Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opona - pomocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem na wyjezdzie z dala o domu , pada mi opona (rozcieta o kraweznik). Bylem w zakladzie wulkanizacyjnym - mowia ze nie da sie skleic (dziura na boku tam gdzie jest napis hankok), chca dac uzywana abym dojechal do domu ale maja tylko 195/65 R15 - czy taka opona bedzie dobrze lezala , nie bedzie nic ocierac ? (oryginalne to 185/55)

Dodam ze to przednia opona do przejechaniaam jeszcze okolo 500km (powrot z rodzinka z wczasow)

druga sprawa to ile km moge przejechac na dojazdowce - czy te 500km bedzie za duzo jkabym nie znalazl jakiejs innej uzywanej lub nie kupil nowej hankok

Napisano

Jadac na dojazdowce nawet 500 km nie narazasz sie na problemy z policja, na innej oponie tak. Ja jechalem na dojazdowce 300 km i jedyny pronlem to ze balem sie jechac szybciej jak 100-110km/h. Pytanie jeszcze jedno: kolo bedzie mialo inny bowod kola i jak to odczuje ABS, czy przypadkiem nie zapali sie kontrolka?

Napisano
  • Autor

dzwonilem dzisiajvdo drugiiego wulkanizatora - wytlumaczylem ze to na boku opny przeciecie na okolo 2 cm to powiedzial ze latki nie pojda tylko jakies zgzrewanie

Poniewaz na tym sie nie znam doradcie czy takie zgzrewanie to pomoze czy szukac nowej opny - co lepiej ? ( nie wiem jak najlepiej wyjsc z tej sytuacji aby bezpiecznie wrocic do domu z nad morza)

Napisano
  • Autor

> Kiedy musisz byc w domu i gdzie jestes?

Powiem tak nieszczescia chodza parami - dziecko mi sie rozchorowalo i moze byc roznie - moge wracac jutro , pojutrze albo dopiero w nocy piatek-sobota

jestem w Lebie , dostalem telefon do takiej firmy wulkanizacyjnej Bosman (kolo leby). Rozmawialem z gosciem teraz - zapytal gdzie ta dziora i zaproponowal jakas metoda grzewca bo o latkach w tym miejscu mozna zapomniec, ze powinno pomoc ale nie daje gwarancji ( bo musi zobaczyc gdzie opona pracuje , w ktorym miejscu). Jutro jadac do zakladu ma zajechac i zwiaasc opone , zobaczyc i jak cos przywiesc po fajrancie.

Nie wiem co to za metoda gzrewcza czy skuteczna

Juz sie tak nawet zastanawialem aby w poniedzialek kontaktowac sie z Chevroletem w gdyni (firma Haller) i moze maja nowe oponki Honkoka

Napisano

To jak masz dostep do internetu do wejdz na pkt.pl albo pf.pl i podzwon po wulkanizacjach w jakis wiekszych miastach w okolicy typu Słupsk czy też Gdynia napewno beda cos mieli a w ostatecznosci wejdz na opony.com albo baloon.pl i kup jakis dwie w tym rozmiarze i niekoniecznie hankooki i bedzie waytogo.gif

Generalnie lepiej jechac powoli na dojazdowce niz na oponie z walnietym bokiem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To jak masz dostep do internetu do wejdz na pkt.pl albo pf.pl i

> podzwon po wulkanizacjach w jakis wiekszych miastach w okolicy

> typu Słupsk czy też Gdynia napewno beda cos mieli a w

> ostatecznosci wejdz na opony.com albo baloon.pl i kup jakis dwie

> w tym rozmiarze i niekoniecznie hankooki i bedzie

> Generalnie lepiej jechac powoli na dojazdowce niz na oponie z

> walnietym bokiem

jak cos to mzoe jakas uzywana kupic o takiej samej srednicy aby byla

Jak dojade do domu to kupie identyczna nankoka - te co sa maja 4 miesiace i okolo 2000km przebiegu tylko ( lagodnej jazdy) wiec szkoda dwie wymieniac

Napisano

Kup dwie jednakowe na przod. Jak to jest pekniecie z boku to zadne naprawy nie wchodza w rachube. Jedziesz facet z dzieckiem!

Poszukaj 2 sztuki tego rozmiaru i wracaj szczesliwie do domu.

Wez ksiazke Assistance i zobacz jaki zakres ich odpowiedzialnosci, moze oni znajda ci opone. Przeciez masz samochod z 2008 roku.

Napisano
  • Autor

no tak , masz racje to zostaje tylko albo zakup jakiejs uzywki o bardzo zblizonych rozmiarach albo powrot na dojazdowce

Nie chce wchodzic w koszty i kupowac dwoch nowych szczegolnie ze ten rozmiar 185/55 jest malo popularny wiec ciezko ze zdobyciem a i cena tez duza

Dzwonilem do asistance chevroleta - niz nie pomogli bo nie maja jak oni tylko moga pomoc drogowa wezwac itp ale w zakupie , poradzeniu itp nie maja wiedzy

Napisano

> 195/65 R15

taka opona będzie zdecydowanie za duża

każda wulkanizacja powinna mieć gumy w rozmiarze 195/50/15 jest to tak popularny rozmiar, że wszędzie to mają

kup taką jedną używkę i załóż ją na tył, a tą z tyłu daj na przód i możesz bezpiecznie wracać

Napisano
  • Autor

czyli mowisz ze ten rozmiar bedzie najodpowiednijeszy

A jeszcze mam pytanko do ciebie jakbym nie znalazl oponki i musialbym wracac do domu na dojazdowce to czy lepiej bym wyszedl tez zamieniajac dojazdowke na tyl ? ( mam troche obciazony bagaznik)

Napisano

> czyli mowisz ze ten rozmiar bedzie najodpowiednijeszy

zdecydowanie tak, ja mam w lanosie na przodzie właśnie 185/55 na na tyle 195/50 to prawie idealnie taka sama średnica, 185/55 jest ciut wyższa

> A jeszcze mam pytanko do ciebie jakbym nie znalazl oponki i musialbym

> wracac do domu na dojazdowce to czy lepiej bym wyszedl tez

> zamieniajac dojazdowke na tyl ? ( mam troche obciazony bagaznik)

zasada jest zawsze taka sama,że jak z przodu złapiesz gume to przekładasz tylne na koło na przód, a dojazdówka idzie na tył

myślę, że policja może zatrzymać pojazd poruszający się z dojazdówką na przodzie, przecież w razie hamowania jest strasznie różnica w przyczepności opon

Napisano

> co jeste lepsze brac zamienna opone na + czy - wzgledem oryginalnych

> opon ?

nie ma takiej reguły

najważniejsze,żeby nie zmieniła się za bardzo średnica całego koła

195/50/15 to poważnie strasznie popularny rozmiar, używka kosztuje grosze

możesz jeszcze ewentualnie założyć coś z rozmiarów 195/55, 175/60, 165/65

Napisano
  • Autor

dzieki za wszystkie rady - naprawde jestescie pomocni, co bym bez was zrobil

Czyli zero naprawiania takiej opony ktora jest pzrecieta na boku tylko kupowac uzywke , wkladac na tyl i wracac powoli bez szalenstw ( i tak wolno z dzieckiem jezdze max 90km/h)

Czy przy innej oponie z tylu musze uwazac na jakies poslizgi itp na suchej lub mokrej nawerzchni , jak sie mzoe samochod zachowywac ? - wole zapytac za wczasu niz samemu doswiadczyc

Napisano

> Czy przy innej oponie z tylu musze uwazac na jakies poslizgi itp na

> suchej lub mokrej nawerzchni , jak sie mzoe samochod zachowywac

> ? - wole zapytac za wczasu niz samemu doswiadczyc

jak założysz 195/50 i nie będzie całkiem łysa to nie odczujesz różnicy podczas normalnej jazdy

ludzie na różnych wynalazkach jeżdżą i dają radę to i Ty sobie poradzisz

Napisano
  • Autor

aha , dzieki za dobre rady - wiesz duzego doswidczenia nie mam w kierowaniu a takze jak widac w sprawach technicznych - niby opona a mam niezly problem ( no moze bardziej boje sie w dzisiejszych czsach aby ktos za zyskiem nie wcisnal mi kitu w wulkaniazacyjnym)

Napisano

Chłopie - masz problem jak nastolatek. Rozwaliłeś oponę - zdarza się.

Jeszcze jakbyś był w jakimś drogim kraju, albo dzikim, gdzie nie ma normalnych opon, to rozumiem dylematy.

Rozwiązania są 2:

- szukasz 1 opony takiej jak masz pozostałe 3 - w okolicy masz pewnie jakiegoś dużego gumiarza np. z sieci PSO,

- jak nie da się znaleźć takiej samej opony, kupujesz parę opon w potrzebnym Ci rozmiarze. Aveo to nie rajdówka, opony klasy dębica passio spoko wystarczą - w 300 zł się zmieścisz.

Napisano

Pamietajcie ze korzystanie z dwoch roznych opon na osi jest karalne, a nawet mozna stracic dowod rejestracyjny. nono.gif

Napisano

ja kupiłbym nową oponę a jeśli nie mógłbym dostać, jakąkolwiek_używkę w tym rozmiarze zakrecony.gif i pomaluśku wrócił spokojnie do domku nie psując sobie dobrego nastroju na koniec udanego urlopu drive.gif

także bez ciśnień cfaniaczek.gif

Napisano

A ja dwie w dobrym stanie, nawet przez allegro i odebral kurierem.

Takie przykrosci sie zdarzaja. Wspolczucie dla kolegi, ale bezpieczenstwo najwazniejsze. Ponadto jedna opona + mandat < koszt dwoch dobrych opon.

Napisano

> Pokaz mi debica passio w rozmiarze 185/55/15

Napisałem że klasy dębica passio - czyli opona nie chińska i popularna, coby przy uszkodzeniu miał ją każdy warsztat w mieście powiatowym.

A kupienie używki uważam za głupi pomysł, bo po powrocie do domu i tak trzeba kupić oponę właściwą i po raz kolejny zapłacić za jej wymianę itp.

Napisano

> Debica passio sa ponizej jakiejkolwiek klasy...

Wiesz, marketingowcy wmówią Ci, że do toczydełka miejskiego o mocy 60-80 KM koniecznie potrzebujesz technologii z F1 (Bridgestone, może Michelin) a pompować to musisz specjalistyczną mieszanką gazów szlachetnych. Oczywiście opony należy wymieniać na nowe nie rzadziej niż co pół roku.

Inne postępowanie jest skrajnie niebezpieczne i jest niemal pewną śmiercią w tragicznym wypadku.

EDIT:

Stary jestem, jeździłem nawet w zimie na dębicach VIVO, parę lat przejeździłem na oponach całorocznych (aktualnie też mam na kołach takie) - i o dziwo jeszcze żyję hehe.gif

Napisano

Witam,

Nie ma się co zastanawiać, aveo słabo trzyma się drogi i bierze zakręty, do tego będziesz wracał po polskich, dziurawych drogach przeciążonym autem z całą rodziną. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakup nowej takiej samej opony, a jak to nie możliwe to dwóch nowych innej firmy. Nie warto oszczędzać na bezpieczeństwie swoim i rodziny.

Klejenie takiej dziury nie ma sensu, ja bym nie miał zaufania do opony, która w każdej chwili może pęknąć na najmniejszej dziurze.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Wiesz, marketingowcy wmówią Ci, że do toczydełka miejskiego o mocy

> 60-80 KM koniecznie potrzebujesz technologii z F1

A ja widze roznice nawet jak w glupim fiacie uno mialem gowniane passio... Zalozylem bridgestony i byla roznica...

> EDIT:

> Stary jestem, jeździłem nawet w zimie na dębicach VIVO, parę lat

> przejeździłem na oponach całorocznych (aktualnie też mam na

> kołach takie) - i o dziwo jeszcze żyję

Wiesz ja jezdzilem poltorej roku na zimowych nalewkach i co z tego nie mialem kasy a auto bylo wiekowe...

Napisano

> A ja widze roznice nawet jak w glupim fiacie uno mialem gowniane

> passio... Zalozylem bridgestony i byla roznica...

> Wiesz ja jezdzilem poltorej roku na zimowych nalewkach i co z tego

> nie mialem kasy a auto bylo wiekowe...

Passio to jedyne opony które wyrzuciłem bez żalu mimo że nie nosiły śladów zużycia.

Miałem 185/55 (14) bridgestony w rajdówce i jeździłem nimi w kjs. Rozwalały się seriami . To bardzo fajny rozmiar na tor, ale nie na polskie dziury itp.

Niemniej jak się już takie ma trzeba kupić jedną i już - w Łeba też cywilizacja, nie rozumiem jak mogą tam nie mieć tego rozmiaru.

W razie czego niech kurier dowiezie, nie będzie hankooka, to dwie inne. Przy tym rozmiarze jeszcze się przyda. Rozwalonej nie naprawiać!!!! Do kosza.

Napisano

> Witam

> Jestem na wyjezdzie z dala o domu , pada mi opona (rozcieta o

> kraweznik). Bylem w zakladzie wulkanizacyjnym - mowia ze nie da

> sie skleic (dziura na boku tam gdzie jest napis hankok), chca

> dac uzywana abym dojechal do domu ale maja tylko 195/65 R15 -

> czy taka opona bedzie dobrze lezala , nie bedzie nic ocierac ?

> (oryginalne to 185/55)

> Dodam ze to przednia opona do przejechaniaam jeszcze okolo 500km

> (powrot z rodzinka z wczasow)

> druga sprawa to ile km moge przejechac na dojazdowce - czy te 500km

> bedzie za duzo jkabym nie znalazl jakiejs innej uzywanej lub nie

> kupil nowej hankok

Załóż szybko konto na www.netcar.pl . Dzisiaj się zarejestrujesz i kupisz nową oponę, jutro z rana, najpóźniej pojutrze z rana masz nowe koło na feldze. Oni bardzo szybko realizują dostawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.