Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce

Featured Replies

Napisano

Proszę o wyrozumiałość . Zawsze czytałem forum . Teraz mam problem .Po wymianie klocków zaczęło się piszczenie . Autko 10-letnie wyrok fachowca wymiana tarcz, regeneracja zacisków wymiana wężyków.I-miesiąc spokoju ,dalej piszczenie. Tarcze Lukasa +klocki wymiana płynu. Po przejechaniu 20 km w tłoku jak wagon towarowy. Nawet na prostej drodze popiskuje - przy lekkich ruchach kierownicy prawo - lewo -głośniej .Reklamacja u fachowca - przecież to UNO !!! Pomóżcie nie da się jeździć !!!!

Napisano

> .Po wymianie klocków zaczęło się piszczenie .

klocki sa do kara.gif

Napisano

> nie do tylko do hamowania

no jak piszczą przy hamowaniu to sa do kara.gif oczywiście w przenośni fly.gifzlosnik.gif

Napisano

> Fachura to robił

to zobacz co za dziadostwo Ci wsadził icon_rolleyes.gif

i pamiętaj z fachurami daleko nie zajedziesz no.gif

Napisano
  • Autor

> to zobacz co za dziadostwo Ci wsadził

> i pamiętaj z fachurami daleko nie zajedziesz

czerwone pudełko LUKASA klocki

tarcze to samo na oczach wyciągał z pudeł

Napisano

> to zobacz co za dziadostwo Ci wsadził

> i pamiętaj z fachurami daleko nie zajedziesz

Bo jest tylko jeden dobry Fachura smile.gif

Napisano

> Proszę o wyrozumiałość . Zawsze czytałem forum . Teraz mam problem

> .Po wymianie klocków zaczęło się piszczenie . Autko 10-letnie

> wyrok fachowca wymiana tarcz, regeneracja zacisków wymiana

> wężyków.I-miesiąc spokoju ,dalej piszczenie. Tarcze Lukasa

> +klocki wymiana płynu. Po przejechaniu 20 km w tłoku jak wagon

> towarowy. Nawet na prostej drodze popiskuje - przy lekkich

> ruchach kierownicy prawo - lewo -głośniej .Reklamacja u fachowca

> - przecież to UNO !!! Pomóżcie nie da się jeździć !!!!

A ile km już przejechałeś wogóle po wymianie tych hebli i podzespołów bo u mnie też piszczały przez pierwsze ok. 1000 km po wymianie zanim się ułożyły i dotarły.

Napisano

skoro przy skręcaniu hałasują mocniej, tzn piszczą to jestem absolutnie pewien, że nie masz założonych spreżynek dociskajacych kolcki do tarczy, aby nie latły luźno jak nie naciskach hamulca... bo sam u siebie ich nie mam i tak się zachowuje... a jeszcze ejdno pytanie tak dla pewności, czy przy jeździe po wybojach ipt coś postukuje przy kołach ??

Napisano

> - przecież to UNO !!! Pomóżcie nie da się jeździć !!!!

problem rozwiąże (na troche 270635636-JUMP2.gif) przegląd i czyszczenie zaciskow, osobiscie dodatkowo obstawiam, ze przewody elastyczne są po 10 latach do wymiany (spuchly w srodku i nie cofa sie plyn hamulcowy). Moze sie okazac, ze zaciski sie zatarly. Manual o hamulcach jest na forum... Naprawa latwa, wymaga jednak starannosci i braku pospiechu, o co w warsztacie trudno..

Sprezynki sa w komplecie razem z klockami (zwykle nie najtanszymi, ale roznice w cenie to 10-20 zl wink.gif. Zwroc uwage, ze tanie klocki straszliwie pyla, co powoduje szybsze zanieczyszczenie zacisków.

Napisano

stawiam na opcje:

- klocki nie dotarte i piszczą ale po jakiś 500-1000km przestaną,

- klocki będą piszczeć do końca-wina materiału,

- brak sprężynek na klockach i źle się układają w stosunku do tarczy,

-któryś zacisk zapieczony bądź przewód elastyczny i nie odbija przez co klocek cały czas jest dociśnięty do tarczy i piszczy. Wg mnie innych możliwości nie widzę. p.s. u mnie zacisk był zapieczony(źle spasowany od nowości) - wymiana tłoczka od innego zacisku dopiero pomogła crazy.gif

Napisano
  • Autor

Brachu nie doczytałes - było wszystko wymienione

Napisano
  • Autor

Po koleji : z przodu nie stuka była diagnostyka, przewody elastyczne wymienione , zaciski zregenerowane . Co do sprężynek nie wiem ???

Pytanie ; mają być dwie na klocku czy jedna ? Leśli jedna to zgóry czy z dołu? Przejechane jet około 500 km

Napisano

> Po koleji : z przodu nie stuka była diagnostyka, przewody elastyczne

> wymienione , zaciski zregenerowane . Co do sprężynek nie wiem

> ???

> Pytanie ; mają być dwie na klocku czy jedna ? Leśli jedna to zgóry

> czy z dołu? Przejechane jet około 500 km

jeżeli nie stuka to klocki siedzą dobrze, i jedyna w takim wypadku opcja co złej jakości klocki.... niewiem.gif bo nic innego już nie pasuje tu

Napisano

> Pytanie ; mają być dwie na klocku czy jedna ? Leśli jedna to zgóry

> czy z dołu? Przejechane jet około 500 km

Jedna sprężynka na jeden klocek, u góry.

Napisano
  • Autor

Wymienię na nowe . jeśli nie Lukasy to jakie ??

Na sprężynki zwrócę uwagę.

Napisano

> Wymienię na nowe . jeśli nie Lukasy to jakie ??

> Na sprężynki zwrócę uwagę.

U mnie też trochę piszczały (z tyłu) i po przejechaniu ponad tysiąca km jest trochę lepiej. Ważne żeby kupować klocki dobrej jakości, poza tym prawdopodobnie na początku nie należy mocno hamować, tylko "głaskać" hamulce, bo jeśli będziesz je "pałował" od początku to będą piszczeć aż się skończą grinser006.gif

Napisano

wielu robi taki mix, tarcze brembo i klocki ferrodo... spróbuj może takiej konfiguracji...

Napisano

Zwróć, zwróć i nie musisz wymieniać, na inne te są na pewno dobre. ok.gif

Przeważnie montowana jest jedna sprężynka taka z blaszki na górze klocka, ale spora grupa osób (w tym i ja) które w swoim UNO mają mam dwie, jedną na górze klocka właśnie taką z blaszki i jedną na dole z drutu w postaci trójkącika. Sprawdź u siebie.

Jeśli masz problem piszczenia hamulców nawet bez hamowania, np. przy lekkim skręceniu kołem - to problem może leżeć w mocowaniu zacisku na klinach. Poprawnie zamontowany zacisk ma mieć możliwość ruchu tylko wzdłuż jednej osi, bez możliwości skręcenia (a taki ruch będzie wymuszał przewód elastyczny, bo pomimo, że jest z gumy to jednak na tyle twardej, że zawsze będzie próbował się wyprostować - zacisk nie może mieć możliwości reagowania na zachowanie tego przewodu)

Inną przyczyną może być brak cofania tłoczka przy puszczeniu hamulca. jeśli masz wymienione przewody elastyczne, to pozostaje problem albo spuchniętego tłoczka, albo uszczelek...lub tym podobne. U mnie po zdjęciu zacisku, rękami mogę wcisnąć toczek do zacisku, dzięki temu mam pewność że podciśnienie wytworzone podczas puszczenia pedału hamulca odciągnie tłoczek od klocka na dostateczną odległość by klocek nie ocierał i tarczę. . ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.