Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł zapłonowy wymieniony a znów zaczęły się problemy

Featured Replies

Napisano

Nawiązując do TEGO wątku wymieniony wtedy został moduł zapłonowy i autko działało prawidłowo. Od jakiegoś czasu zauważyłem ,że coraz dłużej muszę kręcić aby zapalił. W poniedziałek niestety autko nie zapaliło. Po odpaleniu na popych znów zaczęło palić. Zauważyłem też ,ża jak jadę jednostajnie np. 40km to przy dodaniu gazu autko potrafi szarpnąć. Jak jeżdżę nią 4-ty rok to kabli WN jeszcze niewymieniałem a świece NGK mają 2 lata.

Napisano

> kabli WN jeszcze niewymieniałem a świece NGK mają 2 lata.

Możesz sprawdzić czy kable nie mają przebicia, w ciemnym garażu albo wieczór, na zapalonym silniku psikaj rozpylaczem do kwiatów na przewody WN i zobaczysz czy nie ma iskierek(przebicia). Jeszcze obstawiałbym sprawdzenie palca i kopułki ok.gif

Napisano

Troche mi to podjezdza przycierajaca sie pompa paliwa.

Moze sprawdz czisnienie jakie pompa daje.

Kabli zaplonowych nie wymienialem odkad jezdze. Jednym autem 7 lat drugim 5.

Napisano
  • Autor

> Troche mi to podjezdza przycierajaca sie pompa paliwa.

> Moze sprawdz czisnienie jakie pompa daje.

A jak się sprawdza ciśnienie paliwa z pompy?

Napisano

Podłącza się manometr przez trójnik do przewodu zasilającego i mierzy ciśnienie podczas pracy silnika.

Napisano
  • Autor

Byłem wczoraj na kompie z astrą i wszystko ok. Elektryk stwierdził ,że do wymiany jest kopułka, palec plus przebicie na kablach. Zastanawiam się czy dam radę sam sobie wymienić palec i kopułkę?

Napisano

> Zastanawiam się czy dam radę sam sobie wymienić palec i kopułkę?

Sobie? Odradzam, chirurg zrobi to lepiej... grinser006.gif

W Astrze, bez problemu. W C16NZ to kwestia dwóch wkrętów. Palec trzeba wyszarpnąć z ośki. Nowy wchodzi tylko w jednej pozycji, nie ma obawy, że źle załozysz.

Dać Ci jakieś foty czy cuś?

Proponuję kopułkę załozyć na jakiś uszczelniacz, może być od bidy silikon.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Dać Ci jakieś foty czy cuś?

Jeśli takowe posiadasz to byłbym wdzięczny. Staram się robić sam coraz więcej przy autku tak więc byłaby to kolejna rzecz ,którą mógłbym wymienić samodzielnie.

Napisano

Zobacz tu: KLIK na ostatnią fotę. To widok po zdjęciu kopułki (wykręć dwa wkręty i zdejmij kopułkę).

Palec trzeba wyszarpnąć wzdłuż osi. Dość mocno siedzi (w nowym palcu poobserwuj blaszkę sprężynującą), może będziesz musiał podważać śrubokrętem. Nie sądzę aby Ci się udało, ale uważaj aby nie obrócić ośką.

U dołu jest gumowa przelotka, przez którą wychodzą kable. Podczas montażu kopułki uważaj aby guma była równo ułozona bo jak będzie nieszczelność to wilgoć będzie się dostawać. Maźnij uszczelniaczem kopułkę, dla pewności coby nie śniedziały styki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

A czy kopułkę zakłada się w jakiś specyficzny sposób?Tzn położenie jej względem reszty aparatu zapłonowego?

Napisano

> A czy kopułkę zakłada się w jakiś specyficzny sposób?Tzn położenie

> jej względem reszty aparatu zapłonowego?

O ile pamiętam, to kopułki też nie da się załozyć inaczej. Zdaje się, że otwory na wkręty nie są symetrycznie rozłożone. A nawet jeśli, to masz tylko dwie możliwości: obrót o 180* bo przecież muszą pasować otwory na wkręty. Najlepiej to zapamiętaj w którym miejscu jest wyjście na przewód WN oznaczony cyfrą 1

Pozdroofka

Napisano

Kopulka, jak herr Lelek napisal, nie wejdzie w innym niz zaprojektowane, polozeniu. Nie pomyl tylko przewodow zaplonowych.

He, ja ostatnio mialem chwile wolna i chcialem pomierzyc cisnienie sprezania w moim starym, podobno nieekologicznym, niemieckim "wraku" i zaczalem zdejmowac przewody zaplonowe. Niestety, pomimo ze przewody sa w miare swieze (NGK), jeden wyrwal sie (oczywiscie ciagnalem za metalowa oslone) i przewod wraz z oslona zostal w rekach, a wtyczka przewodu na swiecy. Po 15 minutach udalo sie przewod naprawic poprzez przewleczenie przewodu przez gume i oslone, rozgiecie wtyku, zarobienie przewodu i ponowne zagniecenie wtyku, tak jak przewidzial producent. Dziala.

Pozdrawiam

Napisano

>chcialem pomierzyc cisnienie

> sprezania w moim starym, podobno nieekologicznym, niemieckim

> "wraku"

i ile CI wyszlo? jaki przebieg?

Napisano

> i ile CI wyszlo? jaki przebieg?

W calym zamieszaniu z przewodem nie zrobilem pomiaru, ale jak bede mial jutro wolna chwile, to zmierze. Przebieg 207 kkm. Zakladam ze jest w okolicy 13 na wszystkich cylindrach, bo silnik rowno pracuje, spalanie ma prawidlowe.

Pozdrawiam

Napisano

> W calym zamieszaniu z przewodem nie zrobilem pomiaru, ale jak bede

> mial jutro wolna chwile, to zmierze. Przebieg 207 kkm. Zakladam

> ze jest w okolicy 13 na wszystkich cylindrach, bo silnik rowno

> pracuje, spalanie ma prawidlowe.

> Pozdrawiam

glowice ruszales? no az mnie ciekawi ile Ci wyjdzie.

Napisano

> glowice ruszales? no az mnie ciekawi ile Ci wyjdzie.

Silnik nie byl rozbierany, poza miska olejowa (podciekala uszczelka). Tez bylem ciekawy i nadal jestem, ile wyjdzie (przy okazji zrobie pomiar cisnienia oleju), tylko ten nieszczesny przewod przeszkodzil (akurat czekalem na szefa, aby czesci przywozl, stad chwila wolnego)

Pozdrawiam

Napisano

> O ile pamiętam, to kopułki też nie da się załozyć inaczej.

U mnie kopułka miała luz około 2-3 mm w każdą stronę, ale zrobiłem znak przed zdjęciem,

więc założyłem tak samo jak było wcześniej.

Czy taki luz mógłby wpłynąć na zapłon? - pomiarów niestety nie miałem czasu robić.

Napisano

> U mnie kopułka miała luz około 2-3 mm w każdą stronę,

Przecież masz trafić otworem na śrubkę w kopulce na nagwintowany otwór w aparacie. Skąd tam luz? No chyba że w kopułce otwory były wielgachne wink.gif

> Czy taki luz mógłby wpłynąć na zapłon?

Teoretycznie tak, palec musiałby pokonac dodatkowe 2-3 mm zanim przeskoczy iskra na styk kopułki (albo w druga stronę - ciut wcześniej). A praktycznie? Trzeba by było wyliczyć jak się ma obrót 2-3mm na koncu palca do kąta obrotu wałka rozrządu. Raczej niewiele.

Pozdroofka

Napisano

OT, ale kolega sie interesowal wiec podaje: na rozgrzanym silniku 12,5-11-11-11 (szału nie ma, ale trzyma sie w normie). Cisnienie oleju: na zimnym silniku 40kPa, po rozgrzaniu spada w okolice 33-35 kPa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A co może się stać gdy kable zostaną założone nie tak jak trzeba?

Napisano
  • Autor

Wymienione: kable WN, świece, kopułka, palec plus wcześniej moduł. Zapłon po około 1-2s kręcenia. Nie wiem czy da się coś jeszcze zrobić aby palił na styk?

Napisano

Moj silnik tez odpala po mniej wiecej 2 sekundach, wszystko jest ok, po prostu TTTM.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jest teraz o wiele lepiej ale zauważyłem ,że asterka potrafi się "zadławić" a dzisiaj mi nawet na światłach jak zeszła na wolne obroty to zgasła.

Napisano
  • Autor

Proszę o jakieś rady. Za 2 tygodnie jadę z rodzinka nad morze i wolałbym dojechać tam i z powrotem bez przygód.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.