Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

coś szumi i przygasa

Featured Replies

Napisano

witanko

mam pewnego problema:

zamontowałem sobie mały zestawik

1. pierwszy wzmacniacz

2. drugi wzmacniacz

3. głośniki przednich drzwi

4. głośniki tylne

5. tuba basowa

radyjko to CLARION mp3 ale nie pamietam teraz modelu ( w autku zostało )

wzmacniacz JBL CS napędza przody i tyły a JBL GTO tubę

kabel zasilajacy od aku do bagażnika to 16mm2 potem jest rozdzielony skrzynką z bezpiecznikami ALPHARDa na 2x 10mm2

radio zasilone od aku 6mm2

problemy są 2:

1. gdy radio działa z małą głośnością to da sie słyszeć w głośnikach szum ( sie znaczy bardziej syk )

2. jak odkręcę głosniej muzyke tak koło 20 stopni na 33 stopniowej skali to mam dyskoteke, sie znaczy nawet przednie swiatła mrygaja w takt muzyki nie mówiąc o radiu i podswietleniu zegarów

czy moj problem rozwiąże kondensator czy inne aku ?

jeżeli kondensator to jeden czy dwa po jednym na wzmacniacz ?

ps. to wszystko jest zamontowane w FIAT CC

Napisano

> hallo hallo doradźcie cos

Co do szumienia - sprawdź, czy jak odepniesz kable sygnałowe (najpierw od radyjka, potem od wzmaka) to czy coś się zmieni.

Jak nie - IMO uszkodzone wzmacniacze. Jak tak - radyjko do bani.

Co do przygasania - bez eksperymentów IMVHO ciężko będzie powiedzieć, czy aku, czy jeden kondensator, czy dwa. Ja bym na początek kupił jeden dobry kondensator. Chyba, że aku masz średni i/lub leciwy - to bym zaczął wtedy od aku (ale przy takiej mocy raczej bez kędziorów się nie obejdzie).

Jeszcze mały update (ale to raczej nie ma nic wspólnego z objawami).

Po co Ci te tylne pierdziawki? Ja bym wywalił tylne głośniki i drugi wzmacniacz i tfu, tubę, tfu podpiął pod pierwszy.

Taki zestaw będzie sensowniej skompletowany, będzie ciągnął mniej prądu i IMO powinien grać lepiej.

Napisano

> hallo hallo doradźcie cos

Kondensator napewno zalatwi sprawe, ale imo to wina zbyt chudych, badz zle zamontowanych kabli. np slaba masa itp. Jak masz dobry akumulator, grube kabelki dobrze podlaczone, to przygasac nie powinno. A jak nie chce Ci sie bawic to kup kondensator smile.gif

Napisano
  • Autor

Jutro , hmmmm.... pojutrze sprawdze masy w bagażniku.

co do grubości kabli to chyba nie jest tak źle

główny + 16mm2 rozdzielony w bagazniku na 2x 10mm2

masy to 2x 10mm2

moze załatwie sobie jakiegoś kendzia na sprawdzenie - w sobote jade do SKALIKA taki macher od CA zobaczymy co mi powie.

ps czy nowy sprzet może być uszkodzony? wszystko w autku mam nowe.

Napisano

> Jutro , hmmmm.... pojutrze sprawdze masy w bagażniku.

> co do grubości kabli to chyba nie jest tak źle

> główny + 16mm2 rozdzielony w bagazniku na 2x 10mm2

> masy to 2x 10mm2

Przetestuj jeszcze z masą pociągniętą bezpośrednio od aku.

Napisano

> główny + 16mm2 rozdzielony w bagazniku na 2x 10mm2

zdawalem matme na maturze i albo dobrze sciagalem albo niewiem jakim cudem 16 sie rozdziela na 10??

A pozatym 16 to za malo na dobry wzmak. Kumpel ma w hondzie wzmak CRUNCH i do tego kable 20mm^2 i tez przygasa (ale wzmak a nie swiatla itp) wiec moze masz kabelki za cienkie i slabe ladowanie.

Napisano

> cudem 16 sie rozdziela na 10??

Nie cudem, tylko kostką wink.gif

> A pozatym 16 to za malo na dobry wzmak.

Zdecydowanie przesadzasz - chyba, że dla Ciebie dobry wzmak ma sporo ponad 1KW.

> CRUNCH i do tego kable 20mm^2 i tez przygasa (ale wzmak

I to, że nic ne dały, ma być argumentem za grubszymi kablami?

Napisano

Pozwolę sobie nie zgodzić się z moimi szanownymi przedmówcami. Owszem, winne mogą być kable, ale dlatego, że są za grube i pozwalają dostarczyć za dużo prądu do wzmacniaczy wink.gif . Czy jak pracuje silnik to objawy są podobne? Sprawny akumulator zasilany alternatorem powinien uciągnąć znacznie więcej. Jeśli tak, powinieneś przyjrzeć się raczej elektryce samochodu, ale jako całkowity laik w tym zakresie zostawiam sprawę specjalistom waytogo.gif.

Co do kondensatora wydaje mi się, że nie będzie on wystarczającym wyjściem z sytuacji - przy długotrwałym głośniejszym słuchaniu problem chyba szybko wróci - kondensator wystarcza na uzupełnianie braków impulsowych, na stałe uzupełnianie niedoboru prądu musiałby mieć jakąś gigantyczną pojemność. Ale to MVHP. hmm.gif

Napisano

> pracuje silnik to objawy są podobne? Sprawny akumulator zasilany

> alternatorem powinien uciągnąć znacznie więcej.

Mylisz się. Chwilowy pobór prądu przez wzmacniacz potrafi znacząco przerosnąć możliwości połączonych sił aku i alternatora.

> powinieneś przyjrzeć się raczej elektryce samochodu, ale jako

A to fakt - masa może stanowić problem i było już tu o tym.

> problem chyba szybko wróci - kondensator wystarcza na

> uzupełnianie braków impulsowych, na stałe uzupełnianie niedoboru

> prądu musiałby mieć jakąś gigantyczną pojemność. Ale to MVHP.

I kędziry do CA mają gigantyczną pojemność - 1F a bywają i większe.

Oczywiście jeżeli pobór prądu stale przerasta możliwości aku+alternator, to nic nie da - ale to mało prawdopodobne.

Napisano
  • Autor

wczoraj wieczorem wracałem z roboty i pusciłem sobie muze głosniej hi hi hi mało mi szybek nie wydmuchało. ale nie o tym - jak pusciłem głośniej i stałem na swiatłach teoretycznie było OK minimalne przygasanie dało sie uwidzieć bo bass był szybki bardzo ale jak piosnka ta sie skończyła to o zgrozo jakbym dodatkowe żarówki właczył - swiatło jasne jak słońce - jakbym na dlugich był smile.gif

nastepna piosenka, szybki bass i swiatła jak w maluchu czyli swieczki.

Jutro ide walczyć rano z masa wiec jutro wieczorem po powrocie z roboty powiem Wam czy sie cos zmieniło.

jakieś pomysły ?

Napisano

> dodatkowe żarówki właczył - swiatło jasne jak słońce - jakbym na

> dlugich był

To ewidentnie autko produkuje za mało prądu. Sprawdź alternator i jego połączenie z aku.

Napisano
  • Autor

> To ewidentnie autko produkuje za mało prądu. Sprawdź alternator i

> jego połączenie z aku.

Czyli co? do elektryka jechac? nowy aku sie szykuje? a tu silnik do wymiany jest frown.gif

Napisano

> Czyli co? do elektryka jechac? nowy aku sie szykuje? a tu silnik do

> wymiany jest

IMVHO to nie jest kwestia aku. Mogłaby być, gdyby światła tylko przygasały w rytm muzyki. Ale jak cały czas jest ciemniej, to alternator nie dostarcza wystarczającej ilości prądu i/lub masz jakieś zwarcie w CA.

Napisano

ale głupoty piszecie z tą masą az sie czytać nie chce...

Niech ktoś sobie wyobrazi straty na łączeniu masy na poziomie 10% przy choćby mocy 400w pobieranej.

Miejsce styku zaczęłoby świecić i do dość jasno.

A kto mi policzy jaka jest róznica w mocy pobieranej przez odbiornik przy napięciu 14.2V a powiedzmy przy 11.8V? Albo poda stosunek tych mocy.

Napisano
  • Autor

> ale głupoty piszecie z tą masą az sie czytać nie chce...

> Niech ktoś sobie wyobrazi straty na łączeniu masy na poziomie 10%

> przy choćby mocy 400w pobieranej.

> Miejsce styku zaczęłoby świecić i do dość jasno.

> A kto mi policzy jaka jest róznica w mocy pobieranej przez odbiornik

> przy napięciu 14.2V a powiedzmy przy 11.8V? Albo poda stosunek

> tych mocy.

to proszę podpowiedz mi: co moze być przyczyną takiego efektu?

Napisano

> ale głupoty piszecie z tą masą az sie czytać nie chce...

> A kto mi policzy jaka jest róznica w mocy pobieranej przez odbiornik

> przy napięciu 14.2V a powiedzmy przy 11.8V? Albo poda stosunek

> tych mocy.

Do szkoły chodziłem dawno grinser006.gif, ale ze wzorów, które znalazłem w mądrej książce wynika, że przy takim spadku napięcia, który podałeś moc spadnie o jakieś 17% z przykładowych 400 W na 332 W. A aby moc została bez zmian, pobór prądu (natężenie) musiałby wzrosnąć o ok. 20%. Oczywiście jest tak przy 100% skuteczności urządzenia. zlosnik2.gif

> Niech ktoś sobie wyobrazi straty na łączeniu masy na poziomie 10%

> przy choćby mocy 400w pobieranej.

> Miejsce styku zaczęłoby świecić i do dość jasno.

Wydaje mi się, że raczej tylko by się trochę rozgrzało hmm.gif

To tak na mój chłopski rozum, ale mogę głupoty gadać wazniak.gif - wszystko przez to, że skończyłeś swoją wypowiedź na krytykowaniu - pociągnij temat dalej, powiedz dlaczego głupoty gadamy i co jest faktyczną przyczyną problemu InterMan'a. waytogo.gif

A Kaizen do ciebie:

>I kędziry do CA mają gigantyczną pojemność - 1F a bywają i większe.

Kiedyś mnie zaciekawiła wypowiedź najakimś z forumów CA, ktoś dziwił się bo sądził, że kondensator starczy na dłużej niż kilka sekund palenia się żarówki. Sprawdziłem kolejny wzór - przy poborze prądu 20 A i napięciu 12 V, po odłączeniu zewnętrznego zasilania kondensator teoretycznie wystarczy na ... 0,6 s. Co z tą gigantyczną pojemnością? Czy gdzieś popełniłem błąd w obliczeniach? hmm.gif

Napisano

Przy takim spadku (rzedu 2.4 V ) z napięcia 14.2v moc spada o ok 30%.

Wniosek z tego taki ze kazde urządzenie mające zwoją stalą rezystancje odzuje takie spadki dość znacznie z zmniejszy swoją moc wydzielaną o 1/3.

Zakładając ze spadek napięcia nastąpił na styku masy , wynosił 2.4v i prąd płynący prąd był z przedziału od 10A do 30A do ciezko mi stwierdzić ze to miejsce tylko lekko sie nagrzało.

Wniosek , zwięzły i raczej własciwy jest taki ze alternator który jest jedynym źródłem napięcia ok 14V nie daje rady. Najzdrowsze akumulatory normalnych rozmiarów juz po minimalnym poborze prądu mają napięcie ok 12.3-12.5V i raczej wyzszego same nie osiągną. Wartość 14.4V jest w nich sztucznie podtrzymywana przez w/w alternator oczywiście w celu łądowania.

Napisano

Wreszcie konkrety IThankYou.gif

A swoją drogą jak kiedyś w swoim starym warczyburgu miałem podobne problemy z elektryką to padało również magiczne określenie rozdzielacz czy regulator napięcia, a przyczyną okazały się sparciałe przewody, które dostawały przebić.

Napisano

Co do szumow to sie nie wypowiadam bo sa od tego spece na forum.

Ale swojego czasu grzebalem / grzebie przy elektryce w samochodzie i wniosek nasowa sie sam.

Jesli masz podpiete radyjko na zbyt ciekim kablu to zacznie ci migac jak dasz glosniej, bo radio dostaje za malo pradu. Ty masz kable OK a mimo to radio i cale auto miga czyli wniosek jest oczywisty - auto daje za malo pradu dla sprzetu. Migajace swiatla nic nie maja wspolnego z CA bo nie miga samo radio tylko swiatla mijania. Akumulator, alternator masz padniety lub kable je laczace. Ja na twoim miejscu bym pojechal do elektryka i powiedzial mu jak too wyglada.

Napisano

A jak sądzisz...

Jak mój wzmacniacz potrafi spalić bezpieczniki 90A to przygasające światła są objawem słabego akumulatora czy alternatora?

Napisano
  • Autor

hmmm Panowie chyba za mało prądu mam jednak bo jak odpiołem jeden wzmacniacz 580W a zostawiłem 400W na tubie to bass sie polepszył w wyższym zakresie skali radyjka

efekt jest taki ze na 2 wzmacniaczach gra dość dobrze do 15stopnia w 33 stopniowej skali - potem jakby bass zanika.

a i jeszcze jedno mam tak podłaczone kable sygnałowe:

- z radyjka 2x RCA do JBL CS

- z JBL CS 1x RCA do JBL GTO

czy to aby dobre rozwiazanie CS ma 3x RCA a GTO 1x RCA

przy czym

JBL CS napedza przody i tyły

JBL GTO napędza tubę

powiem szczerze że po tym jak załozyłem drugi wzmacniacz polepszyło sie w tym wzgledzie ze juz słysze słowa piosenek ale zmniejszył sie bass

kurcze ale ja nieskładnie pisze - mam nadzieje ze chwytacie sens moich wypocin

teoretycznie to zmiana regulatora napiecia mogła by rozwiazać sprawe ale to musiał by być mechaniczny taki jak np. PF 125p

teraz mam CC 700 i w tym miesiacy zmieniam silnik na 900 wiec niewiem co bedzie na nowym silniku

Napisano

Jeśli masz Clariona to powinien mieć wiecej wyjść na wzmacniacz. Powinieneś jednak skorzystać z nich a nie rozdzielać raptem jedną pare na 3.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz Clariona to powinien mieć wiecej wyjść na wzmacniacz.

> Powinieneś jednak skorzystać z nich a nie rozdzielać raptem

> jedną pare na 3.

hmmmm... jakim raptem? w clarionie mam 2x2 RCA czyli przody i tyły a w JBL CS mam 3x2 RCA czyli 2 x wejscie i 1x wyjscie

Napisano
  • Autor

> aha no to dobrze.

> Z wyjścia podpinasz drugiego wzmaka i jest git.

to doszliśmy do porozumienia jak to jest podpięte smile.gif

niestety nie rozwiązało to mojego problemu frown.gif

byłem dzisiaj w garażu i poprawiłem masy ze wzmacniaczy - zobacze wieczorem co sie dzieje i napisze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.