Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwarcie w elektryce i przekaźnik pompy

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Przy okazji uszczelniania miski olejowej przydarzyło mi się przez noc zwarcie w elektryce. Przy wyłączonych wszystkich odbiornikach (kluczyk wyciągnięty ze stacyjki) mam pobór prądu rzędu 1-1.5 A! yikes.gif

Po wyciągnięciu bezpiecznika nr 24 spod kierownicy pobór spada do 0.05A czyli OK.

Wyczytałem że bezpiecznik 24 odpowiada za: oświetlenie wnętrza (działa), bagażnika (nie wiem czy działa), światła awaryjne (nie sprawdzałem), zegar, radioodbiornik (sprawdzony - OK), komputer pokładowy (nie mam). Czy macie jakieś wskazówki gdzie i jak szukać winowajcy?

Drugą sprawą jest fakt że denerwuje mnie że pompa paliwa startuje dopiero w momencie zakręcenia rozrusznikiem. Wiem że w X16SZR to norma (porównywałem z kilkoma kolegami) a np. w C16NZ pompka pracuje już przy włączonym zapłonie. Gdzie jest różnica? Czy jest jakiś chwyt aby u mnie też startowała z włączonym zapłonem? Może wystarczy przekaźnik podmienić?

Będę i tak grzebać w elektryce to bym od razu dwie sprawy załatwił zlosnik.gif

Napisano

Najpierw sprawdź czy wszystko pod tym bezpiecznikiem działa.

Wymiana przekaźnika pompy paliwa nic nie da. to ECU nim steruje.

Aż tak Ci to przeszkadza?

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdź czy wszystko pod tym bezpiecznikiem działa.

Posprawdzam jutro ok.gif

> Wymiana przekaźnika pompy paliwa nic nie da. to ECU nim steruje.

> Aż tak Ci to przeszkadza?

Przeszkadzało mi dziś jak próbowałem odpalić na popych kiedy zwarcie rozładowało akumulator. Ni cholery nie chciał odpalić więc wymyśliłem że gdyby pompka włączyła się wcześniej to bym się tak nie namęczył na próżno... grinser006.gif

Napisano

>bagażnika (nie wiem czy działa), światła awaryjne (nie

> sprawdzałem)

nie rozumiem czemu nie sprawdziłeś

Napisano
  • Autor

> nie rozumiem czemu nie sprawdziłeś

Może niedokładnie się wyraziłem. Awaryjne działają kiedy bezpiecznik jest włączony, nie działają po wyciągnięciu bezpiecznika. Wyciągnięcie przekaźnika kierunkowskazów nie powoduje żadnej zmiany - dalej jest zwarcie i na bezpieczniku 24 płynie prąd.

Na chwilę obecną nie potrafię inaczej sprawdzić obwodu świateł awaryjnych - nie wiem w którym miejscu znajduje się sterowanie (widzę je na schemacie).

Wczoraj wyciągnąłem żarówki z podsufitki i oświetlenia bagażnika, co zaowocowało spadkiem prądu z 1.5A do 0.3A. Radio przy tym fizycznie odłączone.

Którędy biegną kable do podsufitki? Czuję że to gdzieś tam jest zwarcie, bo po drodze do podsufitki podłączony jest sterownik alarmu (niefabrycznego) który ją zapala przy rozbrajaniu. Chcę zacząć tam poszukiwania.

Napisano
  • Autor

> Mi się wydaje że te 0,3A bierze ci alarm..

Niby tak, ale alarm ma 2 bezpieczniki i przekaźnik. Wyjąłem oba oraz ten przekaźnik i to nie ma wpływu żadnego, dalej 0.3A spiernicza do atmosfery... Można z tym żyć, wiem...

Najgorsze jest że jak z powrotem włożę żarówki to znowu skoczy mi zużycie prądu do 1A lub wyżej frown.gif

Bagażnik i podsufitka są podpięte równolegle (tyle wyczytałem ze schematu), ale nadal coś wcina prąd. Sprawdzałem czujniki otwarcia drzwi i tam raczej nie ma zwarcia.

Czy jest jakieś wspólne złącze z którego wychodzą przewody do podsufitki i bagażnika? Gdzie go ewentualnie szukać?

Napisano

> Najgorsze jest że jak z powrotem włożę żarówki to znowu skoczy mi

> zużycie prądu do 1A lub wyżej

20.GIF

Żarówki biorą pewnie tyle ile mają brać, wyjęcie żarówek nie usuwa zwarcia.

A może któraś z tych żarówek lub obie palą się cały czas? Może jest zwarcie na przewodzie masowym w którymś włączniku krańcowym przy drzwiach?

Napisano

Wyglada na zwarcie w ukladzie oswietlenia. Sprawdz krancowki drzwi i klap (odlaczaj i sprawdzaj pobor pradu. Wiazka do oswietlenia podsufitki biegnie od zlacza na lewym progu, poprzez lewy , przedni slupek i dalej profilem dachu po lewej stronie. Najwyzej wyjmij piny zasilajace oswietlenie ze zlacza i patrz, co sie bedzie dzialo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wyglada na zwarcie w ukladzie oswietlenia. Sprawdz krancowki drzwi i

> klap (odlaczaj i sprawdzaj pobor pradu. Wiazka do oswietlenia

> podsufitki biegnie od (...)

Dzięki, dokładnie to chciałem wiedzieć 20.GIF Dzisiaj to rozgrzebię i posprawdzam. Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Żarówki biorą pewnie tyle ile mają brać, wyjęcie żarówek nie usuwa

> zwarcia.

ok.gif

> A może któraś z tych żarówek lub obie palą się cały czas?

I to jest odpowiedź na część mojego pytania. Mierzyłem pobór przy otwartych drzwiach kierowcy blush.gifmlot.gif Ale dalej pozostaje 0.3A upływu.

> Może jest

> zwarcie na przewodzie masowym w którymś włączniku krańcowym przy

> drzwiach?

Hmm, w zasadzie sprawdzałem i odpinałem włączniki i to nie zmieniało sytuacji. Ale oto co wczoraj zauważyłem:

Odpiąłem całkowicie centralkę alarmu od instalacji, bezpieczniki od alarmu też. Pobór nadal 0.3A. Włączam światła pozycyjne - przepływ na bezpieczniku 24 spada do 0A! yikes.gif Wyłączam światła pozycyjne, przepływ na bezp. 24 dalej 0A...

Włączam stacyjkę - pobór wraca na 0.3A. Wyłączam stacyjkę - pobór zostaje na 0.3A aż do momentu włączenia świateł. Wtedy spada... Czy to może jakiś wredny przekaźnik się przycina? niewiem.gif

Acha, zapomniałem dodać - odpiąłem oba złącza w lewym progu - pobór nadal 0.3A... beksa.gif

Dodatkowo zauważyłem że przy wyjętym bezpieczniku 24 brzęczyk od świateł wyje jakoś niemrawo (jak dziecięce zabawki którym kończą się baterie). No i są problemy z alarmem, który to teoretycznie nie korzysta z tego bezpiecznika (ale może czujnik ultradźwiękowy korzysta? tego jeszcze nie wiem). Alarm zachowuje się jakby nie dostawał sygnału z jednego z czujników gdy bezpiecznik jest wyłączony.

Czy któryś z kolegów bardziej kumaty w elektryce ode mnie (czyli praktycznie każdy grinser006.gif) coś z tego rozumie?

Napisano
  • Autor

No to mam winowajcę grinser006.gif Okazał się nim TID. Brał prąd i się nieznacznie grzał. No przestawał brać po włączeniu świateł (włącza się wtedy podświetlanie TID-a).

Zgodnie z sugestią kolegi bartek_j odłączyłem gada i mym oczom ukazał się taki widok:

282520629-IMG_5242.JPG

282520629-IMG_5244.JPG

Wygląda na to że coś mi się przysmażyło wewnątrz. Czas wybrać się na szrot po nowy TID grinser006.gif

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie 20.GIF

post-58206-1435250284347_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.