Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań 1,7 diesel

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku.

Na wstępie napiszę, że sprawdzałem szukajkę, sprawdzałem insze fora i nic nie znalazłem frown.gif

A chodzi o Astr II silnik 1.7 diesel, 98r. Nie wiem jaki to silnik - na bloku silnika po prawej stronie przed pompą wtsryskową widnieje oznaczenie R90 400 133 i poniżej duży napis GM i tyle frown.gif

Samochód należy do kolegi, kupił go kilka dni temu... po przejechaniu kilku kilometrów auto zaczęło okrutnie dymić (wygląda, że bierze dużo oleju, dużo za dużo).

Na zimnym pracuje w miarę równo, nie dławi się, nie dymi zbyt wiele... po kilku minutach pracy zapala się kontrolka silnika z piorunem w środku... a po kilku kolejnych (czyli jak już się troszkę rozgrzeje) pracuje podobnie do stara... jeśli ktoś słyszał jak pracuje Star na wolnych obrotach to dźwięk silnika jest bardzo podobny...

Przeszukałem jak można odczytać kody błędów... Jest tam złącze 16 pinów ale brakuje 6 pinu więc to se ne da. Próbowałem wg instrukcji znalezionej gdzieś w necie z pedałem hamulca i gazu i też nic. Nawet nie bardzo wiem co ma tam migać bo nie ma żadnej diody ani kontrolki "samochodu z kluczykiem"... Do tego w zestawie wskaźników fabrycznie nie było obrotomierza...

Podpowiedzcie proszę w jaki sposób mogę odszukać oznaczenie silnika i jak odczytać błędy - o ile to możliwe.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli chodzi o ten rocznik to silnik ma oznaczenie X17DTL.

Oznaczenie i numer silnika są wybite na kadłubie. Dokładnie na kołnierzu do którego jest przykręcona skrzynia biegów. Widać go gdy stoi się przodem do silnika.

Aha, odczyt kodów błędów tylko poprzez diagnoskop (np: Tech2), lub interfejs do komputera + program (np: opelscanner).

A odnośnie dymienia. Jeśli dym jest niebieski (spalany olej) to warto zerknąć do przewodu dolotowego za turbiną. Może jej uszczelnienie puszczać i olej idzie do silnika.

Napisano

> Samochód należy do kolegi, kupił go kilka dni temu... po przejechaniu

> kilku kilometrów auto zaczęło okrutnie dymić (wygląda, że bierze

> dużo oleju, dużo za dużo).

jaki kolor dymu i skad wiesz ze bierze za duzo oleju. Za duzo to ile??

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o ten rocznik to silnik ma oznaczenie X17DTL.

o dziękuję bardzo,

> Oznaczenie i numer silnika są wybite na kadłubie. Dokładnie na

> kołnierzu do którego jest przykręcona skrzynia biegów. Widać go

> gdy stoi się przodem do silnika.

Tego nie znalazłem, dziękuję za info 20.GIF

> Aha, odczyt kodów błędów tylko poprzez diagnoskop (np: Tech2), lub

> interfejs do komputera + program (np: opelscanner).

czyli nie da się odczytać błędów jak to jest opisywane dla silników benzynowych frown.gif

> A odnośnie dymienia. Jeśli dym jest niebieski (spalany olej) to warto

> zerknąć do przewodu dolotowego za turbiną. Może jej

> uszczelnienie puszczać i olej idzie do silnika.

Przewód powietrzny za turbiną faktycznie jest troszkę zaolejony, ale nie jest to dużo, ot nalot na ściankach przewodu...

wydaje mi się, że olej, który jest w dolocie pochodzi z dekla zaworowego - jeden przewód (odma?) wychodzi z dekla i wchodzi w przewód powietrzny tuż przed dmuchawką, a tam mokro od oleju.

A co do tych błędów: gdzie mogę zdobyć taki interfejs i jak wygląda schemat połączeń? chyba, że da się zanabyć już gotowy przewód?

i pytanko co z tymi wolnymi obrotami?

Zauważyłem, że wtryski są mokre od diesla po zewnątrz, chyba nieszczelne są te szmaciane przewody od powrotu, czy to może być przyczyną?

Dalej o tych wtryskiwaczach - jesli zdobędę jakieś inne wtryski (mowa o używkach), na których inne auto pracowało normalnie to mogę je zamienić z obecnymi bez regulowania ich do pompy?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jaki kolor dymu i skad wiesz ze bierze za duzo oleju. Za duzo to

> ile??

Nie wiem dokładnie ile bierze, ale po odpaleniu auto kopci na czarno - niebiesko, a jak się troszkę rozgrzeje to nawet na wolnych obrotach dym jest niebieski, ciemno - niebieski, chwilowa przegazówka uwalnia tumany tego dymu potem nie kopci przez kilka sekund i potem znów dymi...

kolega się wpakował, chciałbym mu jakoś pomóc ale nie znam się zbytnio na klekotach i nie chciałbym zepsuć jeszcze bardziej...

aha, auto stało nie jeżdżone przez ponad rok, później jakieś 2 tygodnie użytkował je jakiś jegomość na trasach rzędu 2 km... i potem dotarło do mojego kolegi.

Przyjechał nim do mnie i powiedział, że takie objawy jakie są teraz zaczęły się jakieś 1 km od mojego domu...

Napisano

Jak auto odpala? Jak pracuje na wolnych obrotach, czy nim szarpie czy nie, czy jest głośny?

Jak na razie opisane objawy oraz jazda na krótkich dystansach no i wcześniejszy długi postój wskazuje na turbinę.

Napisano
  • Autor

Auto odpala normalnie, nawet po kilku dniach startuje za pierwszym razem. Jak jest zimny pracuje równo i płynnie. Nie zacina się, nie dusi się - troszkę kopci. Za to po rozgrzaniu dzieją się jajca - tak jak wspomniałem zapala się owa kontrolka, auto zaczyna dymić a po kolejnej chwili pływa na obrotach, lekutkie naciśnięcie gazu powoduje wyrównanie obrotów - wygląda tak jakby auto po wyłaczeniu ssania silnik miał za małą dawkę paliwa...

Napisano

> Auto odpala normalnie, nawet po kilku dniach startuje za pierwszym

> razem. Jak jest zimny pracuje równo i płynnie. Nie zacina się,

> nie dusi się - troszkę kopci. Za to po rozgrzaniu dzieją się

> jajca - tak jak wspomniałem zapala się owa kontrolka, auto

> zaczyna dymić a po kolejnej chwili pływa na obrotach, lekutkie

> naciśnięcie gazu powoduje wyrównanie obrotów - wygląda tak jakby

> auto po wyłaczeniu ssania silnik miał za małą dawkę paliwa...

Proponuję sprawdzić turbinę. Można jeden test wykonać samemu, mianowicie zdjąć wąż który idzie do intercoolera i zobaczyć co się tam dzieje, czy jest olej i ile go tam jest, sprawdzić czy nie ma w tym oleju opiłków lub drobin metalu.

Objawy bardzo mocno wskazują na turbinę. Auto długo stało, ktoś później mało jeździł, pewnie po garach dostał porządnie na krótkich odcinkach, a i twój kolega jak auto dorwał zapewne chciał go przetestować i turbina nie wytrzymała i puszcza olej.

Takie auto trzeba wręcz docierać jak po remoncie kapitalnym silnika. Ciekawe jak pierścionki, czy nie popękały.

Napisano
  • Autor

w przewodzie, który idzie do intercoolera jest olej, ścianki przewodu są po prostu lekko mokre, ale nie cieknie... kolor dymu wskazuje, że auto spala olej, ale nie wiem czy puszcza na pierścieniach czy właśnie w dolot. Jedno mnie zastanawia - od dekla zaworowego wychodzi przewód (chyba to odma jest) i wchodzi do przewodu powietrznego na dolocie tuż przed turbiną a tam strasznie oślimaczone tym olejem...

no nic, jutro z rańca troszkę przy tam parchu pogrzebię, wyczyszczę kilka miejsc i innych bzdetów, i będziemy patrzeć co dalej...

Napisano

lekko wilgotne ścianki na dolocie do intercoolera to standard i nie tędy olej się dostaje. Skoro odma jest zafafluniona olejem to całe podejrzenia zaczyna teraz padać na pierścienie.

Zmierzyłbym mu ciśnienia na cylindrach i wtedy była by sprawa jasna.

Tak czy inaczej cały problem wynikł z długiego postoju. Zapewne pierścienie stały w kanałkach, a na cylindrach mógł pojawić się k\jakiś nalot. Po takim postoju auta nie powinno się wkręcać na obroty pow. 2500. Pojeździć nim kilkaset kilometrów bardzo delikatnie nie wkręcając go na obroty. Po prostu docierać. Jeżeli po takim postoju wsiadł ktoś bez doświadczenia i katował go jak kursant na nauce jazdy lub testował co auto potrawi to wiadomo dlaczego tak się stało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.