Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużyte żółte Valteki

Featured Replies

Napisano

Audi A3 1.8 125KM ze Stagiem 300 i takimi właśnie wtryskiwaczami, reduktor Emmegas i to chyba Alasaka smile.gif .

Wtryski chodzą strasznie głośno, silnik chodzi nierówno na biegu luzem, ponadto czuć z nich gaz na zewnątrz i to dość mocno. Komputera pod to auto na razie nie podpinałem, też nim ostatnio nie jeździłem.

Opłaca się je naprawiać (dłuższy czas nikt na to nie zwracał większej uwagi), czy może wymienić na coś innego, ale niezbyt drogiego, bo auto za wiele nie jeździ?

Co Koledzy sugerują? Tylko, tak żebym się za wiele nie narobił i auto jeździło na gazie bezawaryjnie dłużej niż rok - to na szczęście tylko jakieś 10kkm. smile.gif

Napisano
  • Autor

> jak na 10tyskm to może regeneracja ?

No właśnie o tym myślałem. Jest to opcja "bieda szyby", ale za bardzo nie mam teraz czasu się nad tym uduchawiać zbytnio. smile.gif

Ewentualnie z podmianą na Magic Jet jest dużo roboty, o ile ma to sens?

Napisano

> No właśnie o tym myślałem. Jest to opcja "bieda szyby", ale za bardzo

> nie mam teraz czasu się nad tym uduchawiać zbytnio.

> Ewentualnie z podmianą na Magic Jet jest dużo roboty, o ile ma to

> sens?

Parę tematów niżej powiedzieli mi że Magic jet mają podobną jakość więc już chyba lepiej valtek

Napisano
  • Autor

> Parę tematów niżej powiedzieli mi że Magic jet mają podobną jakość

> więc już chyba lepiej valtek

Matrix jest już jednak dużo droższy.

Napisano

> ... Wtryski chodzą strasznie głośno, silnik chodzi nierówno na biegu luzem, ponadto czuć z nich gaz na zewnątrz i to dość mocno...

Każdy silnik będzie źle pracował jak będzie wyciek lpg na zewn. listwy.

Po głośności i zapachu można się domyślać, że padł jakiś element gumowy, który uszczelnia zawór we wtryskiwaczu i teraz tłucze metal o metal. W takim przypadku wtryskiwacz nie jest szczelny i podaje lpg cały czas do kolektora stąd nierówna praca silnika ...

Jeżeli te wtryskiwacza mają taka mało nalatane to powinna być na nie gwarancja ...

Napisano
  • Autor

> Każdy silnik będzie źle pracował jak będzie wyciek lpg na zewn.

> listwy.

> Po głośności i zapachu można się domyślać, że padł jakiś element

> gumowy, który uszczelnia zawór we wtryskiwaczu i teraz tłucze

> metal o metal. W takim przypadku wtryskiwacz nie jest szczelny i

> podaje lpg cały czas do kolektora stąd nierówna praca silnika

> ...

> Jeżeli te wtryskiwacza mają taka mało nalatane to powinna być na nie

> gwarancja ...

Wtryskiwacze mają jakieś dwa lata. Auto przejechało na nich jakieś 20 kkm. Przez ten okres - jak znam życie - nikt na nie nie zwracał uwagi. Do kolektora nie są racze nieszczelne, bo po pół godziny od zgaszenia auta ciśnienie w wężu prowadzącym do listwy było stosunkowo duże.

Stanęło na tym, że na początek naprawię i ustawię te stare wtryski - jak to nic nie da, to się będziemy martwić dalej. Koszt części to raptem 50 zł.

Napisano
  • Autor

Odgrzewam stary temat:

Valteki naprawiłem i skalibrowałem na 0,4 mm. Zrobiłem sobie do tego celu specjalny adapter do czujnika zegarowego i driver do otwierania wtryskiwacza 1 Ohm taki, aby prąd wtryskiwacza był równy 2A w fazie podtrzymania. Wyczytałem, że tyle powinno być. Chodzą cicho, z resztą to jest mniej ważne.

Wyszedł inny problem - reduktor EMMEGAS ML-04 daje ciśnienie na biegu luzem około 1.7 bara, podczas gdy podczas autokalibracji było to 1,15 bara. Ponadto przy "przegazówce", bez obciążenia oczywiście, ciśnienie siada o jakieś 0,2 bara.

Czy ten reduktor się poprostu rozregulował a spadek ciśnienia jest normalny czy może podane przeze mnie objawy świadczą o jego uszkodzeniu? Z instalacjami sekwencyjnymi za wielkiego doświadczenia nie mam, dlatego pytam.

Spotkałem się z opiniami, że ten reduktor potrafi się wyłożyć po 10 kkm (ten ma zrobione już 20), a ponadto jego regeneracja jest dość skomplikowana i w efekcie nieopłacalna.

P.S. Filtr fazy lotnej wymieniłem.

Napisano

Jak daje taką różnicę to raczej to kubła z tym reduktorem. Nie wiem czy takie ciśnienie nie szkodzi wtryskom.

Napisano

problem - reduktor EMMEGAS ML-04 daje ciśnienie na

> biegu luzem około 1.7 bara, podczas gdy podczas autokalibracji

> było to 1,15 bara.

Tu akurat nie ma problemu. Reduktor nie ma przepływu to nie reguluje. Ważne jest ciśnienie w czasie kalibracji a to wygląda dobrze.

Ponadto przy "przegazówce", bez obciążenia

ciśnienie siada o jakieś 0,2 bara.

Tu coś nie gra. W moim Stagu300 ustawiłem max spadek na 0.6bar i nigdy nie ma problemu. Wartość 0.2bar to zbyt duży spadek, albo reduktor zasłaby albo uszkodzony niestety frown.gif

Napisano
  • Autor

> problem - reduktor EMMEGAS ML-04 daje ciśnienie na

> Tu akurat nie ma problemu. Reduktor nie ma przepływu to nie reguluje.

> Ważne jest ciśnienie w czasie kalibracji a to wygląda dobrze.

Nie wyraziłem się do końca precyzyjnie. Chodzi o to, że takie ciśnienie zastałem przy pierwszym podpięciu swojego laptopa, a to ciśnienie kalibracji też było zapisane.

Próbowałem zrobić autokalibrację bez regulacji ciśnienia gazu i wyskoczył błąd, że jest ono za wysokie, więc dałem sobie spokój.

> Ponadto przy "przegazówce", bez obciążenia

> ciśnienie siada o jakieś 0,2 bara.

> Tu coś nie gra. W moim Stagu300 ustawiłem max spadek na 0.6bar i

> nigdy nie ma problemu. Wartość 0.2bar to zbyt duży spadek, albo

> reduktor zasłaby albo uszkodzony niestety

Za słaby to on chyba nie był, ale obecnie ustawianie ciśnienia nie przynosi jego stabilności. Dzisiaj się tym trochę pobawiłem i na moje oko wahania ciśnienia są zbyt duże. Raz jest 1.5, raz 1.1, a jak się porządnie da w palnik to czasami siądzie poniżej 0,8 bara.

To się raczej powinno cały czas trzymać ustawionej wcześniej wartości.

Przy autokalibracji ustawiłem 1.1 bara, ale mnożniki wyszły tak, że raz z butem w podłodze pojawił się błąd zapętlenia wtrysków.

Żona kuzyna, bo jej jest to auto, za ostro nie jeździ, ale tak być nie może.

Mam dwie koncepcje:

1. Padnięty reduktor, one podobno bardzo nie lubią zanieczyszczeń. Zaciera się wtedy tłok i reduktor przestaje poprawnie działać. Przy wymianie filtra fazy lotnej istotnie w wężu idącym od reduktora była nieprzyjemna maź, więc w reduktorze siłą rzeczy też musi być...

2. Filtr fazy ciekłej. Pewnie przez te 20 kkm od założenia gazu nikt tego nie ruszał,ale jego zapchanie raczej objawiałoby się tylko siadaniem ciśnienia przy obciążeniu, a nie jakąś dziwną niestabilnością. Niezależnie od tego zmienić go pewnie trzeba będzie.

Tak siadało ciśnienie na biegu luzem po przegazowaniu:

282482346-przegazowka.jpg

Mi się to nie bardzo podoba. A jak wam?

post-37290-14352502655513_thumb.jpg

Napisano

Co Kolega prawi? 0,2 Bara to duży spadek? Według tego co wiem to spadek mieszczący się w przyzwoitych granicach. Ponadto cisnienie trzeba ustawić na reduktorze, może po prostu popracował trochę i się ułożył. 1,6 bar na wolnych obrotach t zdecydowanie za duzo, w tej chwili pewnie instalka nie przeszła by autokalibracji (wywaliło by błąd zbyt dużych dysz z uwagi na za duże ciśnienie LPG i mnożnik by się rozjechał).

Proponuję ustawić ciśnienie na reduktorze na jakieś 1,1 bar zrobić autokalibrację oraz wyregulować ponownie instalację i powinno być ok.

Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli na ciśnieniu ustawionym na 1,1 bar (na wolnych obrotach )dochodzi do zapętlenia się wtryskiwaczy przy maksymalnym bucie to powody są dwa, albo za małe dysze, albo wtryskiwacze do bani. Z tego co piszesz to masz zółte Valteki, szczyt techniki to to niestety nie jest. Jesli chcesz pojeździć wymień wtryski na coś lepszego np: Magic Jety lub jeśli nie skąpisz $$$ Matrixy HD 344 , przy mocy około 130-150 KM dysze spokojnie można zacząć rozwiercać od rozmiaru jakieś 2,3-2,4 mm minimum i robić to tak żeby podczas autokalibracji mnożnik wychodził około 1,00 dla pierwszego punktu wykresu (im bliżej 1,00 tym lepiej ) a później to wszystko trzeba wyregulować.

Ponadto z mapki którą wkleiłeś wynika że na 3 garze masz inny czas wtrysku niż na pozostałych, wynika z tego że albo pada wtryskiwacz Pb albo coś jest nie tak z wtryskiem LPG (inna dysza, inna długość wężyka lub sam wtrysk rozkalibrowany).

Chcesz pojeździć to zrób pożądek inaczej możesz zaszkodzić silnikowi niestabilną mieszanką.

Pozdrawiam.

Napisano

> jak na 10tyskm to może regeneracja ?

To niezły szajs te Valteki ...

U mnie Listwa Matrix od Elpigazu wytrzymała już ponad 150tys na LPG (6lat) i ciągle działa poprawnie.

Jedynie co było robione (rok temu) to listwa była czyszczona przez poprzedniego użytkownika ...

Dodatkowy plus - cisza. Nie słychać w kabinie wogóle wtrysków ...

Napisano
  • Autor

> Jeśli na ciśnieniu ustawionym na 1,1 bar (na wolnych obrotach

> )dochodzi do zapętlenia się wtryskiwaczy przy maksymalnym bucie

> to powody są dwa, albo za małe dysze, albo wtryskiwacze do bani.

Ciśnienie też wtedy siada - ile dokładnie? Nie wiem, bo autem jeździłem sam, a ruch duży. smile.gif

To, że te wtryskiwacze sa raczej średnie to ja wiem, ale ostatnio je regenerowałem i kalibrowałem, więc można założyć, że chwilowo całkiem złe nie są?

> Z tego co piszesz to masz zółte Valteki, szczyt techniki to to

> niestety nie jest. Jesli chcesz pojeździć wymień wtryski na coś

> lepszego np: Magic Jety lub jeśli nie skąpisz $$$ Matrixy HD 344

> , przy mocy około 130-150 KM dysze spokojnie można zacząć

> rozwiercać od rozmiaru jakieś 2,3-2,4 mm minimum i robić to tak

> żeby podczas autokalibracji mnożnik wychodził około 1,00 dla

> pierwszego punktu wykresu (im bliżej 1,00 tym lepiej ) a później

> to wszystko trzeba wyregulować.

> Ponadto z mapki którą wkleiłeś wynika że na 3 garze masz inny czas

> wtrysku niż na pozostałych, wynika z tego że albo pada

> wtryskiwacz Pb albo coś jest nie tak z wtryskiem LPG (inna

> dysza, inna długość wężyka lub sam wtrysk rozkalibrowany).

Czasy wtrysku w tym aucie tak właśnie pływają na wolnych obrotach pomiędzy cylindrami i to niezależnie od tego, czy auto jest na gazie, czy na benzynie. Taka uroda systemu sterowania. Tak się nieszczęśliwe złożyło, że print screen złapał akurat obraz z dużą różnicą czasów, pewnie tuż po przegazówce.

Wtryskiwcze są skalibrowane zgodnie z instrukcją. Wężyki mają równe długości, dysze też za małe raczej nie są, bo to auto na początku po założeniu gazu jeździło zacnie.

> Chcesz pojeździć to zrób pożądek inaczej możesz zaszkodzić silnikowi

> niestabilną mieszanką.

To nie moje auto. Robię go bardziej grzecznościowo.

Mi obecnie chodzi o to, czy wahania ciśnienia, jak opisałem powyżej, np. ten spadek ciśnienia na przegazówce jak na rysuku istotnie różnią się od tego, co jest na nowym reduktorze lub na takim, o którym wiadomo, że działa sprawnie?

Napisano

Nie ma co gdybać w tej chwili. Proponuję zacząć zabawę od wymiany filtrów. Zapchany filtr fazy ciekłej może spokojnie tłumić przepływ, co da właśnie obiawy niewydolności reduktora.

Napisano

> ... Mi obecnie chodzi o to, czy wahania ciśnienia, jak opisałem powyżej, np. ten spadek ciśnienia na przegazówce jak na rysuku istotnie różnią się od tego, co jest na nowym reduktorze lub na takim, o którym wiadomo, że działa sprawnie?

Spadki ciśnienia występują, u mnie są chyba podobne.

U mnie listwa jest ustawiona na 0,5mm - jeżeli możesz to spróbuj ustawić tak u siebie - wtedy wtryskiwacze nie powinny się zapętlić ...

Jednak wymiana filtrów to teraz chyba najważniejsza rzecz ...

Napisano
  • Autor

> Spadki ciśnienia występują, u mnie są chyba podobne.

> U mnie listwa jest ustawiona na 0,5mm - jeżeli możesz to spróbuj

> ustawić tak u siebie - wtedy wtryskiwacze nie powinny się

> zapętlić ...

> Jednak wymiana filtrów to teraz chyba najważniejsza rzecz ...

Fazy lotnej wymieniony, natomias istotnie w następnym kroku wymienię ten fazy ciekłej.

Napisano

> Fazy lotnej wymieniony, natomias istotnie w następnym kroku wymienię

> ten fazy ciekłej.

Działanie od tylca nie ma sensu bo to robota na chybił trafił. Proponuję działać od butli w stronę silnika smile.gif Też ostatnio kombinowałem w nielogicznym kierunku. Komputer zwalał gaz od razu. Byłem pewien że filtr ciekły zatkany. Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że z rurki przed filtrem gaz nie leci. Zacząłem działać logicznie, metodycznie po kolei i okazało się że nie działa elektrozawór na butli bo gazownik tak poprowadził kabel elektryczny że w ciągu 2 lat przetarł się o drążek kierowniczy smile.gif Parę dni wcześniej zastanawiałem się dlaczego spalił się bezpiecznik kompa gazowego zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Działanie od tylca nie ma sensu bo to robota na chybił trafił.

> Proponuję działać od butli w stronę silnika Też ostatnio

> kombinowałem w nielogicznym kierunku. Komputer zwalał gaz od

> razu. Byłem pewien że filtr ciekły zatkany. Jakie było moje

> zdziwienie gdy okazało się że z rurki przed filtrem gaz nie

> leci. Zacząłem działać logicznie, metodycznie po kolei i

> okazało się że nie działa elektrozawór na butli bo gazownik tak

> poprowadził kabel elektryczny że w ciągu 2 lat przetarł się o

> drążek kierowniczy Parę dni wcześniej zastanawiałem się

> dlaczego spalił się bezpiecznik kompa gazowego

Nie no wiem. smile.gif

Zacząłem od rzeczy najbardziej oczywistych, czyli od klepiących jak cholera wtryskiwaczy (jeden miał 0,97 mm skoku smile.gif ) i niewymienianego od założenia (20 kkm) filtra fazy lotnej.

Gdyby gość, u którego te fanty kupiłem miał filtr fazy ciekłej do tego setupu, to bym go kupił. Może nie ciągnąłbym tego tematu niepotrzebnie. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.