Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalizator mi się pali :/

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu na jałowych wali mi jajami - to znak że za bogata mieszana

Możliwe to że w ciągu 3 miesięcy instalacja się rozregulowała?

Żadnych filtrów nei wymieniałem, z dolotem powietrza też nic nie kombinowałem.

Na benzynie takich objawów nie ma.

Napisano

> Możliwe to że w ciągu 3 miesięcy instalacja się rozregulowała?

Jesli nowy parownik lub instalacja to możliwe - gaziarze do czasu ułożenia membran mogą troszkę przeregulowywać w kierunku za bogato, żeby ci nie gasł silnik w nieoczekiwanych momentach, gdy byłoby za ubogo. Zrób ponowną regulację parownika i będzie dobrze. Sprawdź też filtr powietrza, czy nie czas na wymianę.

PS. teraz doczytałem, że masz Stag 2L - to już się nie dziw, to nie sterownik LPG, to atrapa elektroniki. Sorki, ale gorszych już nie ma...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Instalka od 30tys km, parownik ma pół roku, zrobione były na nim już 4 regulacje (kazali mi przyjeżdzać co miesiąc po montażu nowego parownika) w tym ostatnia na przeglądzie 3 miesiące temu.

Filtr powietrza nalatane ma 2tys km

A te szopki zaczęły się po tym jak temperatury podskoczyły. Tyle że początkowo było nie tak intensywnie, teraz jest paskudnie.

Napisano

W Stagu2L nie ma elektronicznej regulacji składu mieszanki na wolnych obrotach, tylko na wysokich. Mieszankę na wolnych reguluje się poprzez zgranie dwóch śrub: na parowniku (wolne obroty) oraz na wężu LPG obok aktuatora. Raz ustawione nastawy nie zmieniają się w zależności od zmiany warunków zewnętrznych: temperatura, zabrudzenie filtra powietrza lub LPG itd.

Na pocieszenie można dodać, że jazda na bogatej mieszance to mniejsze zło, gdyż na ubogiej silnik może często gasnąć oraz, co gorsze, następuje wypalanie w komorze spalania wszystkiego co możliwe: tłoki, gniazda zaworów, świece... oraz przyśpieszona korozja układu wydechowego.

Radzę zmienić elektronikę, choćby na Stag50 (jeśli masz już emulator wstrysków), 100, 150 (nie wiem ile masz wtryskiwaczy) lub StagXL, będzie chyba najłatwiej z kabelkami. Ale co do przekładki to niech się wypowiedzą inni lub poszukaj, było na forum.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

No więc tak Stag 2L emulator jest, byłem u gazowników żeby zapytać się ile by np kosztowało bingo-m usłyszałem 350zł samo bingo + 50zł montaż, Do tego przełączanie w pełni automatycznie a nie tak jak teraz na obrotach albo jak z rana zimno ręcznie.

Powiedzcie czy Bingo-M to dobry wybór czy nie?

Napisano

> Powiedzcie czy Bingo-M to dobry wybór czy nie?

Moim zdaniem najepszy wybór, szczególnie gdy chcesz sam później grzebać w ustawieniach.

Napisano

> Powiedzcie czy Bingo-M to dobry wybór czy nie?

Stagi też są dobre, a w Twoim przypadku najprościej byłoby założyć Staga XL, mniejsza cena i łatwiejszy montaż (powinien być też tańszy) - nie wiem czy nie jest to wersja p&p.

Osobiście nic nie mam do bingo, ale jakoś tak bardziej skłaniam się ku stagowi.

Co do przełączania tylko na obroty to nie jest to złe rozwiązanie, ten pełny automat tak średnio mi się podoba. Instalacje 2 gen dobrze jeżdżą nawet przy -20°C - tylko wtedy częściej trzeba zmieniać membrany.

Osobiście odpalam na lpg niezależnie od temp. a na benzynie jeżdżę od czasu do czasu żeby wtrysk trochę popracował.

Napisano
  • Autor

> Osobiście odpalam na lpg niezależnie od temp. a na benzynie jeżdżę od

> czasu do czasu żeby wtrysk trochę popracował.

Ja próbowałem też odpalać tylko na LPG, trochę źle to samochód znosił bo zaczął wywalać CE, teraz wróciłem do starego sposobu odpalania czyli na benzynie do końca ssania i dalej już na gazie i jest dobrze.

Napisano

> Ja próbowałem też odpalać tylko na LPG, trochę źle to samochód znosił bo zaczął wywalać CE...

A to jest dziwne, bo komp benzyny powinien dostawać sygnał emulacji sondy i wtrysków i niezależnie od temp. CE nie powinien się świecić ...

Chyba, że na kompa benzyny masz podawany sygnał bezpośrednio z lambdy ...

Napisano
  • Autor

> Chyba, że na kompa benzyny masz podawany sygnał bezpośrednio z lambdy ...

Z tego co się przyglądałem kablom to wiązka od lambdy jest przecięta i idzie na emulator, a może to emulator jest strzelony hmm.gif

Napisano

> Z tego co się przyglądałem kablom to wiązka od lambdy jest przecięta i idzie na emulator, a może to emulator jest strzelony

Niekoniecznie - emulatory mają różne funkcje emulacji - może wybrano funkcję przesyłania sygnału z sondy bezpośrednio, zamiast fali prostokątnej albo zwarcia do masy ...

Napisano
  • Autor

Hmm zrobiłem sobie sam regulację, w sensie przykręciłem deczko śrubkę na reduktorze, kat już nie śmierdzi, ale za to jak depnę gaz do podłogi przy przyspieszaniu efekt jest taki że auto zwalnia a nie przyspiesza. Czyli że za mało gazu teraz ?

A jeszcze coś, czy jak odepnę wtyczkę krokowego od gazu, to on się otworzy czy zamknie?

Chyba dam zarobić gazownikom :/

Napisano

> A jeszcze coś, czy jak odepnę wtyczkę krokowego od gazu, to on się otworzy czy zamknie?

Pozostanie w takiej pozycji w jakiej był ustawiony ...

> Chyba dam zarobić gazownikom :/

Daj zarobić takim co się znają ...

Napisano

> Hmm zrobiłem sobie sam regulację, w sensie przykręciłem deczko śrubkę

> na reduktorze, kat już nie śmierdzi, ale za to jak depnę gaz do

> podłogi przy przyspieszaniu efekt jest taki że auto zwalnia a

> nie przyspiesza. Czyli że za mało gazu teraz ?

albo za dużo, ale jeśli zmniejszyłeś to będzie ubogo

Napisano
  • Autor

No i byłem na regulacji smile.gif

Zasugerowałem że czuję jak mi się kat pali na jałowych i że przykręciłem delikatnie śrubę.

Podłączyli pod analizator i wyszło że za mocno przykręciłem bo lambda była 1,5 270751858-jezyk.gif, HC prawie 500%

Chłopcy pokręcili trochę głową początkowo rozłożyli ręce, poruszali kabelkami, pokręcili reduktorem lamba wskoczyła na 1,05. Skasowali 30zł i teraz zobaczymy co z tego wyjdzie...

Na pewno zostało to że auto zwalnia a nie przyspiesza po ostrym depnięciu gazu np na 2-jce, choć nie jest to tak bardzo odczuwalne.

A jeszcze się coś zapytam.

Wymieniłem lambdę zaraz po kupnie samochodu na uniwersalny (bez dedykowanego wtyku) oryginał boscha, ostatnio ją wykręcałem żeby poprawić kable w łączniku, a sonda miała biały nalot... to dobrze czy raczej nie?

Dodam jeszcze że lambda jest w odległości około 15-20cm od końca kolektora wylotowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.