Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to jest?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Dostałem od teścia asterkę jak w opisie no i wziąłem się za przegląd autka. Po obejrzeniu natrafiłem na takie coś:620d276a849474f1med.jpg

Intrygują mnie te obciete przewody, do czego są i czy ktoś mógł mieć jakiś powód żeby je obciąć? Proszę o poradę.

Napisano

> Witam wszystkich. Dostałem od teścia asterkę jak w opisie no i

> wziąłem się za przegląd autka. Po obejrzeniu natrafiłem na takie

> coś:

> Intrygują mnie te obciete przewody, do czego są i czy ktoś mógł mieć

> jakiś powód żeby je obciąć? Proszę o poradę.

niech się wypowiedzą właściciele diesli ale to wygląda jak filtr paliwa z podgrzewaczem, a kable są pewnie ucięte lub oberwane z niebieskiej wtyczki z czujnika temperatury w korpusie,

brat

EDIT chociaż nie, to nie filtr paliwa? nie ma wlotu i wylotu hmm.gif

eeee to ja nie wiem mlot.gif

Napisano
  • Autor

Może ktoś znający diesla isuzu się wypowie

Napisano

Przypuszczam ze jest to czujnik temperatury paliwa, i on załacza grzałke, ewentualnie cos innego jakis zaworek nigdy temu sie nie przygladalem za bardzo ale napewno te przewody co wisza powinny byc wpiete, montowane we wszystkich wersjach diesli zarowno GM jak i ISUZU

Napisano
zeby.GIF filtr to cedzidło, a wentylator..? może dmuchawiec? A pompa paliwa - nadążny przesuwacz paliwa. Kto takie genialne nazwy tworzy? Sory za OT 275123014-zielony.gif
Napisano

> Może ktoś znający diesla isuzu się wypowie

Te odcięte przewody są od czujnika temperatury paliwa, a te które są niżej są do spirali grzejnej.

Napisano

> Te odcięte przewody są od czujnika temperatury paliwa, a te które są

> niżej są do spirali grzejnej.

dokładnie tak.

na miejscu autora podłaczyłbym kable do czujnika(o ile jest sprawny) bo w zimie przy wiekszym mrozie może mu klekocik nie odpalic... wink.gif

no chyba ze ktos specjalnie odciał kable od czujnika a na stałe podłaczył grzałke... confused.gif

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak.

> na miejscu autora podłaczyłbym kable do czujnika(o ile jest sprawny)

> bo w zimie przy wiekszym mrozie może mu klekocik nie odpalic...

> no chyba ze ktos specjalnie odciał kable od czujnika a na stałe

> podłaczył grzałke...

a jak poznać że grzałka jest podłączona na stałe i jak można sprawdzić czujnik, nie znam się za bardzo na dieslach.

Napisano

> a jak poznać że grzałka jest podłączona na stałe i jak można

> sprawdzić czujnik, nie znam się za bardzo na dieslach.

aby zobaczyc czy grzałka grzeje za kazdym razem jak przekrecisz kluczyk musisz odkrecic filtr i ja poprostu dotknac. przy obecnych temperaturach(no chyba ze mieszkasz daleko daleko na północy wink.gif)grzałka nie powinna grzac. Jezeli grzeje to znak ze jest na "ostro" podpięta.

Co do czujnika to działa on chyba poniżej 5 st. tzn. załącza grzałkę w duzym uproszczeniu mówiac.

A jak zmierzyc czy działa czy nie to nie wiem, niech sie wypowiedza elektrycy/elektronicy. Moze pomiar rezystancji- nie mam pojecia... niewiem.gif

Napisano

Na szybko mozna sprawdzc podgrzewacz paliwa analogicznie do sprawdzania swiec zarowych: sprawdzic ciaglosc obwodu w grzalce niemal kazdym multimetrem.

Podrawiam

Napisano

może głupi sposób(tak mi wpadł do głowy teraz) ale może spróbować odkręcic czujnik, wsadzic do zamrazalnika i sprawdzić czy po pewnym czasie obwód jest zamkniety, bo chyba działa to na zasadzie jak temp. paliwa spada ponizej 5 st. to wowczas obwód w czujniku jest zamykany i idzie sygnał do przekaźnika od grzałki. To takie moje małe przemyślenia.. wink.gif

Napisano

> a jak poznać że grzałka jest podłączona na stałe i jak można

> sprawdzić czujnik, nie znam się za bardzo na dieslach.

Odpal auto i sprawdź miernikiem czy jest napięcie na przewodach tych dolnych. Jak jest to spirala grzeje.

Aby sprawdzić czy czujnik działa to w zimny poranek podłącz omomierz pod obcięte przewody i zobacz czy przewodzi. Wartość powinna być jak najbardziej zbliżona 0 . W upalny dzień możliwe, że nie będzie przewodził. Z tym zamrażalnikiem jaki podsunął przemty to niegłupi pomysł na upalne dni, ale zanim to zrobisz sprawdź w zimny poranek, możliwe że otrzymasz odpowiedź czy zamyka obwód.

Z tego co wiem, obcina się te przewody i podłącza grzałkę na stałe jak leje się do baku olej roślinny lub inne paliwo pochodne od roślinnych. Takie paliwa trzeba podgrzewać aby nie wytrącała się parafina. W autach które nie ma podgrzewaczy montuje się dodatkowe. Opelki mają podgrzewacz więc sprawa jest uproszczona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.