Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokada hamulców w NB

Featured Replies

Napisano

Miałem pytać o to a tu patrze - taki sam temat na www.fiatbravoklub.pl.

Problem jak poniżej - ktoś się spotkał z tym??

Ostatnio przy upałach to zważyłem, auto codziennie stoi 8h na parkingu pod chmurką.

Właśnie w upalne dni dwa razy mi się to zdarzyło, że przychodzę do auta odpalam, wsio normalnie, ruszam, dojazd do skrzyżowania, a hamulec twardy jak skała, ale auto jedzie normalnie. Więc dojechałem do domu i zostawiłem temat. Za drugim razem musiałem prosto po pracy pojechać do marketu, miałem to samo że hebel twardy i ostry jak żyleta, delikatnie naciśniesz a auto staje dęba. I co najgorsze, manewrując przy parkowaniu na parkingu ewidentnie czułem że któreś koło (może wszystkie, niewiem) trzyma. Próbowałem delikatnie ruszyć i odrazu luz wrzucić - jak normalnie auto się toczy to tu odrazu stawało.

Napisano

nie zauważyłem czegoś takiego ... może coś z płynem skoro to po staniu na wysokich temp ?

Napisano
  • Autor

> nie zauważyłem czegoś takiego ... może coś z płynem skoro to po

> staniu na wysokich temp ?

Cholera wie ale jak ktoś pisał że też tak miał i to jeszcze w dodatku auto mu wogóle stanęło.... ja za miesiąc jadę na południe do włoch - upały napewno będą codziennością więc wolałbym niemusieć jeździć tylko w nocy hahaha.gif

Napisano

> Miałem pytać o to a tu patrze - taki sam temat na

> www.fiatbravoklub.pl.

> Problem jak poniżej - ktoś się spotkał z tym??

> Ostatnio przy upałach to zważyłem, auto codziennie stoi 8h na

> parkingu pod chmurką.

> Właśnie w upalne dni dwa razy mi się to zdarzyło, że przychodzę do

> auta odpalam, wsio normalnie, ruszam, dojazd do skrzyżowania, a

> hamulec twardy jak skała, ale auto jedzie normalnie.

Też tak mam wink.gif

> Próbowałem delikatnie ruszyć i odrazu luz wrzucić - jak

> normalnie auto się toczy to tu odrazu stawało.

Tego nie mam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Też tak mam

Ten uśmiech na końcu to tak jak by ci to pasowało zlosnik.gif

> Tego nie mam

Może masz tylko nie czujesz zlosnik.gif Bo to naprawdę delikatnie jest.

Napisano

> Ten uśmiech na końcu to tak jak by ci to pasowało

> Może masz tylko nie czujesz Bo to naprawdę delikatnie jest.

To trzeba się do ASO zgłosić zlosnik.gif

Jakiś miesiąc temu coś mi piszczało w kole. Jechałem powolutku w korku i w zależności od prędkości piszczenie się nasilało hmm.gif

Pierwsze co pomyślałem, że skrzypienie pochodzi od samochodu przede mną lub za mną. Ale jak żona powiedziała, że coś piszczy, zrobiłem dystans od samochodów przede mną, posłuchałem, podjechałem do przodu, posłuchałem i piszczy sciana.gif

Dojechałem do celu, postał kilka godzin i od tamtego czasu cisza. Nie miałem po co do ASO jechać, ale przy okazji hamulców mogę im o tym piszczeniu wspomnieć, może coś sprawdzą hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To trzeba się do ASO zgłosić

> Jakiś miesiąc temu coś mi piszczało w kole. Jechałem powolutku w

> korku i w zależności od prędkości piszczenie się nasilało

> Pierwsze co pomyślałem, że skrzypienie pochodzi od samochodu przede

> mną lub za mną. Ale jak żona powiedziała, że coś piszczy,

> zrobiłem dystans od samochodów przede mną, posłuchałem,

> podjechałem do przodu, posłuchałem i piszczy

> Dojechałem do celu, postał kilka godzin i od tamtego czasu cisza. Nie

> miałem po co do ASO jechać, ale przy okazji hamulców mogę im o

> tym piszczeniu wspomnieć, może coś sprawdzą

Ja narazie śmigam. Pojadę na zmianę oleju i filtrów to pozaglądają i do tego.

Napisano

> ...ale przy okazji hamulców mogę im o

> tym piszczeniu wspomnieć, może coś sprawdzą

Nie ma co sprawdzac tylko wyczyścic prowadnice klocków ok.gif

Napisano

> Nie ma co sprawdzac tylko wyczyścic prowadnice klocków

si, u mnie 2 x czyścili i na razie spokój, a wszystko zaczęło się od wyjęcia tylnej belki podczas wymiany tulei metalowo gumowych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Nie ma co sprawdzac tylko wyczyścic prowadnice klocków

Dokładnie tak, po miałem te same objawy. Prowadnice zacisków sam wyczyściłem i jest ok. Bardzo prosta robota

Napisano

> Dokładnie tak, po miałem te same objawy. Prowadnice zacisków sam

> wyczyściłem i jest ok. Bardzo prosta robota

Miałem kiedyś w Felicji objaw ze świszczeniem. Okazało się, ze powodem świszczenia/piszczenia był kamyczek (taki, który sypią jako utwardzenie pod asfalt przy budowie drogi), który był wpadł pomiędzy tarczę i osłonę tarczy... dodatkowo był podtrzymywany przed wypadnięciem przez rant na krawędzi tarczy. Strasznie to twarde diabelstwo bo świszczało przez 30km i nie przestawało. Nie wiedząc co się dzieje wziąłem auto na lewarek, zdjąłem koło i dopiero wtedy sie okazało...

Pozdr

• 9 miesięcy później...
Napisano

No i dzisiaj coś mi się stało z heblami. Jadąc po południu (8 godz. postoju w słońcu) czułem dziwne działanie hamulca, jakoś inaczej reagował po naciśnięciu pedału hamulca. Zjeżdżając powoli ze wzniesienia poczułem, że samochód lekko przyhamowuje. Po zatrzymaniu okazało się, że pedał hamulca jest trochę wciśnięty i nie wraca, dopiero stopą go podciągnąłem i odbił do normalnego poziomu i hamulce puściły. Po godzinnym postoju w cieniu jadąc po którymś tam hamowaniu znowu się to stało. Czy ktoś taki problem z hamulcem przerabiał zlosnik.gif

Napisano

> No i dzisiaj coś mi się stało z heblami...

Co nikt nic nie doradzi hmm.gif

Napisano

> tzn

no to co wyzej opisales, blokada hebla, podjedz do aso opisz problem i dzialaj w temacie, nawet gdyby nic nie umieli wyjasnic narazie to wazne zeby mial zgloszenie ze cos takiego mialo miejsce, gdy by po gw sie to pojawilo znowu to masz podkladke ze problem wystepowal i mozna dzialac dalej..

Napisano

Ja miałem ten problem rok temu w wakacje, jak auto postało dłużej na słoneczku to miałem uczucie jak by hamulce były twardsze i czasem jak by hamulce dobrze nie odbiły bo czuc bylo lekki opor. Serwis nie wiedział co jest5, zglosilem sprawe do centrum fiata, po 5 dniach przyszla decyzja ze w 2 modelach juz bylo to zglaszane i zaradzili wymiane PEdalu hamulca. Od tamtej pory problemu nie mam, zobaczymy w te lato jak przyjda sloneczne dni jak bedzie wygladala sytlacja.

Napisano

> Ja miałem ten problem rok temu w wakacje, jak auto postało dłużej na słoneczku to miałem uczucie

> jak by hamulce były twardsze i czasem jak by hamulce dobrze nie odbiły bo czuc bylo lekki

> opor.

Nie wiem czy mam to samo bo raczej nie stwierdziłem zwiększenia twardości pedału hamulca tylko lekkie przyhamowanie i opadnięty pedał. Może u Ciebie to odczucie twardszego hamulca spowodowane było tym, że pedał był częściowo wciśnięty i pozostał mniejszy skok pedału do wciśnięcia przy hamowaniu hmm.gif

Napisano

> nie zauważyłem czegoś takiego ... może coś z płynem skoro to po staniu na wysokich temp ?

Rozmawiałem o tym w zaprzyjaźnionym serwisie i podobno zdarza się to ale podobno to coś ze serwem.

Napisano

U mnie jeszcze byl motyw ze czuc czesto bylo spalone klocki, ogolnie pod koniec wakacji tak jak pisalem zarzadzili wymiane pedalu, ale to sie okaze w tym sezoniew letnim czy to byla ta usterka czy nie znowu zaczna sie upaly i i wsyztsko bedzie jasne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.