Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup woofer-a

Featured Replies

Napisano

Witam!

Szukam jakiegos rozwiazania naglosnienia Stilacza.

Czy taka tuba jest dobrym pomyslem?

Moze mi polecicie czy brac tube, czy skrzynie, jaka i jaki wzmak?

No i cena tak do 400zl?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Szukam jakiegos rozwiazania naglosnienia Stilacza.

> Czy taka tuba jest dobrym pomyslem?

> Moze mi polecicie czy brac tube, czy skrzynie, jaka i jaki wzmak?

> No i cena tak do 400zl?

> Pozdrawiam

aktywne odpusc

Napisano
  • Autor

Witam!

> aktywne odpusc

Ok, wiec skrzynia i wzmacniacz.

Ale jaki?

Zupelnie nie jestem w temacie caraudio.

Co innego stacjonarny sprzet...

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Ok, wiec skrzynia i wzmacniacz.

> Ale jaki?

> Zupelnie nie jestem w temacie caraudio.

> Co innego stacjonarny sprzet...

> Pozdrawiam

1. kup porządny niskotonowiec 20-25cm łatwy do napędzenia, weź pod uwagę to jakiej muzyki słuchasz, jakie masz upodobania i budżet

2. zrób skrzynię sam, oczywiście odpowiednio ją zasymuluj w WinIsd na przykład. Nie oszczędzaj na materiałach.

3. kup wzmacniacz który da radę to napędzić, może być używka. Jeśli dobrze dobierzesz głośnik to wzmacniacz wyjdzie ci taniej.

To taki ogólny schemat. Podaj więcej szczegółów na temat tego ile chcesz na to przeznaczyć kasy i miejsca w bagażniku.

Napisano

tylko skrzynia.

Jak ma być szybki i krótki bas(muzyka szybka, klubowa techno etc.), to jakaś zamknięta, a jak głęboki (jakieś hiphopy), to bassreflex

Zamknięta zajmuje znacznie mniej miejsca, bo jej pojemnośc z reguły jest w przedziale 15-18L. Bass reflex potrzebuje więcej.

poczytaj na forach CA, jaki głośnik będzie pasował do Twojego gatunku muzyki (nie każdy głośnik w tej samej skrzyni zagra tak samo- są takie które lubią krótki bas, a są i takie, co mało do środka nie wessają), potem zobacz czy sie mieścisz w ceniei następnie jak przedmówca napisał wylicz sobie parametry skrzyni (każdy woofer ma podaną swoją optymalną pojemność skrzyni w której będzie grał najlepiej.

Tak jak przedmówca nakazuje, skrzynie zbij sam *o ile to mozliwe zrób przednią i tylną ściane pochyłą, aby pozbyć sie fali stojącej i potem dobierz jakiś fajny piecyk, bo tak czy inaczej, bez niego pudło nie zagra.

NIedawno miałem podobny dylematw podobnej cenie , ale znajomy polecił dołozyć troszke i kupic Helix-a P10, który już zabawką nie jest jak jakieś Pejingi czy coś. I owego suba zabuduję w coustomowej skrzyni własnego pomysłu.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ma być to porządnie zestrojony zestaw, który wykazuje dobrą charakterystyke grania, czy ma to tylko łupać.

Napisano
  • Autor

Witam!

Muzyka to jazz, 80', raczej spokojna, moze od czasu do czasu cos skocznego.

Co do skrzyni, ngdy nie robilem w drewnie, wiec moze byc problem ze zlozeniem porzadnej skrzyni.

Auto to stilo 5d ale nie multiwagon, wiec miejsca w bagazniku niewiele.

Najlepiej jakby zajal ok 50cm dlugosci na 30 szerokosci i wysokosci.

Wiekszego nie chce.

Gdzie szukac info na temat glosnikow?

Ale nie takie PMPW lub dane z kosmowu (1000W itp.)

Nie musi zejsc ponizej 20Hz, wiec jaki jest wybor?

Pozdrawiam

Napisano

> napisal ze do 400zl

racja, napisał. clown.gif

za 4 stówki skleić coś będzie ciężko. sama skrzynka po taniości wyjdzie minimum 2-3 stówki a gdzie do tego wzmacniacz?

Jakby się uprzeć i zrobić coś na STXie albo tonsilu... Grało będzie powiedzmy proporcjonalnie do ceny tylko weź tu chłopie jeszcze kable chociaż kup. Moim skromnym zdaniem żeby to jakkolwiek grało przy takim budżecie to tylko używki.

Na pewno 8 cali w małej obudowie bo wyjdzie taniej. Zabójca to nie będzie ale piec też się nie namęczy przy tym.

Trzeba szperać po giełdzie może akurat ktoś się pozbywa niekatowanego suba.

Napisano

> Witam!

> Muzyka to jazz, 80', raczej spokojna, moze od czasu do czasu cos

> skocznego.

skrzynka zamknięta na niedużym głośniku.

> Co do skrzyni, ngdy nie robilem w drewnie, wiec moze byc problem ze

> zlozeniem porzadnej skrzyni.

E tam. Pierwsze kolumny robiłem bez narzędzi w akademiku na korytarzu. I jakoś 5 lat się trzymają a ze stolarką tez niewiele mam wspólnego. Płyta MDF to wdzięczny w obróbce materiał.

> Auto to stilo 5d ale nie multiwagon, wiec miejsca w bagazniku

> niewiele.

> Najlepiej jakby zajal ok 50cm dlugosci na 30 szerokosci i wysokosci.

To już spora skrzynka. Przy takim założeniu mozesz już sporo kombinować

> Wiekszego nie chce.

> Gdzie szukac info na temat glosnikow?

> Ale nie takie PMPW lub dane z kosmowu (1000W itp.)

> Nie musi zejsc ponizej 20Hz, wiec jaki jest wybor?

> Pozdrawiam

Słuchaj, do twoich zastosowań i słuchanej muzyki jak nic pasuje Intertechnik MDS 8 tylko cena nie na twoim poziomie bo 250 za sam głośnik.

Możesz popróbować Tonsila gdn 20/80/2 ostatnio w sklepie pod blokiem widziałem okaz za 99zł yikes.gif Skrzynia troche większa i niestety obudowa B-R ale głośniczek jak najbardziej kulturalnie gra.

Napisano

Ja zrobiłem to tak: zakupiłem nowego powerbassa S10 na allegro za 200 zł (przesyłka gratis), do tego zrobiłem skrzynkę z mdf taką jak zaleca producent ( cena wraz z obiciem około 60 zł), Pózniej kupiłem za 200 zł używany wzmacniacz coby napędzić tego "potwora" zlosnik.gif, przy okazji za 60 zł wyrwałem na allegro używane kabelki Dietza 20mm, no i gra 270751858-jezyk.gif. Trochę czasu zajęło zanim pozbierałem wszystkie te klocki, ale trochę kaski w kieszeni zostało no i ta satysfakcja że coś zrobiłem sam zlosnik.gif- a stolarz ze mnie żaden wink.gif. Gra to całkiem fajnie i za nie duże pieniądze. Jakbyś chciał to mam fotki z prac nad skrzynią.

Pozdro.

Napisano

> Ja zrobiłem to tak: zakupiłem nowego powerbassa S10 na allegro za 200

> zł (przesyłka gratis)

Za tą cenę nic lepszego byś nie dostał ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.