Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie dystanse do felg Abarth ET 36?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, jakie dystanse zalożyć do felg Abarth 14x5,5 ET 36? opony 165/60 i 175/50

Napisano

> Jak w temacie, jakie dystanse zalożyć do felg Abarth 14x5,5 ET 36?

> opony 165/60 i 175/50

Standardowo jest 10mm z przodu i nic z tylu 270751858-jezyk.gif Przy 185/50 tez wystarcza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Standardowo jest 10mm z przodu i nic z tylu Przy 185/50 tez

> wystarcza

z tyłu nie ociera o wahacz?

Napisano

> z tyłu nie ociera o wahacz?

Nie. Kazdy Abarth / Schumacher taki dystans ma w serii.

Napisano

> z tyłu nie ociera o wahacz?

Nic nie ociera.

Pamiętaj, że przy takim rozwiązaniu śruby są inne z przodu i inne z tyłu icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nic nie ociera.

> Pamiętaj, że przy takim rozwiązaniu śruby są inne z przodu i inne z

> tyłu

... różne w sensie długości oczywiście. wink.gif

Chyba że zastosuje fabryczne szpilki abarthowskie z nakrętkami, przy czym wtedy doradzałbym kupić cztery komplety długich. waytogo.gif

Napisano

> ... różne w sensie długości oczywiście.

> Chyba że zastosuje fabryczne szpilki abarthowskie z nakrętkami, przy

> czym wtedy doradzałbym kupić cztery komplety długich.

Oryginalne nakretki sa nieprzelotowe, wiec z tylu, bez dystansu, beda za dlugie. Najlepiej zapodac przelotowe nakretki.

Napisano

> ... różne w sensie długości oczywiście.

> Chyba że zastosuje fabryczne szpilki abarthowskie z nakrętkami, przy

> czym wtedy doradzałbym kupić cztery komplety długich.

Ja mam właśnie oryginalne Abartowskie. I są różnej długości szpilki.

Napisano

> Ja mam właśnie oryginalne Abartowskie. I są różnej długości szpilki.

I tak jest fabrycznie, przednie są dłuższe o grubość dystansu ... ja mam długie i z przodu i z tyłu, bo po zmianie letnich 185/50 na zimowe stalówki 145/70 wygląda biednie, a z dystansem z tyłu od razu lepiej. waytogo.gif

Napisano

> Oryginalne nakretki sa nieprzelotowe, wiec z tylu, bez dystansu, beda

> za dlugie. Najlepiej zapodac przelotowe nakretki.

Racja, zwłaszcza że fiatowskie w ASO kosztują chyba z 8 zyla za sztukę screwy.gif a przelotowe kupi już za jakieś 3-4 złote. Za to szpilki tanie => 8 szt. o ile pamiętam kosztuje 21 złociszy.

Napisano
  • Autor

a co powiecie o takiej konfiguracji: po 15mm na strone z przodu i 0 lub 10mm z tyłu?

Napisano

> a co powiecie o takiej konfiguracji: po 15mm na strone z przodu i 0

> lub 10mm z tyłu?

nie wiem czy wtedy z tyłu nie zacznie ci drzeć opony o nadkole

Napisano

Powinno być dobrze ... ja mam 12mm z przodu i bez dystansu z tyłu i gumy 185/50, nic nie obciera.

Poprzednio jeździłem na 12mm przód, 10mm tył na 175/50 i nic nie obcierało. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Powinno być dobrze ... ja mam 12mm z przodu i bez dystansu z tyłu i

> gumy 185/50, nic nie obciera.

> Poprzednio jeździłem na 12mm przód, 10mm tył na 175/50 i nic nie

> obcierało.

U mnie jednak obciera z tyłu przy trzech osobach i większych nierównościach nawierzchni. Podejrzewam, że to odkształcone nadkole od wewnętrznej strony felgi z tyłu, ewentualnie dobija od góry ale śladu nie widać. Dystans na tylnej osi to o ile się nie mylę 5mm na strone. Jeśli zdejme dystans podejrzewam, że będzie obcierało jeszcze bardziej a zależy mi na zostawieniu nadkola.

Zastanawiam się nad zmianą springów, jeżdże na seryjnych. Jakie jest najmniejsze możliwe obniżenie, -20? Z tego co się orientuje takie były chyba w SC Sporting? A dalej -35. Jest coś pomiędzy?

Napisano

Przy trzech osobach na pokładzie, czy trzech osobach z tyłu ? Bo w tym drugim przypadku nie ma się co dziwić na większych hopach ...

Co do obcierania, to nie wydaje mi się, żeby tarło od środka, chyba że masz coś nie tak z wahaczami, ich mocowaniem albo z budą ?

No ja nie mam z tyłu żadnego dystansu, opony mam szersze i auta nie oszczędzam, bywa że jadą dwie osoby i ze 200-250kg w bagażniku i nic.

W kwestii obniżenia, to IMHO tylko pogorszysz objawy, jak będzie niżej, to kółka pójdą w większy /---\ i tarło będzie bardziej.

Jeśli już, to daj spokój ze springami od SCSa, -20 jest praktycznie niezauważalne, a do tego jak masz 900kę to zawsze jest lekka motorówka => scs -20

scs20.JPG

Jak chcesz soft to szukaj jakichś -35, to jest taka spacerowa wysokość, jeszcze się jeździ jak na serii w sensie krawężników, garbów i spowalniaczy a już odczuwasz plusy związane z polepszeniem prowadzenia => eibach -35

eibach35.JPG

Tu masz zaś OMP -50, do Krakowa się nie nadają =>

omp50.JPG

Za sportingowe dasz pewnie z 80-100 zyla plus założenie i za chwile stwierdzisz, że kupa. no.gif Szukaj nowych albo używanych eibachów ok.gif są idealne do miasta i na wieś. wink.gif

eibach352.JPG

Napisano
  • Autor

> Przy trzech osobach na pokładzie, czy trzech osobach z tyłu ? Bo w

> tym drugim przypadku nie ma się co dziwić na większych hopach

> ...

> Co do obcierania, to nie wydaje mi się, żeby tarło od środka, chyba

> że masz coś nie tak z wahaczami, ich mocowaniem albo z budą ?

> No ja nie mam z tyłu żadnego dystansu, opony mam szersze i auta nie

> oszczędzam, bywa że jadą dwie osoby i ze 200-250kg w bagażniku i

> nic.

Chyba nie zrozumieliśmy się do końca. Chodzi o to, że u mnie na większych hopach przy trzech osobach obciera o plastikowe nadkole z tyłu. Zawieszenie seryjne + plastikowe nadkola przód i tył. Widze na zdjęciach, że nie masz nadkoli. Chciałbym zostawić je u siebie ale pewnie bede zmuszony zdjąć. Bez nadkoli i bez dystansu z tyłu nie powinno nic obcierać. Ostatecznie na alu bez nadkoli a w zimie na stalówkach i nadkola sie założy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.