Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie są objawy uszkodzenia DIS-a ? [little long]

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Przerobiłem już szukajkę...

(pewnie kol. Azja mi zaraz powie że nie wystarczająco mocno szukałem grinser006.gif)

i...

zastanawiam się jakie są objawy uszkodzenia tegoż wątpliwej jakości podzespołu w AG (delphi)

Wiele osób pisze, że auto szarpie jak się nagrzeje, lub gaśnie po wciśnięciu sprzęgła (np przy dojeżdżaniu do skrzyżowania) lub ciężko go odpalić na ciepłym silniku.

U mnie żadna z powyższych rzeczy nie występuje.

Pytam bo u mnie dzieje się coś dziwnego i od jakiegoś czasu nie mam pomysłu na rozwiązanie.

Pisałem już wcześniej o "zawyżonych obrotach" po odpaleniu, trzęsieniu budą, pisałem również, że

gaz reaguje jakby z opóźnieniem 1s.

Powoduje to, że ciężko jest ruszyć z miejsca, gdyż nie wiadomo ile gazu dodać. Po jego wciśnięciu jest chwilowa "dziura" - spadają obroty, potem auto dostaje kopa. Zazwyczaj efektem jest po prostu przegazowanie, bo jak wcisnę pedał za lekko to autko zgaśnie (ruszam jak kapelusznik smile.gif ).

Wymieniłem:

- świece (GM) - brak poprawy

- czujnik temp płynu - brak poprawy

- filtr powietrza - brak poprawy

Podmieniłem:

- tps - brak poprawy

-lambda - brak poprawy

Przepustnica wyczyszczona, egr również - nawet zaślepiłem na ok miesiąc ale bez rezultatu. Sprawdziłem również wszelkie wężyki - brak uszkodzeń.

Poza tymi objawami auto ma moc, spalanie normalne (8-9 miasto), nic więcej mu nie dolega, jak już jedzie to jest super.

Jak myślicie warto inwestować 400 zł i kupować Dis-a?

Czytałem wiele wątków na ten temat i wiem, że wielu kolegów zgłaszało już podobne dolegliwości szególnie w xel-ach. A może TTTM?

Napisano

> zastanawiam się jakie są objawy uszkodzenia tegoż wątpliwej jakości

> podzespołu w AG (delphi)

często po prostu nie pali na jeden cylinder,

brat

edit: najlepiej gdybyś miał możliwość skombinowania innej cewki na podmianę i sprawdzenia

Napisano
  • Autor

> często po prostu nie pali na jeden cylinder,

> brat

> edit: najlepiej gdybyś miał możliwość skombinowania innej cewki na

> podmianę i sprawdzenia

No właśnie tego jednego elementu nie mam skąd podmienić...

Napisano

> No właśnie tego jednego elementu nie mam skąd podmienić...

a może jakiś szrot z używkami?

umówisz się z gościem że chcesz sprawdzić, niech sobie zaznaczy że to jego, jak się nie poprawi to oddasz? wink.gif

ew może ktoś z kolegów z forum dopomoże, 1.4 i 1.6 mają tę samą cewkę więc tych samochodów jest trochę,

brat

Napisano
  • Autor

> a może jakiś szrot z używkami?

Ale jaką będę miał pewność, że używka którą włożę będzie w pełni sprawna? Problem polega na tym, że te listwy padają jak muchy. Ogólnie znalazłem info że powinna wytrzymać 100-120 tys km. Ale na AK wiele było postów od osób które co kilkadziesiąt tysięcy wymieniały.,

Wiem, że to z mojej strony może przesadna filozofia ale jakbym miał podmieniać to ze sprawnej i jeżdżącej prawidłowo astry.

@bartek_j

A jeśli chodzi o ciśnienie paliwa - tu już bym musiał się do warsztatu udać - rozwiń wątek bo ciekaw jestem jakie mogą być objawy zbyt małego ciśnienia paliwa...

Napisano

> @bartek_j

> A jeśli chodzi o ciśnienie paliwa - tu już bym musiał się do

> warsztatu udać - rozwiń wątek bo ciekaw jestem jakie mogą być

> objawy zbyt małego ciśnienia paliwa...

No właśnie to w/g mojego doświadczenia mogą być objawy za małego ciśnienia paliwa...

Aby je zmieryzć można coś samemu ulepić, tam na końcu listwy wtryskowej jest taki czarny kapturek a pod nim wentylek zupełnie jak do pompowania kół. I tam się trzeba zapiąć z manometrem...

Poza tym zalecił bym diagnostykę komputerową np opelscannerem: zobaczyć jak tam czas wtrysku, jak sygnał z MAP sensora, jaka bloki uczące, itp itd.

Jak byś komuś to zlecał, to musi to zrobić ktoś kto z grubsza rozumie te parametry...

Napisano

DIS to nic innego jak tylko 4 małe cewki zapłonowe i uszkodzenia są typowe dla cewek.

Jak wspomniał bratPit, często wypadają zapłony - szarpie silnik, czuć, że nie pali na wszystkie gary. Zmulenie przy ruszaniu też może na to wskazywać, bo wtedy jest zwiększana dawka paliwa. A bogata mieszanka gorzej przewodzi prąd, przez co cewka musi wytworzyć wyższe napięcie. Jak będzie uszkodzona to następuje tzw upływ, czyli część prądu idzie nie przez świecę, tylko tam gdzie mu lepiej - przez izolację w cewce. Wtedy często cewka cyka podczas pracy podobnie do wtryskiwacza. Niekiedy z przegrzania pęka obudowa. Wtedy do środka dostaje się wilgoć i następuje przyspieszony zgon. Pamiętać też trzeba o fajkach łączących DIS ze świecami. Często na nich są przebicia. Jeśli warsztat ma oscyloskop z sondą do pomiaru napięcia po wtórnej stronie cewki (i fachowca, który potrafi zinterpretować wyniki pomiarów) to cewkę można dość łatwo zdiagnozować.

Oczywiście, jak napisał bartek_j, najpierw dobrze jest podpiąć diagnoskop i poobserwować wartości bieżące podczas jazdy.

Napisano

> Ale jaką będę miał pewność, że używka którą włożę będzie w pełni

> sprawna?

tego nie wiesz, miałbyś porównanie, chodziło mi o poddanie pomysłu skąd możesz wziąć taką do porównania,

> Problem polega na tym, że te listwy padają jak muchy.

ano zdarza się,

> Ogólnie znalazłem info że powinna wytrzymać 100-120 tys km.

zwykle tyle wytrzymują,

> Ale na AK wiele było postów od osób które co kilkadziesiąt tysięcy

> wymieniały.,

jest pewna prawidłowość, padają jak muchy te cewki w które gaziarze się wpięli i "czytają" z nich impulsy, nie wiem dlaczego tak jest ale to nagminne,

brat

Napisano

> padają jak muchy te cewki w które gaziarze

> się wpięli i "czytają" z nich impulsy, nie wiem dlaczego tak

> jest ale to nagminne,

Za pewne takie połączenie zwiększa kąt włączenia prądu cewki. Przegrzewa się uzwojenie i kaput. Lepiej brać sygnał z innego miejsca, ale cewka jest najbliżej i najłatwiej się podpiąć.

Napisano
  • Autor

@ bratPit

>>tego nie wiesz, miałbyś porównanie, chodziło mi o poddanie pomysłu skąd możesz wziąć taką do porównania,

smile.gif oczywiście doceniam ten pomysł i pewnie tak zrobię skoro nie mam żywego kandydata smile.gif

A tak ogólnie to LPG nie mam, opelscannera niestety też a nawet jakbym zdobył to i tak nie będę w stanie sam poprawnie zinterpretować wyników. Zostaje serwis...

A jak już wspominałem poza ruszaniem z miejsca i nerwową pracą silnika po odpaleniu (ok 1 min) wszystko działa jak należy. Robiłem test który kiedyś polecił chyba kolega Orochimaru: ruszam na samym sprzęgle potem chwila toczenia i gaz w podłogę... efekt: auto przyspiesza normalnie (gwałtownie) nie szarpie ani nie muli. Delikatne szarpnięcie występuje tylko po gwałtownym wciśnięciu gazu ale to zapewne efekt nagłego otwarcia przepustnicy.

Bardzo trapi mnie to opóźnienie przy dodaniu gazu... 1-sekundowa dziura i chwilowy spadek obrotów po czym dopiero następuje reakcja. Może rozwiązanie tego problemu będzie kluczowe. Wiem na pewno, że nie jest to sprawa egr i zasyfionej przepustnicy/filtrów. Może wlać jakiś STP do benzynki... trochę by się wtryski wyczyściły. smile.gif

Napisano

> Za pewne takie połączenie zwiększa kąt włączenia prądu cewki.

> Przegrzewa się uzwojenie i kaput. Lepiej brać sygnał z innego

> miejsca, ale cewka jest najbliżej i najłatwiej się podpiąć.

Podłączanie się do cewki z układem wysokoimpedancyjnym (a takie jest wejście impulsów LPG)na pewno nie może uszkodzić cewki. Powodem częstszych uszkodzeń cewek jest rodzaj stosowanego paliwa - czyli LPG. Kiedyś już ntt pisałem dlaczego tak sie dzieje.

Napisano

> A jak już wspominałem poza ruszaniem z miejsca i nerwową pracą

> silnika po odpaleniu (ok 1 min) wszystko działa jak należy.

Miałem podobne objawy w swojej eFce.Bujałem sie z tym niemal dwa lata bo u mnie objawy same znikaly i pojawiały się co kilka tygodni.U mnie dodatkowo pojawiały sie tez problemy przy jeździe na nierównościach.Jak jechałem po dziurach zaczynało sie szarpanie a po wcisnięciu sprzegła często silnik poprostu gasł.

Wymiana swiec,przewodów czyszczenie EGR-a czy krokowca nie dawały oczekiwanych rezultatów.

Również zacząłem myśleć że to moze DIS jest uszkodzony.Po czasie przyzwyczaiłem sie do tych "czasowych" objawów.

W ubiegłym tygodniu problem znowu sie pojawił i po raz kolejny zacząłem szukać usterki.Nie wiem jak to się stało że jakoś wczesniej to pomijałem ale wtedy zdemontowałem kostkę która dochodzi do DIS-a.Moze przez to że jak nią ruszałem to nic się nie dzialo z pracą silnika i nie sadziłem że coś może byc nie tak.Po rozebraniu zobaczyłem w środku złacza styki z zielonkawym nalotem.Zeskrobałem nalot,psiknąłem sprayem do czyszczenia potencjometrów i włożyłem kostke do DIS-a.

Od tego czasu zero problemów.Silnik pracuje niby tak samo a jednak inaczej.Dużo lepiej się zbiera,przy ruszaniu i zmianie biegów nic nie szarpie.Znikneła "dziura" w okolicach 1500-2000 obrotów.

Normalnie całkiem inna jazda smile.gif

Może u Ciebie jest podobnie ?

Napisano

> Miałem podobne objawy w swojej eFce.Bujałem sie z tym niemal dwa lata

> bo u mnie objawy same znikaly i pojawiały się co kilka tygodni.U

> mnie dodatkowo pojawiały sie tez problemy przy jeździe na

> nierównościach.Jak jechałem po dziurach zaczynało sie szarpanie

> a po wcisnięciu sprzegła często silnik poprostu gasł.

> Wymiana swiec,przewodów czyszczenie EGR-a czy krokowca nie dawały

> oczekiwanych rezultatów.

> Również zacząłem myśleć że to moze DIS jest uszkodzony.Po czasie

> przyzwyczaiłem sie do tych "czasowych" objawów.

> W ubiegłym tygodniu problem znowu sie pojawił i po raz kolejny

> zacząłem szukać usterki.Nie wiem jak to się stało że jakoś

> wczesniej to pomijałem ale wtedy zdemontowałem kostkę która

> dochodzi do DIS-a.Moze przez to że jak nią ruszałem to nic się

> nie dzialo z pracą silnika i nie sadziłem że coś może byc nie

> tak.Po rozebraniu zobaczyłem w środku złacza styki z zielonkawym

> nalotem.Zeskrobałem nalot,psiknąłem sprayem do czyszczenia

> potencjometrów i włożyłem kostke do DIS-a.

> Od tego czasu zero problemów.Silnik pracuje niby tak samo a jednak

> inaczej.Dużo lepiej się zbiera,przy ruszaniu i zmianie biegów

> nic nie szarpie.Znikneła "dziura" w okolicach 1500-2000 obrotów.

> Normalnie całkiem inna jazda

> Może u Ciebie jest podobnie ?

Mógbyś pokazać fotkę owej kostki albo opisz proszę gdzie gdzie się ona znajduję. Mam podobne problemy a nie wiem co to jest ten DIS.

Napisano

DIS (Distributorless Ignition System) to bezrozdzielaczowy układ zapłonowy, ale popularnie disem nazywamy zespół cewek zapłonowych, zamocowanych z boku głowicy (po prawej, stojac przodem do samochodu, czarna skrzynka, od ktorej odchodza przewody zapłonowe). Kostka zasilajaca cewke znajduje sie z tyłu, popatrz uwaznie to ja znajdziesz.

Pozdrawiam

Napisano

Jak rozebrałeś tą kostkę?

Dzisiaj przy wymianie świec się jej przyjrzałem i nie widziałem specjalnie możliwości jej otwarcia, chyba, że wyjmowałeś z niej poszczególne przewody złączone w wiązce lub pisząc o otwieraniu masz na myśli jej wypięcie od DISa

Napisano

Chodzi oczywiści o kostke zasilajacą.Sam DIS jest chyba nierozbieralny.Przedwody do świec wpinasz z przodu a zasilanie jest z tyłu.Trzeba tylko zdjąć zawleczkę szczypcami czy wkretakiem.

Napisano

> Chodzi oczywiści o kostke zasilajacą.Sam DIS jest chyba

> nierozbieralny.Przedwody do świec wpinasz z przodu a zasilanie

> jest z tyłu.Trzeba tylko zdjąć zawleczkę szczypcami czy

> wkretakiem.

Aha, czyli chodzi Ci po prostu o odłączenie DISa, a zawleczkę się wciska, a nie zdejmuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.