Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LANOS 1,5 8V pytanie o gazior

Featured Replies

Napisano

Witam

Niektórzy upierają się że do Lanosa lepiej sekwencję. Ja mam lanosa z innym silnikiem, mam 2 generacje i nie narzekam. Czy w lanowozie jest jakis plastikowy kolektor czy coś że lepiej sekwencję? Z tego co się orientuje to silnik ma prostą budowę i nie trzeba za wiele kombinować. Za 2 generacje gazownik chce założyć za 1500 a za sekwencję 2500, proszę nie pisać czy tanio czy drogo tylko czy warto smile.gif

Dzięki z góry za podpowiedzi, Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Niektórzy upierają się że do Lanosa lepiej sekwencję. Ja mam lanosa z

> innym silnikiem, mam 2 generacje i nie narzekam. Czy w lanowozie

> jest jakis plastikowy kolektor czy coś że lepiej sekwencję? Z

> tego co się orientuje to silnik ma prostą budowę i nie trzeba za

> wiele kombinować. Za 2 generacje gazownik chce założyć za 1500 a

> za sekwencję 2500, proszę nie pisać czy tanio czy drogo tylko

> czy warto

> Dzięki z góry za podpowiedzi, Pozdrawiam

Wg. mnie lepiej sekwencję, miałem w Lanosie 1,6 LPG II generacji i dopóki kiedyś w korku się nie przegrzał aż silnik zgasł to był spokój, potem były cały czas jakieś problemy. Tylko niestety sekwencja bardziej wrażliwa na jakość/czystość LPG.

edit: Zanim założysz LPG wypytaj jaką instalacje(jaki model, producent) mają założyć i sobie sprawdź w internecie bo czasami lepiej dołożyć 100-200zł na inną. Mi jak zakładałem do Uno miała być regulowana/serwisowana przez komputer a okazało się że ten typ nie ma takiej możliwości. Zwrócić uwagę na datę produkcji butli mi założyli z poprzedniego roku ( czyli nie mam jazdy przez 10 lat a 9 ) ale za to wyrwałem rabat 50zł ( mogli wyciągać tą i montować z aktualną datą produkcji smile.gif ).

Napisano

Ja mam w Lanosie II generację i wolałbym sekwencję.

Co do cen, to wszystko zależy w jakich to zestawieniach będzie.

Napisano

> Wg. mnie lepiej sekwencję, miałem w Lanosie 1,6 LPG II generacji i

> dopóki kiedyś w korku się nie przegrzał aż silnik zgasł to był

> spokój, potem były cały czas jakieś problemy. Tylko niestety

> sekwencja bardziej wrażliwa na jakość/czystość LPG.

Nie tyle chyba cała instalacja co najczęściej montowane wtryski valteki, a w przypadku lanosa żółte dość wcześnie mogą się wyrobić, moje wyklepały się po niecałych 15 tyś, a że przy wymianie wtrysków miałem blade pojęcie co należy zamontować do lanochoda to wcisnęli mi chłopaki czerwone valteki... które podobno nie nadają się do lanosa.

Jeśli już tankowanie na stacjach "u Kazia" to dla świętego spokoju filtry warto zmieniać częściej.

Napisano

Żółte Valteki mają większą szybkość działania, bo cewka 1 Ohm generuje większą siłę od cewki 3 Ohm. W Lanosie jest to o tyle istotne, że to auto posiada wtrysk półsekwencyjny, a co za tym idzie w przybliżeniu o połowę krótsze czasy wtrysku niż dla auta z pełną sekwencją.

Valteki to niestety nie jest za wysoka półka wtryskiwaczy gazu. Poleciłbym je jedynie takiemu szpejarzowi, jak przykładowo ja. smile.gif

Skleciłem sobie przyrząd do ich kalibracji. Zestawy naprawcze też są do nich śmiesznie tanie.

W przeciwnym razie zakładałbym jednak coś bardziej ambitnego, ale to już kosztuje odpowiednio więcej.

P.S. Byłeś u gazowników bez pojęcia. Powinni wymienić ewentualnie listwę, a cewki (są zamienne) zostawić te same żółte.

Napisano

> Żółte Valteki mają większą szybkość działania, bo cewka 1 Ohm

> generuje większą siłę od cewki 3 Ohm. W Lanosie jest to o tyle

> istotne, że to auto posiada wtrysk półsekwencyjny, a co za tym

> idzie w przybliżeniu o połowę krótsze czasy wtrysku niż dla auta

> z pełną sekwencją.

> Valteki to niestety nie jest za wysoka półka wtryskiwaczy gazu.

> Poleciłbym je jedynie takiemu szpejarzowi, jak przykładowo ja.

> Skleciłem sobie przyrząd do ich kalibracji. Zestawy naprawcze też są

> do nich śmiesznie tanie.

> W przeciwnym razie zakładałbym jednak coś bardziej ambitnego, ale to

> już kosztuje odpowiednio więcej.

> P.S. Byłeś u gazowników bez pojęcia. Powinni wymienić ewentualnie

> listwę, a cewki (są zamienne) zostawić te same żółte.

Wiem... już po fakcie dowiedziałem się że pojęcie to oni mają marne, doszedłem do wniosku że jakoś się przemęczę z tymi valtekami aż zajeżdżę bo na odsprzedaż się nie nadają a "ot tak sobie" zmieniać na np. matrixy to trochę drogi gips.

PS. A innych poprostu przestrzegam zanim się wybiorą do tamtych gazowników

Napisano

> Wiem...

Ty, jako użytkownik, tego nie musiałeś wiedzieć, ale im, którzy biorą za to pieniądze, wypadałoby mieć taką w sumie elementarną wiedzę. smile.gif

Napisano

mialem drugą generacje w 8V i furka śmigała, chociaż nie już tak idealnie... kumpel mówi ze miedzy sekwencja a 2 gen. jest duza roznica i sekw. zachwala, jesli zamierzasz przejechac tym autem do 100kkm bierz 2 generacje, jesli wiecej to mozesz pomyslec o sekwencji

Napisano

. Czy w lanowozie

> jest jakis plastikowy kolektor czy coś że lepiej sekwencję?

w daewoo sa aluminiowe kolektory, matiz ma plastikowy... smile.gif

Napisano

Mam 2 i ogólnie nie narzekam. Jak już coś się dzieję to raczej pierdółki i to nie za często. Przejechałem ponad 100 tys i ze 20 tys poprzedni właściciel.

Co do sekwencji się nie wypowiem bo nie mam porównania.

Napisano

> jest jakis plastikowy kolektor czy coś że lepiej sekwencję?

nie jest plastikowy

> tego co się orientuje to silnik ma prostą budowę i nie trzeba za

> wiele kombinować.

z ta prosta budową silnika to bym uważał;

owszem, znosi śrubę i na drugiej gen radzi sobie wyśmienicie, nie jest to zaden high-tech ale z sekwencja juz nie ma tak hop siup;

przede wszystkim wymaga bardzo szybkich i dokladnych wtryskow ze wzgledu na krotkie czasy (wspomniana wyzej półsekwencja); owszem, ludzie zakladaja byle co z valtekiem na czele, ale albo nie poczuli by nawet gdyby im auto na dwoch cylindrach zaczelo jezdzic, (czyt. wielu rzeczy nie sa swiadomi, wiele rzeczy przechodzi niezauwazoych lub po prostu ich wali)

albo potem zaczynaja sie mity ze sekwencje to tylko do wypasionych fur, bo co chwila jakies problemy (falujace jalowe, gubione zaplony, szarpanie itp itd)...

zestaw mini maxi do naszych silniczkow to wtryski matrix hd344 + stag 4 + dobry reduktor i rzecz oczywista (ale tylko na tym kaciku) dobrze zrobiony kolektor

stad przede wszystkim pytanie co Ci proponuja za te 2500...

bo ja zaplacilem 2100 za reduktor zavoli zeta, wtryski magicjet i staga4 w alternatywie 1900pln za reduktor acme, valteki i stage;

przy czym montaz spierd... w kazdym mozliwym aspekcie, a wtryskiwacze za wolne; w wawie za ten sam zestaw ktory wybralem zaplacilbym >2500

wiec ponawiajac pytanie - dowiedz sie co Ci proponuja, bo z lepszymi gratami nie zdziwie sie jak wyjdzie CI zaraz 3kola,tym samym sam sobie odpowiesz czy druga gen czy sekw......

imho jesli dywagujesz miedzy druga gen a sekwencja, i zaloza Ci ta druga byle jak - szybko dolaczysz do grona wyznajacych slusznosc drugiej gen nad sekwencja... bo tu jest duzo wiecej rzeczy do spierd... niz przy drugiej gen, zwlaszcza jak sie wychodzi z zalozenia ze to przeciez prosty silnik daewoo...

wczesniej 10 lat przejezdzone na drugiej gen, gdyby nie minimixer i eksperymentowanie majace na celu odblokowanie dolotu czytaj odzyskanie duzej czesci z pozostalosci stu kuni pod maska, nie mialbym powodow do narzekan na druga gen...

Napisano

Bez przesady z tymi szybkościami wtrysków. Żółte Valteki chodzą przyzwoicie w Lanosie, jedyny mankament to konieczność czyszczenia, przykładowo co 10kkm. Jeśli proponujesz Koledze Stag4 to problem z czasami wtrysku prawdopodobnie schodzi na margines. Z tego co wiem (w ręku nie miałem) jest tam opcja otwierania wtryskiwacza gazowego 2x rzadzej ale na 2x dłużej co załatwia mankament sterowania półsekwencyjnego. W tej sytuacji spokojnie powinien wystarczyć tani prosty i niezawodny czerwony Valtek. Polecam filtr fazy lotnej FL-02. Jeśli nawet nie jest lepszy od jednorazowych to bardziej serwisowalny.

Napisano

słusznie zauwazyłes - prawdopodobnie. praktyka mowi akurat co innego, a problem valtekow to nie tylko tendencja do brudzenia, ale najzwyklej w swiecie b. szybkie rozkalibrowywanie sie.

z takich teorii potem ludzie zapelniaja fora jak te, czy bardziej profilowane, jak lpg-forum.pl, z roznymi prosbami o pomoc...

w meritum - chodzic bedzie absolutnie wszystko - kwestia co dla kogo znaczy chodzic, a raczej jak chodzic...

ps. roznica miedzy valtekami a magicami to nieco ponad 100 zł , miedzy magicami a matrixami ~130 zł... 230 zł robi roznice, ale taka samo roznice robi ilosc paliwa przejechana + czas niespedzony w pracy wskutek wizyt w serwisie. tak wiec dla takich - zdecydowanie druga gen, no chyba ze maja tak spokojny sen ze nawet gazowniczy armageddon pod maska ich nie ruszy...

w jednym sie zgodze - nie wiem jak 8v; moze sa mniej wymagajace, wolniejsze czasy itp, tak czy siak startujac od 1.6 16v - oszczednosc kosztuje podwojnie

Napisano
  • Autor

Za 2500 będą chcieli włożyć instalacje 4GAS. Kolega nie dowiedział się dokładnie co będzie wsadzone ale z tego co trochę poszukałem to do Lanosa będą to Valteki i reduktor Zavoli. Warto inwestować w ten zestaw kit ? Szczerze to pierwsze słysze o takiej firmie, cokolwiek można o niej przeczytać na stronie InterCarsu.

Pozdrawam

Napisano

> Za 2500 będą chcieli włożyć instalacje 4GAS. Kolega nie dowiedział

> się dokładnie co będzie wsadzone ale z tego co trochę poszukałem

> to do Lanosa będą to Valteki i reduktor Zavoli. Warto inwestować

> w ten zestaw kit ? Szczerze to pierwsze słysze o takiej firmie,

> cokolwiek można o niej przeczytać na stronie InterCarsu.

> Pozdrawam

To jest marka Intercarsu, co może oznaczać biedną kompletację.

Gość ma pewnie 40% rabatu od ceny detalicznej Intercars i dlatego to montuje. smile.gif

Ja się tak jednak zastanawiam, czy kontroler tej instalacji to nie jest Stag? hmm.gif

Napisano

Wsadzić najtańszą elektronikę w II gen i BLOSa (+350PLN).

Napisano

> Za 2500 będą chcieli włożyć instalacje 4GAS. Kolega nie dowiedział

> się dokładnie co będzie wsadzone ale z tego co trochę poszukałem

> to do Lanosa będą to Valteki i reduktor Zavoli. Warto inwestować

> w ten zestaw kit ? Szczerze to pierwsze słysze o takiej firmie,

> cokolwiek można o niej przeczytać na stronie InterCarsu.

> Pozdrawam

odpusc sobie. ew. mozesz jeszcze spytac ile czasu beda Ci zakladali, i czy zdejmuja wogole kolektor i gdzie beda robili nawierty

ja dopiero od wczoraj mam jezdzace auto, przy czym calosc mnie wyniosla pierwotnie 2100 za stag 4, zavoli zeta, magicjet + butla w kole 48l (tu mowie z glowy wiec sie nie czepiac), po czym z doplat 420 za matrixy hd344 z przejsciowka i robota gaziarzy 300 - bo dalem gorka za dzielna walke (11h samego dlubania przy kolektorze, dyszach i kalibracji !!!) minus to co mi kol Itor da za madżiki plus to stracone nerwy (bezcenne) i wyjezdzone paliwo

dopiero teraz nie faluja jalowe, a auto jezdzi tak samo na benzynie, czytaj reakcja na gaz lepsza niz przy blosie

nie bedziesz zadowolony z tego zestawu co Ci oferuja, wiec zaloz sobie naprawde porzadna druga gen

wrzuce pozniej zdjecia kolektora

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.