Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

K..wa znowu coś padło,ale co?

Featured Replies

Napisano

Miesiąc temu maryna była robiona bo pękła głowica,bylo wsio ok,dziś jechałem na lotnisko w wawie,żadnych korków,całą drogę normalna praca,nagle w czasie przyspieszania,właściwie już jazdy (ok 80km/h) patrzę,a temp pod czerwoną kreskę,zjazd szybko na pobocze,macha w góre i widzę że wydmuchało płynu trochę korkiem i przy próbie odkręcenia bulgotanie i ciśnienie i para,powoli odkręciłem,delikatnie po ściance uzupełniłem wodą destylowaną i odpalenie (na odkręconym korku od zbiorniczka) rzygnęło płynem do góry,więc zgasiłem.Po chwili zakręciłem korek,odpaliłem i było niby wsio ok, włączyłem klimę,temp opadła,postałem chwilę niby ok więc w drogę bo szwagier miał samolot.Na lotnisko dojechałem,potem spowrotem stałem w korkach,temp ok (u mnie zawsze ok 1/3 skali) ale w pewnym momencie widzę że znowu podskoczyła na 2/3 lecz po chwili opadła,jednak takie jakieś dziwne wahnięcie...od tego moemntu przejechalem ok 40-50km,dojechałem do domu i pytam,o ch...tu chodzi?Co to może być i ile naprawa? buu.gif

Napisano

nie wiem czy włączenie klimy obniża temp, ale włączenie ogrzewania na pewno...

uzupełnij płyn, odpowietrz i jak będzie się grzał daj na ful ogrzewanie... będziesz wiedział czy to nie brak w wydajności chłodzenia (np zabita chłodnica)

Napisano

miałem taką akcję jak mi płyn z chłodnicy uciekał. uzupełnij płyn i dobrze odpowietrz.

Napisano

> nie wiem czy włączenie klimy obniża temp.

Jak wszystko w porządku z obiegiem i nie jest zapowietrzony to powinno schłodzić

Napisano
  • Autor

przed wyjazdem z płynem bylo ok,bo dolewałem do spryskiwacza,wiec zerknałem,stan był ok, po 30km taki numer...:/ a czy po włączeniu klimy sam sie nie odpowietrzy?

ile jest odpowietrzników?ja widziałem 2 jeden blizej chłodnicy drugi wyzej,odopwietrza sie najpierw ten pierwszy os silnika a potem chłodnica?

Napisano

> zerknałem,stan był ok, po 30km taki numer...:/ a czy po

> włączeniu klimy sam sie nie odpowietrzy?

> ile jest odpowietrzników?ja widziałem 2 jeden blizej chłodnicy drugi

> wyzej,odopwietrza sie najpierw ten pierwszy os silnika a potem

> chłodnica?

W układzie chłodzenia gdzie zbiorniczek wyrównawczy jest wyżej od chłodnicy "układu chłodzenia" teoretycznie powinien sam się odpowietrzyć. Najlepiej na zimnym odkręć odpowietrzniki i lej płyn do momentu jak odpowietrznikami zacznie lecieć. Zakręć i odpal. Powinno być ok.gif

Napisano

> W układzie chłodzenia gdzie zbiorniczek wyrównawczy jest wyżej od

> chłodnicy "układu chłodzenia" teoretycznie powinien sam się

> odpowietrzyć. Najlepiej na zimnym odkręć odpowietrzniki i lej

> płyn do momentu jak odpowietrznikami zacznie lecieć. Zakręć i

> odpal. Powinno być

wszystko zalezy gdzie jest najwyzszy punkt ukladu chlodzenia . np w 1,6 uklad chlodzenia jest puszczony przez przepustnice ktora jest duzo wyzej niz wszystko inne i dlatego motyw zalewania auta na zimnym silniku nie odpowietrzy ukladu bo plyn dojdzie najwyzej do wysokosci korka w chlodnicy a jak odkrecisz odpowietrzniki to nawet nie tak wysoko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

czy na cieplym silniku po odkreceniu korka od płynu powinno być bulgotanie (jak gotująca woda) ?wydaje mi sie ze nie...chyba powinno tylko syknąć,czy to wina zapowietrzenia?

Napisano

> czy na cieplym silniku po odkreceniu korka od płynu powinno być

> bulgotanie (jak gotująca woda) ?wydaje mi sie ze nie...chyba

> powinno tylko syknąć,czy to wina zapowietrzenia?

Nie powinno być takiego zjawiska. Może być zapowietrzony ale nie koniecznie. Najlepiej postaraj odpowietrzyć układ. Jak to zrobisz to grzej aż do włączenia wentylatorów. Jak temp. będzie przy 90 C. sprawdź węże od chłodnicy czy są napuchnięte od ciśnienia. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie powinno być takiego zjawiska. Może być zapowietrzony ale nie

> koniecznie.

Jeśli nie zapowietrzenie to co?Od tamtego czasu zrobilem ok 800km i wydaje sie byc wszystko w porządku,stalem nawet troszke w wawie w korkach,ale martwi mnie to bulgotanie...w pon postaram sie porządnie odpowietrzyć.

Napisano

> Jeśli nie zapowietrzenie to co?

Zrób tak jak napisałem raptem to godz roboty. Możesz do tego jeszcze jak zagrzejesz i obmacasz węże wodne (uwaga będą gorące) odkręcić korek w zbiorniczku wyrównawczym (ale bardzo ostrożnie groźba poparzenia) i zobaczyć co się stanie.

Napisano

> Nie powinno być takiego zjawiska.

Układ chloszenia jest układem cisnieniowym. Po dokreceniu korka zbiornika wyrownawczego - na goracym silniku mozliwe jest, ze plyn zacznie "kipiec". Nie wiem, może bulgotanie nie jest wcale taka anomalią ? Odkrecasz korek, cisnienie w ukladzie spada - temperatuta rosnie - plyn bulgocze.

Napisano

> Układ chloszenia jest układem cisnieniowym. Po dokreceniu korka

> zbiornika wyrownawczego - na goracym silniku mozliwe jest, ze

> plyn zacznie "kipiec".

Nie powinien.

Napisano

> Nie powinien.

Wiele razy spotkałem się z taką sytuacją i to w różnych autach, że po odkręceniu korka zaczęło bulgotać. Płyn pod ciśnieniem ma wyższą temperaturę wrzenia niż przy normalnym ciśnieniu., Odkręcenie korka zmniejsza ciśnienie i zaczyna gotować.

Co do Salonki to Carl może mieć zapowietrzony układ, mógł mu się zawiesić termostat, mógł mu paść np. rezystor termiczny wentylatora chłodnicy = objawy = przy włączonej klimie powinien włączyć się wentylator na 1. bieg, jeżeli sie nie włączył to lub zwłaszcza w mieście zagotoać wodę (tak miałem).

Carl - musisz obmacać węże tak jak ktoś napisał powyżej. Wszstkie muszą być gorące. wręcz parzyć. Jeżeli któryś jest letni lub zimny to albo termos albo układ zapowietrzony. W TD100 zazwyczaj sam się układ odpowietrzy, czasami trzeba mu pomóc poprzez odkręcenie odpowietrznika.

Czasami może to być poprostu zbyt mało płynu. To, że w zbiorniuku jest O.k. to o niczym nie śwaidczy, gdyż powietrze może być w układzie a zbiornik pełny.

Trzeba trochę pojeździć i poobserwować układ chłodzenia a napewno znajdzie się usterkę.

A może jest przedmuch z UPG. Jak Carl będziesz macał węże to nie mogą być bardzo twarde. Jak bardzo twarde to pewnie przedmuch do układu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

dzięki Slayer...przedmuchu byc nie powinno, w maju nowa UPG założona była.

Sytuacja zdarzyła sie jednorazowo, w czasie normalnej jazdy ,nie w korku frown.gif ( wywalilo płyn go góry,po dolaniu wody destylowanej nawet w korku wsio ok).

od tamtej pory zrobilem grubo ponad tysiąc,bo nawet wczoraj 220km trachnąłem i żadnych objawów,przed wyjazdem wcz sprawdzilem płyn w normie, więc nie wiem o co chodzi....dziś go spróbuję zagrzać i poodkręcać korki i zobaczę czy wentyl się normalnie włącza.

Napisano
  • Autor

A więc sprawy mają się tak,zaślepiałem dziś EGRa i robiłem jazdę próbną na odcinku ok 10km,wiadomo przyspieszenia żwawe itd...po powrocie byl ciepły więc postaowiłem go odpowietrzyć,znowu po podniesieniu machy nagrzałem go aż sie wentylator załączył (4 ieg i grzanie ustawione)i ze zbiorniczka zaczął wydawać się syk,przy próbie odkręcenia znowu efekt gotowania się,a po odkręceniu odpowietrznika ok 1,5 min sama para,czasami delikatnie tryskając wodą a tak tylko para.

Teraz moje pytanie,wiadomo że tak być nie powinno,ale teraz pytanie czy te 1,5 min to normalka że tylko powietrze by szło?

I co może być nie halo?

Przy spokojnej jeżdzie nie ma żadnych objawów natomiast jak się troszkę pogazuje to tak się dzieje :/

Napisano

Nie wiem ile w sumie dolałeś wody do płynu , ale obniża ona temperaturę wrzenia , która przy zamkniętym układzie powinna wynosić koło 120oC .

Poza tym jak już wyżej słusznie napisano , gdy układ rozprężasz to próg ten przesuwa się w dół - stąd właśnie może brać się ta para na mocno rozgrzanym silniku .

Napisano
  • Autor

no teraz to pewnie więcej wody niż płynu,bo dolewka jak się ugotował w wawie,potem raz dolewka,dzisiaj też...

Ale chyba powinna leciec woda z para naprzemian aż do momentu gdy sama woda zacznie?

W trakcie odpowietrzania powinno sie dolewać do zbiorniczka?

Odpowietrzać na zakręconym czy odkręconym korku od zbiorniczka?

przez 2 min samo powietrze to raczej nie powinno lecieć z odpowietrznika prawda?

no i na domiar złego przy odkręcaniu spierdzielił mi odpowietrznik,nie wiem gdzie spadł na skrzynię czy na trawę bo nie znalazłem,poszukam jeszcze z rana bo już ciemno,ale czy mozna tam wkręcic zwykłą śrubkę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.