Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mondeo mk3 2002r. 1.8 125KM benzyna

Featured Replies

Napisano

witam

powiedzcie coś o takim mondeo z takim silnikiem, jakoś nic nie znalazłem w archiwum. Ile to pali, co ile pasek rozrządu, jakieś słabe punkty tego silnika, jak z dynamiką itp. Każde info mile widziane.

Mam na oku taką salonówkę hb od pierwszego wlaściciela z małym przebiegiem za 19,5 tys pln. Jeśli nie znajdę poważniejszych wad to czy warto za tą kasę?

Wersja jakaś x-trend (klima auto, alufelgi), wiem że drugie opony też są.

dzięki z góry

Napisano

Mam takie samo MDO tylko z 2006 i 23 tyś na blacie wiec za dużo Ci nie podpowiem ale motor

mógłby być mocniejszy. Trzeba kręcić go na obrotach żeby to jeździło wink.gif

Usterek brak no poza czujnikiem wysokiego ciśnienia przy klimie - wymieniłem już 2 albo 3...

W końcu to nie diesel wiec nie ma co się psuć zlosnik.gif

Napisano

tu masz troche ostatna dyskusja nt 1,8 mdo

nie jezdzilem 1,8 i nie wiem jak to sie zbiera niewiem.gif, imho bdb motorek

spalanie w moim 2,0 od 6,2(zeby nie bylo to po autostradzie max 120 na 16") w gore, w miescie na 18" ok. 8-9 tyle ze przy calkiem plynnym ruchu bez polgodzinnych korkow(wg. kompa)

sprawdz czy mial juz wymieniane sprzeglo idea.gif

najbardziej niebezpieczna awaria w tym silniku moze byc uszkodzony kolektor dolotowy a dokladnie klapki znajdujace sie w srodku, bardzo, bardzo zajezdzone mogo sie posypac do glowicy i narobic zamieszania, wszystko jest do wczesniejszego zdiagnozowania wiec glowa do gory ok.gif

cewka, przewody, swiece podstawowe awarie o ile tak to mozna okreslic, warto pilnowac

Napisano

> spalanie w moim 2,0 od 6,2 w gore, w miescie na 18" ok. 8-9 tyle ze

> przy calkiem plynnym ruchu bez polgodzinnych korkow(wg. kompa)

U mnie (też na 18") prawie samo miasto - 12,5 litra... icon_rolleyes.gif

Napisano

> U mnie (też na 18") prawie samo miasto - 12,5 litra...

IMO nie ma co porównywać 'zachodnich' miast do polskich, a zwłaszcza rozkopanej Łodzi. Ja podobnym silnikiem w Vektrze robie teraz z klimą 7.5 l/100km w trybie mieszanym, ze wskazaniem na miasto - ale bez półgodzinnych korków biglaugh.gif.

Ale tak w ogóle to wracajmy do tematu - temat i tak na pograniczu zamknięcia, bo IMO wiele już na temat tego auta zostało tu powiedziane.

Napisano
  • Autor

> Ale tak w ogóle to wracajmy do tematu - temat i tak na pograniczu

> zamknięcia, bo IMO wiele już na temat tego auta zostało tu

> powiedziane.

może nie tak od razu bo szukając po haśle jakoś nie mogłem natrafić na dyskusje na ten temat chyba, że przewijała się w innych wątkach po trochu ale nie bywam tu często więc sorry 20.GIF

Powiem tak po krótce. Jutro jadę go obejrzeć. Auto od pierwszego właściciela z niewiarygodnie niskim przebiegiem 37 tys km. Wlasciciel oczywiscie bez wahania zgadza się na sprawdzanie w serwisie wszystkiego co chcę. Auto było niejako takie "niedzielne" dlatego taki przebieg. Tu przy okazji zapytam czy ASO Ford podpinając go do kompa ma możliwość sprawdzenia przebiegu ?

Poza tym, rozrząd do roboty bo 7 lat a nie ruszany, to ma pasek czy łańcuch ? Ile koszt częsci szacunkowo ?

Powiedzcie mi także czy w 7-mio letnim mondeo z taki małym przebiegiem jest możliwe łuszczenie się plastiku na drzwiach kierowcy ? Chodzi mi o ten plastik z przyciskami otwierania szyn itp. Trochę mnie to dziwi ,ze takie rzeczy przy takim przebiegu ale to w końcu ......ford grinser006.gif więc kto wie.

Napisano

nie czytales uwaznie

mdo jest na lancuszku, ewentualnie ok. 200kkm trzeba podjechac na sprawdzenie napinacza itp

plastik sie luszczy no.gif , szczegolnie na jasnym kiepsko to wyglada

jak z takim przebiegiem od pewnego sprzedawcy to imo nie pokazuj nikomu tej oferty bo koles moze za niego troszke wiecej wolac

Napisano

> nie czytales uwaznie

> mdo jest na lancuszku, ewentualnie ok. 200kkm trzeba podjechac na

> sprawdzenie napinacza itp

> plastik sie luszczy , szczegolnie na jasnym kiepsko to wyglada

> jak z takim przebiegiem od pewnego sprzedawcy to imo nie pokazuj

> nikomu tej oferty bo koles moze za niego troszke wiecej wolac

ja jeżdżę 1.8 tyle ,że kombi i powiem dobre autko z tym ,że jednak 2.5 V6 to byłby chyba lepszy wybór

Napisano
  • Autor

mam kilka pytań:

powiedzcie mi ile poduszek było w standarcie w mondeo ?

ile powinna miec wersja trend x ?

probuję znaleźć coś w sieci o wersjach wyposażenia z tamtego okresu ale lipa, trend x to raczej jakaś skromniejsza wersja ?

czy brak komputera pokładowego w trend x to norma ?

czy w fordzie mondeo mkIII (lub wogóle w fordach) nie ma w nogach kierowcy rączki do otwierania maski tylko trzeba kluczykiem maskę otwierać ?

ile litrów ma bagażnik w HB ?

Sorki za niektore pytania ale mało wiem o mondeo, może ktoś zapoda link do dobrej strony gdzie znajdę wszystko o MKIII ?

Napisano

> mam kilka pytań:

> powiedzcie mi ile poduszek było w standarcie w mondeo ?

> ile powinna miec wersja trend x ?

> probuję znaleźć coś w sieci o wersjach wyposażenia z tamtego okresu

> ale lipa, trend x to raczej jakaś skromniejsza wersja ?

> czy brak komputera pokładowego w trend x to norma ?

> czy w fordzie mondeo mkIII (lub wogóle w fordach) nie ma w nogach

> kierowcy rączki do otwierania maski tylko trzeba kluczykiem

> maskę otwierać ?

> ile litrów ma bagażnik w HB ?

> Sorki za niektore pytania ale mało wiem o mondeo, może ktoś zapoda

> link do dobrej strony gdzie znajdę wszystko o MKIII ?

w trendzie z 2002 roku na polske byly 4 jaski grzana szybka przednia, klimatronik i 4 szyby w pradzie

maska tylko z kluczyka

pojemnosci nie pamietam ale z 420l powino byc

komputera poklaowego niestety niet

Napisano

> probuję znaleźć coś w sieci o wersjach wyposażenia z tamtego okresu

> ale lipa, trend x to raczej jakaś skromniejsza wersja ?

Poziom wyposazenie nie powinien byc najgorszy - jak Cie interesuje, moge Ci dac angielski odpowiednik ( PARKERS ) - powinno byc bardzo podobnie. W UK taka wersja to Zetec.

> czy w fordzie mondeo mkIII (lub wogóle w fordach) nie ma w nogach

> kierowcy rączki do otwierania maski tylko trzeba kluczykiem

> maskę otwierać ?

tylko kluczyk

> ile litrów ma bagażnik w HB ?

wg ww parkersa tyle co Viki - 500l, ale z tego co pamietam to gdzies czytalem, ze jest troche wiekszy jak w Viki

> Sorki za niektore pytania ale mało wiem o mondeo, może ktoś zapoda

> link do dobrej strony gdzie znajdę wszystko o MKIII ?

Mam katoalog w pdf ie (polski) jak cos pomoze. Dodatkowo PArkers jw no i Honest John - ale ostatnie dwa to po angielsku wink.gif

Napisano

Zakupilem taka maszyne kilka tygodni temu.

> Ile to pali,

Moj spala okolo 8.5l na 100km.

Jezdze praktycznie tylko po trasie, ale zato gorskiej i kretej.

> co ile pasek rozrządu,

Jest lancuch. Z tego co slyszalem, nie ma potrzeby go wymieniac, chyba ze zaczyna brzeczec.

> jakieś

> słabe punkty tego silnika,

Moj ma ponad 150kkm przebiegu i chodzi bardzo ladnie.

Jedyne co to czasem gdy jest cieply ma problemu z zapaleniem (trzeba dluzej pokrecic).

Podobnie jak jest cieply to cos w nim stuka - najbardziej prawdopodobne ze jest to napinacz paska klinowego.

Wsumie juz chcialem wymieniac, ale gdy w sklepie strzelili mi cene 200 euro za pasek i napinacz, to odlozylem to na kiedy indziej.

>jak z dynamiką itp.

Jak na moje potrzeby wystarcza.

Ale ja wczesniej jezdzilem bravo 1.2.

A jeszcze dawniej mialem cc700 i cc900 ;P

Ogolnie od 0 idzie raczej slamazarnie. Tzn przypuszczam, ze moje bravo 1.2 od 0 do 50km/h przyspiesza lepiej niz mondeo 1.8. Ale pozniej juz idzie zdecydowanie lepiej.

Jak trzeba wyprzedzic kogos jadacego kolo 70 - 80km/h to nic tylko wrzucac trojke i ciagnac - wtedy idzie pieknie.

Tak jak pisalem - jak dla mnie wystarcza spokojnie - ale ja nie jezdze po autostradach ani drogach szybiego ruchu.

Zadko przekraczam 100km/h.

Napisano

> Poziom wyposazenie nie powinien byc najgorszy - jak Cie interesuje,

> moge Ci dac angielski odpowiednik ( PARKERS ) - powinno byc

> bardzo podobnie. W UK taka wersja to Zetec.

Hmm.

No ja mam wesje Zetec i u mnie nie ma automatycznej klimy (tak jak kolega Krzysztof100) tylko manualna.

Pozatym u mnie jest 8 airbagow a nie 4.

Czy tam 4 airbagi i 4 kurtyny powietrzne - czy jak oni to nazywaja.

Napisano

> Powiedzcie mi także czy w 7-mio letnim mondeo z taki małym

> przebiegiem jest możliwe łuszczenie się plastiku na drzwiach

> kierowcy ? Chodzi mi o ten plastik z przyciskami otwierania szyn

> itp. Trochę mnie to dziwi ,ze takie rzeczy przy takim przebiegu

IMHO mozliwe.

U mnie sie luszczy.

Wprawdzie przebieg mam wiekszy, ale to sie chyba nie luszczy od przebiegu tylko od czasu.

Napisano

> Hmm.

> No ja mam wesje Zetec i u mnie nie ma automatycznej klimy (tak jak

> kolega Krzysztof100) tylko manualna.

dziwne. Wg Parkersa dla Zeteca stoi jak byk: Air conditioning + Electric Auto Temperature Control (EATC)

> Pozatym u mnie jest 8 airbagow a nie 4.

> Czy tam 4 airbagi i 4 kurtyny powietrzne - czy jak oni to nazywaja.

6 - 2 jaski przednie, 2 boczne, 2 kurtyny - wg Parkersa kurtyna jest tylko na przod: Front side curtain airbags. Prawdopodobnie u krysztofa tez sa, tylko tego nie wie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

no to git, sporo mi naświetliliście.

Wczoraj byłem go ogladać i się w zasadzie zdecydowałem. Nie wróciłem nim co prawda do domu bo nie miałem gotówki przy sobie a właściciele bali się przelewu. Dzisiaj jadę z gotówką, na szczęście mam tam tylko 45 km.

Ogólnie wtrakcie oględzin nawet się kurcze nie miałem za bardzo do czego przyczepić. Widac ewidentnie, ze auto ma strasznie mały przebieg bo jest w środku prawie jak nowe (ma 37 tys km). Z zewnątrz parę malutkich rysek. Blachy sprawdziłem dobrym czujnikiem grubości i wszędzie jest równo po około 160-170 mikronow. Spód drzwi i nadkola sprawdziłem i początków rdzy nie widać, zresztą ponoć byl garażowany cały czas. Założone ma jeszcze fabryczne opony michellin (w dobry stanie) , sprawdziłem datę produkcji opon i są z 12 i 14 tygodnia 2002 roku a auto z sierpnia 2002, zapas taki sam michellin tyle, ze nigdy nie używany. Kierownica i gałka biegów skórzana i wygląda jak nowe. Tylko te plastiki na drzwiach troszkę połuszczone ale widocznie TTTM zlosnik.gif

Z wyposażenia, ktore zauwazyłem to jest cd fabryczne ze sterowaniem przy kierownicy, alu 16", automatyczna klima, podgrzewana przednia szyba, elektryka szyb prżód i tył, el. lusterka, jest przedni i tylny podłokietnik, jak wspomniałem skórka na kierownicy i gałce biegow, środkowy kokpit w kolorze szaro grafitowym (nawet mi się to podoba). Nie sprawdziłem ile ma poduszek stąd moje pytania do Was, czy wogóle możliwe aby miał tylko dwie ?

Dokumentację sprawdziłem, wszystko się zgadza. Pierwszym właścicielem była pani X która w 5 lat przejechała 22 tys km a drugim syn i synowa Pani X gdzie synowa w 2 lata przejechała 15 tys km.

Acha, sprawdziłem w silniku kolektor dolotowy bo jak udało mi się dowiedziec z "mondeo klub polska" silniki duratec (a więc 1.8, 2.0 i 2.5) mają zmienną geometrię kolektora dolotowego polegajacą na jakimś pneumatycznie sterowanym mechaniźmie klapek w kolektorze, który lubi się psuć i wydaje charakterystyczne pukanie z kolektora. Na podstawie doświadczeń z Vectrą C cdti jak słyszę o klapkach w kolektorze to dostaję gęsiej skórki zlosnik.gif Nic takiego nie zauwazyłem więc jest OK. Jedyny mankament to minimalne pukanie z przodu auta na wybojach, wg właściciela to łaczniki stabilizatora (tak mu parę dni temu powiedział jakiś znajomy), wg mnie to jest właśnie to.

Ogolnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony prowadzeniem auta, prowadzi się naprawdę świetnie a napewno lepeij wg mnie od vectry c kombi. Zadziwiła mnie jeszcze przestrzeń w środku. Po vectrze wydawalo mi się ,ze wygodniejszego auta jeśli chodzi o tylne siedzenia to nie będe miał ale mondeo niczym vectrze nie ustępuje

A więc po ładnych paru latach przygód z oplami nastąpiła zmiana, pół roku temu trafił się clio a teraz mondeo. Jednym słowem same auta na "F" zlosnik.gif

Pochwalę się oczywiście wrzucając fotki na dniach.

Napisano

łączniki stabilizatora po 37kkm? hmm.gif cement woził po polach, czy ktos tu w [a niech to prosiaczek] leci...?

Jeśli jest naprawdę spoko to bierz ok.gif jak skręcili przebieg na 37kkm to rzeczywiscie wiecej jak 100 pewnie nie ma zlosnik.gif

Napisano

ja swoje wymienilem okolo 200kkm, chociaz jak sie okazalo niepotrzebnie bo to koncowka na wahaczu stukala (zreszta tez orginalnym) cool.gif

Napisano
  • Autor

> łączniki stabilizatora po 37kkm? cement woził po polach, czy ktos

> tu w [a niech to prosiaczek] leci...?

> Jeśli jest naprawdę spoko to bierz jak skręcili przebieg na 37kkm

> to rzeczywiscie wiecej jak 100 pewnie nie ma

kręcony nie jest, jest zbyt zadbany, papiery są dobre i sporo innych rzeczy przemawia za tym ,ze to prawda np. wspomniane oryginalne fabryczne jeszcze opony.

Mniejsza z tym, nie wiem jaką wytrzymałość ma zawieszenie w mondeo ale widziałem już auta, w których po 20-30 tys km trzeba było coś wymienić w zawieszeniu. Ostatni przypadek znajomego : astra III z 2007 roku z przebiegiem 25 tys km i takze łaczniki stabilizatora do wymiany. Powiem Wam też, że gdyby właściciel mi o tych łączniakch nie powiedział to bym nawet tego nie wyczuł w czasie jazdy, a tak to zacząłem nasłuchiwac i sprawdzać i coś tam delikatnego słyszę aczkolwiek baaardzo delikatnie.

Poza tym to wiecie jak jest, zanim go obejrzałem to tez nie chciało mi się wierzyć żeby to była prawda. Pomyśłalem, ze albo ktoś sobie żarty robi albo bezczelnie skręcony licznik. Pojechałem obejrzeć i gały wybałuszyłem yikes.gif że to kurna wygląda wszystko świetnie. Jesli tu jest jakiś wałek to byłoby to wprost niesamowicie wyreżyserowane, istny majstersztyk w podrabiabiu dokumentów i innych faktów a przede wszystkim nie wiem co by musieli zrobić z autem żeby wyglądał tak jak wygląda czyli waytogo.gif

Życzcie mi lepiej szerokiej drogi i bezproblemowej eksploatacji. Niedługo będę tu bywał często, oby nie z problemami hehe.gif

Napisano

poduszek masz napewno 4 kierowcy pasazera i w fotelach po jednej z przodu

laczniki z tylu po 145kkm wymienialem przod jeszcze oryginal czyli cos okolo 160kk

a do vectry nie ma co porownywac z tylu vectra ma znacznie mniej miejsca i te niewygodne przednie fotele

Napisano

Ojciec kupil punto od znajomej - 18k km, 5 lat chyba punciak mial. Dal jak za zboze, bo od znajomej, maly przebieg, nie bity. Tak napitalajacego zawieszenia nie miala nasza astra z 300k km na liczniku sciana.gif. Wszystko zalezy, jak kto jezdzi. Inna inszosc, ze jak Kolega wspomina, to tylko lekkie popukiwanie, wiec pewnie jeszcze daleko im do agonii biglaugh.gif.

Ogolnie jestem w szoku, ze ktos diesela na benzyne zmienia - ale o tym to juz moze na spamerskim pogadamy. Ograniczmy sie jeszcze do wypowiedzi w temacie, a pospamujemy jak sie foty pojawia zakrecony.gif

Napisano

> dziwne. Wg Parkersa dla Zeteca stoi jak byk: Air conditioning +

> Electric Auto Temperature Control (EATC)

A to nie tyczy sie wersji po lifcie dopiero?

Napisano
  • Autor

> Ojciec kupil punto od znajomej - 18k km, 5 lat chyba punciak mial.

> Dal jak za zboze, bo od znajomej, maly przebieg, nie bity. Tak

> napitalajacego zawieszenia nie miala nasza astra z 300k km na

> liczniku . Wszystko zalezy, jak kto jezdzi. Inna inszosc, ze jak

> Kolega wspomina, to tylko lekkie popukiwanie, wiec pewnie

> jeszcze daleko im do agonii .

nie jest źle, pojadę za parę dni na jakiś warsztat to się popatrzy co i jak

> Ogolnie jestem w szoku, ze ktos diesela na benzyne zmienia - ale o

no może to i dziwne ale po prostu musieliśmy sprzedać vectrę ze względów finansowych, potrzebowaliśmy trochę gotówki a sprzedaż stosunkowo młodego auta była jakimś wyjściem. Vectrę udało mi się sprzedać 1 tys pln drożej niż za nią dałem w październiku 2008 po prostu wtedy dosyć okazyjnie ją kupiłem.

W związku z tą potrzebą kasy wiedziałem, że będę szukał auta w granicach 20kpln max 25kpln. Szukałem benzyny ze względu takiego, iż za 20 tysi moglem kupić auto 6-8 letnie a taki diesel to już ma min 250 tys km przebiegu oczywiście nie mówię o stanach licznika zlosnik.gif. Poza tym jak jest clio to wyjdzie, że zrobię jakieś15 kkm w rok więc diesel nie ma większego sensu. Oglądałem ze 3 laguny II kombi (to był mój faworyt) i jedną xsarę picasso aż niespodziewanie trafił się mondeo.

Mondeo jest już w domu, nic nowego niepokojącego nie odkryłem, jest ok. Poduszek ma faktycznie 4 i tak jak pisałem brak komputera pokładowego. Zdziwiło mnie, że ma fotel kierowcy regulowany na wysokość elektrycznie ale już przód/tył ręcznie.

fotki:

282544092-m1.JPG

282544092-m2.JPG

282544092-m3.JPG

282544092-m4.JPG

post-36854-1435250293977_thumb.jpg

Napisano

> dziwne. Wg Parkersa dla Zeteca stoi jak byk: Air conditioning +

> Electric Auto Temperature Control (EATC)

To moze tak jest na rynek UK.

A na rynek Irlandzki bylo inaczej.

> 6 - 2 jaski przednie, 2 boczne, 2 kurtyny - wg Parkersa kurtyna jest

> tylko na przod: Front side curtain airbags. Prawdopodobnie u

> krysztofa tez sa, tylko tego nie wie

Hmm no to u mnie sa chyba tez kurtyny na tyl.

Napisano

Czyli ogolnie kupiles 7 letnie auto ktore jest prawie jakby nowe.

Zazdroszcze wink.gif

> Acha, sprawdziłem w silniku kolektor dolotowy bo jak udało mi się

> dowiedziec z "mondeo klub polska" silniki duratec (a więc 1.8,

> 2.0 i 2.5) mają zmienną geometrię kolektora dolotowego

> polegajacą na jakimś pneumatycznie sterowanym mechaniźmie klapek

> w kolektorze, który lubi się psuć i wydaje charakterystyczne

> pukanie z kolektora.

Mozesz napisac cos wiecej na temat w jaki sposob to sprawdziles?

Napisano
  • Autor

> Czyli ogolnie kupiles 7 letnie auto ktore jest prawie jakby nowe.

> Zazdroszcze

> Mozesz napisac cos wiecej na temat w jaki sposob to sprawdziles?

naczytałem się (jak kto ja ) jak zwykle , tym razem forum "mondeo klub polska" nie wiedząc wcześnie nawet nic o tych bolączkach kolektorów. Tam trafiłem na kilka takich wątków o co w tym chodzi, jak sprawdzić , czym to się charakteryzuje itp.

Oglądając to auto zdjąłem osłonęsilnika i dobrze nasłuchiwałem okolic kolektora ssącego. Wg info z forum uszkodzone/zablokowane klapki powodują dźwięk pukania/stukania jakby metalicznego z okolicy kolektora. Oczywiście są dalej idące metody na upewnienie się, coś tam trzeba na szybko wypiąć z wężyków podcisnieniowych, coś zaślepić i wtedy powinno przestać. U mnie nic nie pukało, silniczek pracuje idealnie więc nie kombinowałem dalej.

Na wspomnianym forum bez problemu znajdziesz te tematy.

Napisano

miedzy 2 a 3 zeberkiem (poprawcie mnie jesli sie myle) jest wezyk, ktory trzeba wypiac, zatykajac go ustawiasz klapki w pozycje otwarta( caly czas)

mozesz sprawdzic - jak przestanie walic tzn. ze klapki sie powoli konczyly, troszke ciezko jest go wyjac

nie stwierdzono skutkow ubocznych jazdy z zaslepionym wezykiem podcisnienia

Napisano
  • Autor

Pytanie o te panele w drzwiach z przyciskami do otwierania szyb.

U mnie łuszczą się te panele, jak wyczytałem na "mondeo klub polska" jest to norma w mondeo i w zasadzie w każdym się to dzieje i jest to tylko kwestią czasu.

Przyjrzałem się temu dokładnie i wygląda jakby z wierzchu jakaś powłoka z tego złaziła, nawet samemu palcem można to chyba wyskubać do zera. Pytanie czy ktoś wie czy jest jakiś sposób na odświeżenie tego ? Nie wiem ,może ktoś to demontował i czymś lakierował, może inne sposoby ? Chciałbym coś z tym zrobić aby było perfekt.

Napisano

> nie stwierdzono skutkow ubocznych jazdy z zaslepionym wezykiem

> podcisnienia

A co na to sklad spalin?

Nie pogarsza sie?

Napisano

nie wiem, wyczytalem to na polskim forum a jak wiadomo w PL przeglad to pikus w porownaniu z tym z uk lub irl

najwyzej zalozysz z powrotem wezyk na ta godzine przegladu

Napisano

sa przez cala dlugosc boku czyli zaczynaja sie na slupku z przodu a koncza na slupku z tylu

a na srodkowym i tylnym slupku sa tylko znaczki informujace o tym ze sa kurtyny/kurtyna

Napisano
  • Autor

> sa przez cala dlugosc boku czyli zaczynaja sie na slupku z przodu a

> koncza na slupku z tylu

> a na srodkowym i tylnym slupku sa tylko znaczki informujace o tym ze

> sa kurtyny/kurtyna

u mnie nie ma kurtyn gdyż napisów nie znalazłem, są tylko 4 airbagi

Napisano

mam cos takiego 1.8 w kombi , pali na trasie 8 , po miescie w warszaskich korkach z klimka 11.

slabe strony blacha dol drzwi tylnych.

PS.

Zastanawiam sie nad sprzedaniem swojego 2003/04 po lifcie - jak ktos chetny zapraszam na priv.

Napisano
  • Autor

Hej

Ma ktoś w mondeo lub jakims inym fordzie alarm o nazwie Cobra ? Jest to bardzo popularny alarm w fordach bo montowany w salonach w nowych autach więc liczę, ze ktoś ma.

Chodzi mi o to jak wyłączyć w nim głośne uzbrajanie/rozbrajanie alarmu ? Instrukcję mam, jest tam napisane, że są opcje cichego i głosnego uzbrajania ale słowa nie ma jak przełączyć z jednej opcji w drugą. Obecnie mam na głosno i bardzo mnie to wkurza jak przy każdym otwieraniu czy zamykaniu auta szczeka do mnie fura grinser006.gif

Napisano

> Hej

> Ma ktoś w mondeo lub jakims inym fordzie alarm o nazwie Cobra ? Jest

> to bardzo popularny alarm w fordach bo montowany w salonach w

> nowych autach więc liczę, ze ktoś ma.

> Chodzi mi o to jak wyłączyć w nim głośne uzbrajanie/rozbrajanie

> alarmu ? Instrukcję mam, jest tam napisane, że są opcje cichego

> i głosnego uzbrajania ale słowa nie ma jak przełączyć z jednej

> opcji w drugą. Obecnie mam na głosno i bardzo mnie to wkurza jak

> przy każdym otwieraniu czy zamykaniu auta szczeka do mnie fura

Witam

tu masz KLIK INSTRUKCJE .

Napisano
  • Autor

> Witam

> tu masz KLIK INSTRUKCJE .

dzięki ok.gif poczytałem, zassałem dołączonego tam pdfa z instrukcją, pare ciekawych rzeczy jest ale o tym cichym/głośnym uzbrajaniu nic nie ma hmm.gif

Przy okazji zapytam o inne kwestie. To mój pierwszy ford więc parę rzeczy jest dla mnie nowych.

Jak chyba każdy ford moje mondeo nie ma cypków w drzwiach do zaryglowania drzwi. Jak wobec tego zamknąć się od środka w aucie ? Czy to mozliwe wogóle ? Nie zauwazyłem abym miał jakąś funkcję, ze po ruszeniu centralny zamek się sam rygluje. W panelu na drzwiach kierowcy mam jedynie 4 przyciski do szyb i 2 przyciski do zablokowania i odblokowania otwierania tylnych szyb.

Druga sprawa to komputer pokładowy o dokladnie jego brak. Słyszałem, ze "dołożenie" komputera pokładowego do mondeo to kwestia wymiany manetki kierunkowskazów na taką z przyciskiem info i uaktywnienie kompa w ASO. Czy to prawda ? Czy tak jest w kazdym mondeo mkIII bez względu na rocznik, silnik itp ?

Napisano

ten maly cypelek nad wewnetrzna klamka pchnij w strone drzwi i tym sposobem zamkniesz drzwi od wewnatrz

Napisano
  • Autor

> ten maly cypelek nad wewnetrzna klamka pchnij w strone drzwi i tym

> sposobem zamkniesz drzwi od wewnatrz

yikes.gificon_eek.gif jaki cypelek ? nic u mnie nie ma icon_eek.gif

edit:

zszedłem do garażu sprawdzić i faktycznie coś jest. Klamki wewnętrzne są jakby dzielone i jej górną część można wcisnąć i zamyka to drzwi od środka brawo.gif dziwne jest jednak to, że wciśnięcie tego w drzwiach kierowcy nie zamyka wszystkich drzwi hmm.gif

edit 2: a jednak wszystko działa, wystarczy, że silnik pracuje i przełącznikiem w drzwiach kierowcy zamknę wszystkie drzwi zlosnik.gif

Napisano

> edit 2: a jednak wszystko działa, wystarczy, że silnik pracuje i

> przełącznikiem w drzwiach kierowcy zamknę wszystkie drzwi

dziwne to, u mnie nawet w escorcie z 92 bez zaplonu zamykalo wszystkie drzwi tym bardziej w mdo yikes.gifniewiem.gif

a i o kompie : kupuj manetke i do dziela cool.gif

Napisano
  • Autor

.

> Druga sprawa to komputer pokładowy o dokladnie jego brak. Słyszałem,

> ze "dołożenie" komputera pokładowego do mondeo to kwestia

> wymiany manetki kierunkowskazów na taką z przyciskiem info i

> uaktywnienie kompa w ASO. Czy to prawda ? Czy tak jest w kazdym

> mondeo mkIII bez względu na rocznik, silnik itp ?

czy ktoś sięwypowie na temat powyższego ? bow.gif

Napisano

moze nie jasna ale dalem Ci juz odpowiedz cool.gif pietro wyzej

jak bedziesz mial manetke(moge miec jakbys mocno chcial i nie znalazl na allegro) i pojedziesz do aso i pan powie ze sie nie da (lub da sie za 4ro cyfrowa kwote) to mu piesc.gif

manetka+przestrojenie oprogramowania= komp pokladowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.