Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś sie dzieje z olejem

Featured Replies

Napisano

Cześć, mam kolejny problem smirk.gif otóż od dwóch dni mój uniak jak złapie temperaturę ( silnik się nagrzeje ) to na wolnych obrotach zaczyna mi się zapalać kontrolka ciśnienia oleju!!!

oleju ma równo pół stanu na miarce a kiedyś jak miałem nawet minimum to się nie zapalała pomimo włączonej dmuchawy, ogrzewania tylnej szyby itd. a dziś żeby trochę zgasła albo zaczęła się żażyć to muszę nawet wcisnąć sprzęgło żeby nie obciążało silnika- ba nawet jak nacisę hamulec ale leciutko tak żeby tylko zapalił się STOP to zaczyna żażyć.

Jak baaardzo minimalnie dodaje gazu to gaśnie ale np. przed chwilą jak jechałem 30 km/h na trójce to pali sie cały czas.

Ponadto jak zajechałem pod dom i zaparkowałem na lekkej górce praktycznie jakby podjazd to zgasła- dziwne!

Nie wiem co z tym zrobić?

Macie jakieś propozycje usunięcia usterki ale nie typu odłączenia czujnika/wyjęcia żarówki.

A dodam że auto właśnie weszło na 170 000km przebiegu a mój napęd to 1.0 fire na gaźniku z LPG z 93 roku.

Napisano

> Cześć, mam kolejny problem otóż od dwóch dni mój uniak jak złapie

> temperaturę ( silnik się nagrzeje ) to na wolnych obrotach

> zaczyna mi się zapalać kontrolka ciśnienia oleju!!!

> oleju ma równo pół stanu na miarce a kiedyś jak miałem nawet minimum

> to się nie zapalała pomimo włączonej dmuchawy, ogrzewania tylnej

> szyby itd. a dziś żeby trochę zgasła albo zaczęła się żażyć to

> muszę nawet wcisnąć sprzęgło żeby nie obciążało silnika- ba

> nawet jak nacisę hamulec ale leciutko tak żeby tylko zapalił się

> STOP to zaczyna żażyć.

> Jak baaardzo minimalnie dodaje gazu to gaśnie ale np. przed chwilą

> jak jechałem 30 km/h na trójce to pali sie cały czas.

> Ponadto jak zajechałem pod dom i zaparkowałem na lekkej górce

> praktycznie jakby podjazd to zgasła- dziwne!

> Nie wiem co z tym zrobić?

> Macie jakieś propozycje usunięcia usterki ale nie typu odłączenia

> czujnika/wyjęcia żarówki.

> A dodam że auto właśnie weszło na 170 000km przebiegu a mój napęd to

> 1.0 fire na gaźniku z LPG z 93 roku.

zmierz po pierwsze jakie jest rzeczywiste ciśnienie oleju.

Myślę, ze nie będzie to problemem.

Napisano

po pierwsze - iterpunkcja!!!!! kurna nie wiesz co to przecinek i kropka?

po drugie - sprawdź dokładnie warunki w jakich się zapala, może masz gdzieś zwarcie i wtedy kontrolka dostaje prądu, a może czujnik ciśnienia zbyt wcześnie ją włącza

po trzecie - kiedy wymieniałeś olej i jaki masz? może jest stary i na gorącym jest jak woda i gubi się ciśnienie

po czwarte - pzebieg przebiegiem, w jakim stanie jest silnik? może na panwekach ucieka ciśnienie? czy na kręceniu rozrusznikiem (silnik ciepły) gaśnie kontrolka oleju czy dopiero po zapaleniu? jeśli nie gaśnie, to albo traci się cisnienie na panewkach, albo w pompie oleju zawisił się zawór i się nie domyka do końca puszczając olej i na wolnych obrotach jest niedostateczne ciśnienie, na zimnym gęściejszy olej to niweluje

po piąte - jak gaśnie na podjeździe, to moze masz za mało oleju i przy odpowiednim ustawieniu silnika smok moczy się dostatecznie głeboko w oleju i nie świeci, sprawdź w takim ustawieniu przegazówkę, czy po zejściu z obrotów na chwilę się zapali nim olej ścieknie z głowicy i reszty silnika do miski

po szóste - nalej oleju prawie pod MAX i zobacz czy będzie wtedy dobrze, może masz luźny/skrzywiony smok i przy połowie stanu już nie jest dostatecznie zanurzony

old.gif hehe

Napisano
  • Autor

Sorki za interpunkcję ale się spieszyłem z postem.

Teraz tak, pierwsze dwie opcje odpadajż bankowo.

No i po kolei:

Ad.3. mam olej mineralny Lotos City 15W/40 i wymieniałem go dokładnie 4000 km temu, było to 23 marca i tu pragnę zaznaczyć iż to była już moja druga wymiana.

Ad.4. Mnie osobiście wydaje się że silniczek pracuje jak miodzo.

Jeśli zaś chodzi o gaśnięcie kontrolki to gasła ona bez względu na to czy był zimny (zimą) czy gorący ( w ostatnie majowe dni) praktycznie odrazu gdy tylko zaczynałem kręcić rozrusznikiem, a patrząc że tak powiem w drugą stronę czyli kiedy się zapalała to powiem Ci, że ja zaciągłem ręczny i próbowałem ruszyć z 1. biegu to silnik maiał już tak niskie obroty , że nawet ładowanie się już zapalało a olej właśnie nie!

Nawet jak zdechł już to dopiero po jakiś 2 sek. dopiero się zapalał.

A powiedz mi coś więcej na temat tego zaworka w pompie oleju czy np. mógł on dostać po dupie jak raz przeoczyłem chwilę dolania oleju ( a zaznaczam, że na 1000 km bierze mi równo 0,25 l oleju- sprawdzane wielokrotnie) i jak sprawdziłem to stan oleju był na poziomie ok.2-3 mm od końca bagnetu.

Wówczas musiałem dolać równo litr ale to było 22 kwietnia ( miałem przebieg wtedy ok. 168 tys. km z haczykiem).

Tak przyznam szczerze że zastanawiam się nad tym zaworkiem.

A propo ciśnienia to wiesz mże ile ono powinno wynosić?

I ostatnie pytanie- czy jak odkręcę czujnik to olej wyleci? Bo jak nie to może podmienie czujnik od ojca z uniaka.

Wielkie dzięki za info.

P.S. jak popełniłem jakieś błędy to sory- właśnie wróciłem po 20 godzinach z roboty. beksa.gif

Napisano

zaworek w pompie oleju to raczej nikła usterka, ale jeden diabeł wie, dlatego musisz sprawdzić wszystko, bo to układ smarowania i możesz zajechać silnik

zawór upustowy jest zamontowany w samej pompie i trzeba zdjąć miskę i samą pompę do takiej operacji, a to już robota dla warsztatu

pompa oleju ze wzrostem obrotów podaje coraz wyższe ciśnienie, a ten zaworek ma przy pewnej jego określonej wartości się otworzyć i ciśnienie oleju się nie podnosi, wartości dla biegu jałowego nie znam i nie wiem przy jakim się ten zawór otwiera

na razie się tym nie przejmuj tylko resztę zrób, bo łatwiej

czujnik ciśnienia możesz wykręcić, wycieknie trochę oleju, bo musi coś wycieknąć z kanału i możesz wkręcić inny, względnie sprawdzony bądź nowy czujnik

Napisano
  • Autor

A nie uważasz że to jak miałem raz to minimum to mogło coś spowodować?

Napisano
  • Autor

No to mam już jakieś nowe info otóż wyobraźcie sobie że z czujnika oleju leci mi olej boje_sie.gif tak tak i to z samego jakby środka czujnika.

Leci tak, że aż dolatuje do złącza konektorowego a następnie po przewodzie skrapla się na osłonę altka.

W piątek wymienię czujnik i modle się, że to cała usterka yay.gif

Napisano

ja jak wymieniałem czujnik oleju to go za słabo dokręciłem. sciana.gif Po zrobieniu na trasie 150 km przez ten czujnik zgubiłem prawie 3 l oleju. Kontrolka wtedy zaczęła mi się zapalać na wolnych obrotach i przechyłach. Proponuję porządnie dokręcić go, ewentualnie porządnie uszczelnić bądź wymienić na nowy koszt chyba około15 zł.

Napisano

> wyobraźcie sobie że z czujnika

> oleju leci mi olej tak tak i to z samego jakby środka czujnika.

Masz więc widoczną przyczynę: musisz wymienić czujnik oleju.

Jeśli sączy się olej z czujnika, to znak, że pękła w nim elastyczna membrana.

Czujnik ciśnienia oleju działa na zasadzie mechanicznej: ciśnienie oleju (dopływającego do przestrzeni wewnętrznej zamknietej membraną) odkształca membranę, a ta z kolei odchyla styk i rozwiera go od drugiego styku-masy. Styki są rozwarte, czujnik nie łączy kontrolki do masy, a ta nie świeci.

A teraz jest odwrotnie: przy pęknięciu membranki olej jest z obu jej stron, nie ma różnicy ciśnień i olej nie może jej odkszałcić, co znaczy, że styki pozostają zwarte i czujnik łączy przewód kontrolki do masy, a ta świeci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.