej złożyli i stąd piszczenie ustało, a może faktycznie coś w tym jest. Wydaje mi się, że nie ma różnicy, chyba że sprężyna jest progresywna.

Napisano
  • Autor

> może coś inaczej złożyli i stąd piszczenie ustało, a może faktycznie

> coś w tym jest. Wydaje mi się, że nie ma różnicy, chyba że

> sprężyna jest progresywna.

I najprawdopodobniej takie sprężyny są zamontowane w stilakach.

Napisano
  • Autor

A może ktoś zakładał do Stilaka sprężyny firmy LESJOFORS i mógłby mi udzielić wskazówek?

Napisano

Co prawda zakładał serwis, ale te sprężyny nie wydają się lepsze od pozmianowych Fiata. Tempo "siadania" jak zauważyłem mają podobne...

Napisano

Noż q...a nać !!! przecież gdzięs koło pażdziernika pisałem post nt. sprężyn i ich zakładania, spężyny są nie symetryczne, tzn. mają "górę" i "dół" fabryka zaznacza dół kolorowymi kropkami "Lej z forsy" nie i osobiście uważam je za badziew bo wymieniłem je z powodu "upadłości" po 3kkm, ledwie wróciłem z wakacji do domu tak strasznie oklapły, nawet seria po 5 latach była w lepszym stanie niż "Leje" po miesiącu używania.

Więcej w szukajce, temat posta "Czy springi maja "grórę, dół" Rozwiązanie !!!

jakiś tekst

co do springów najlepiej porównać przy zdjętych jak wygląda zwój "dolny i górny" poza tym po założeniu zwoje nie mogą być w styczności z osłoną na tłoczysku amortyzatora, musi być odstęp cirka 2 centymetry (pisze z pamięci).z tego co pamietam bardziej płaska strona springa idzie na górę.

Napisano
  • Autor

Witam. Właśnie wróciłem od mechanika i okazało się że sprężyny były założone prawidłowo, więc dlaczego tak szybko żuzywa mi się ta strona opony.

Napisano

> dlaczego tak szybko żuzywa mi się ta

> strona opony.

Może zaliczyłeś jakiegoś doła i poszły katy pochylenia koła.

jest jeszcze jedna możliwość że źle załorzyłeś górną poduszke kielicha amortyzatora, ten wielki czarny element do którego wstawione jest łożysko oporowe, na nim opiera się spręzyna

Najprościej sprawdzić zaglądając pod maske na kielich amortyzatora, jet tam otworek przez który musisz widzieć gumowy języczek z otworkiem właśnie od tej poduszki, dobrze jest gdy ten otworek z "języczka" jest centralnie umieszczony w otworze kielicha amortyzatora.zaraz wstawie zdjecie.

282430348-P6050023.JPG

otworek widać po stronie błotnika a w nim widać otworek w "języczku" gumowej poduszki.

sprawdziłem doswiadczalnie, że przesuwanie tego "języczka" na jednym amortyzatorze zmienia położenie koła kierownicy w zakresie do 5 stopni i zmienia zachowanie samochodu, staje się bardziej niestabilny.

a i oboa otworki powinny byc w miarę możliwości identycznie umieszczone do otworu w stalowym kielichu.

post-7259-14352502401348_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Też to z mechanikem sprawdzaliśmy o jest ok Nie daje mi spokoju ta sprężyna zamocowana do amortyzatoraA może mógłyć zobić foyę sprężyny zamocowanej na amorku z boku auta

Napisano

Padnięte sprężyny usztywniłem takimi wynalazkami. Ponieważ fotel kierowcy w praniu to jutro dopiero obadam zachowanie auta ...

282434110-20090606268a_1.jpg

Myślę, że te szwedzkie sprężyny pochodzą z ich zakładu w Turcji, stąd po nie całym roku zwoje można rozciągać gołą ręką rant.gif

post-66692-14352502415278_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mając powyższe na uwadze, zakupiłem coś w dalekiej Anglii kliken . Czas pokaże czy mnie pokarze hmm.gif znaczy czy zamienię siekierkę na kijek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.