Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pęknięky kolektor wydechowy

Featured Replies

Napisano

Witajcie... mam problem .. od pewnego czasu moja asterka coraz głośniej budziła sie do życia, w końcu przed wakacyjnym wyjazdem postanowiłme zrobic przegląd i diagnoza zabrzmiała "pęknięty kolektor wydechowy" koszt nowego ok 700 same części - spawanie .. może koło 300 jak sie da. Pomijając że nie mam tych 700 zł to jeszcze nie mam zbytnio czasu - wyjazd w piątek. Może macie jakieś sugestie co z tym zrobić ??? zasadniczo przedemna trasa 700 km w jedna strone i sporadyczne przejazdy.. za dwa tygodnie z powrotem w Wawie. potem z allegro ściągne jakiś kolektorek za 200 zł i będzie po sprawie.. pytanie co zrobić do tego czasu ??

Napisano

Zalezy jak jest pekniety, ale 300zl za spawanie to chyba troche przesada. Poszukaj zakladu, ktory Ci to pospawa za mniej, a potem dopiero wymienisz jak sie rozpadnie znow (a mysle, ze po spawaniu tak szybko sie nie rozsypie). Tak jak mowie, wszystko zalezy od tego jak to wyglada.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj w domu zdejmuje osłonę... postaram sie dolaczyc do posta... podobno jest mocno popękany ( zastanawiam sie od czego ), ale musze to potwierdzić organoleptycznie :-)

kiedys sprzedawali jakies masy uszczelniające do wydechów... w polonezie sie sprawdziło :-) ale przy kolektorze nie jestem pewien czy cokolwiek wytrzyma taka temperaturkę i ciśnienie niewiem.gif

Napisano

Jedz na szrot, kup kolektor i problem z głowy. Za spawanie wydasz tez troche kasy, klejenie kolektora to pierwszy raz słysze (chyba na dzień).

Napisano

Najszybciej: kupic uzywke i wstawic. Od razu kup komplet nowych szpilek i nakretek (stare szpilki czesto urywaja sie przy dokrecaniu-nie zartuje).

Innym, doraznym sposobem jest uszczelnienie pekniecia pasta uszczelniajaca do wydechow (przetestowane jako dorazne w silniku X20XEV, gdzie pekniety kolektor wydechowy to norma-wytrzymalo kilkanascie dni).

Pospawac tez mozna, ale nalezaloby po takiej operacji kolektor splanowac, oczywiscie zalozyc nowa uszczelke, szplki i nakretki). Powyzsze sposoby wyprobowane byly na Vectrze B brata, ostatecznie kolektor zostal naprawiony w ostatni sposob-znalezienie niepopekanego na szrocie graniczy z cudem (wada projektowa ksztaltu kolektora).

Bardzo wazne jest dokrecanie, zaczynamy od srodka i "po slimaku" na zewnatrz.

Pozdrawiam

Napisano

Spawanie jest drogie bo to zeliwo a to przy tej operacji cały proces technologiczny (rozgrznie kolektora do czerwonosci, spawanie kawałka ponowne grzanie ponwne spwanie kawąlka i tak az do pospawania całosci) słowem spawa sie trudniej niz aluminium.

Najlepiej sprawna uzywka.

Pozdro

Napisano

Dobry spawacz zrobi to za 70 zł, spawałem w silniku 2.0 - jeździ już dwa lata bez problemu.

Napisano

Szukaj używanego ja miałem już zamiar kupić za 200 pln używany ale ktoś wystwił na allegro za 30 z sondą lambda smile.gif.

Mysłałem, że podpucha ale na miejscu okazało się, że jest oki. Za reszte kasy nakupiłem piwska na dwa dni boozing.gif

pozdrawiam

p.s. przyznam, że dosyć długo jeździłem na pękniętym więc oceń go i jedz na urlop z takim jaki jest

Napisano

> Spawanie jest drogie bo to zeliwo a to przy tej operacji cały proces

> technologiczny (rozgrznie kolektora do czerwonosci, spawanie

> kawałka ponowne grzanie ponwne spwanie kawąlka i tak az do

> pospawania całosci) słowem spawa sie trudniej niz aluminium.

dokładnie, do tego na koniec trzeba wygrzać materiał żeby go odprężyć, do tego sprawdzić powierzchnię przylegania do głowicy i w razie potrzeby go splanować, więc to nie takie hop-siup chcąc zrobić to dobrze aby miało 'ręce i nogi',

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.