Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega C 2.0 16 V

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakie są koszty utrzymania i naprawy Omegi C z silnikiem 2.0 16V?

Czy jest to taka typowa „skarbonka bez dna”, której naprawa jest droga?

Jakie są elementy potencjalnie podatne na awarie i jakie są koszty ich napraw?

Jak wygląda kwestia eksploatacyjnych napraw typu zawieszenie, hamulce, wydech?

Napisano

> Witam

> Jakie są koszty utrzymania i naprawy Omegi C z silnikiem 2.0 16V?

> Czy jest to taka typowa „skarbonka bez dna”,

> której naprawa jest droga?

> Jakie są elementy potencjalnie podatne na awarie i jakie są koszty

> ich napraw?

> Jak wygląda kwestia eksploatacyjnych napraw typu zawieszenie,

> hamulce, wydech?

BFL © z silnikiem 2,0 to pierwsze modele poliftowe. Generalnie to auto z takim silnikiem nie jedzie... ale silnik trwały stosowany w innych modelach Opla jak i w Daewoo.

Zawiecha raczej trwała jest, z przodu proste zawieszenie na olejowych tulejach przednich. Z tyłu przynajmniej u mnie nic nie robione było przez 130kkm poza wymianą amorków (NIVO).

Napisano

Generalnie koszty serwisowania przy R4 to nie będą, sprzęgła i inne rzeczy w normalnych cenach. Sprawdzić tylko most odpowiednio, coby nie wył i nie był luźny.

Napisano

I pamietaj ze cokolwiek bedziesz kupowal to pytaj o Omege B po lifcie. Opel nigdy nie nazwal tego modelu Omega C!!!

Napisano

> Generalnie to auto z takim silnikiem nie jedzie...

Generalnie guzik prawda i wszystko zależy z czego się przesiadasz. 893goodvibes.gif

Napisano

> Jakie są koszty utrzymania i naprawy Omegi C z silnikiem 2.0 16V?

> Czy jest to taka typowa „skarbonka bez dna”,

> której naprawa jest droga?

Ogólnie - ceny części eksploatacyjnych są niewiele droższe od części do starej Astry-F. Olej i filtr paliwa kosztują tyle samo. zeby.GIF Klocki niewiele więcej. Tarcze 2x tyle, ale są wentylowane i dużo większe. Opony są droższe bo są większe.

Natomiast... ceny części nietypowych są porażające. Koło dwumasowe 5 - 8 tyś zł. Sterownik klimy 6 tyś zł (ale już całkowicie sprawna używka 30-150 zł hehe.gif). Silniczek sterujący klapą nawiewów do klimatronika - 700zł (14 zł sprawna używka) a jest ich z 5 sztuk wink.gif. Siłownik centralnego chyba z 250zł/szt (20 zł sprawna używka).

Polecam wejść na stronkę np Intercars lub Fota i porównać ceny wybranych elementów (klocki, tarcze, amorki, sprężyny) do samochodu którym jeździsz i do Omegi i będziesz miał z grubsza porównanie.

Ja nie żałuję zakupu Omegi. smile.gif Czasem tylko żałuję że nie wziąłem 3,2 Executive. zeby.GIF

Napisano

> Jak wygląda kwestia eksploatacyjnych napraw typu zawieszenie,

> hamulce, wydech?

Aha, wydech jest niby tani od Polmostrowa, czy taniej serii Bosala, ale mialem takiego Bosala i po tygodniu wrzuciłem pospawane stare tłumiki bo chodziły ciszej. zeby.GIF A oryginały komplet kosztują z 1400 zł... Jednak na niektórych rzeczach nie można oszczędzić, bo tracisz to co Ci Omega oferuje.

Napisano
  • Autor

> Generalnie guzik prawda i wszystko zależy z czego się przesiadasz.

Fakt jezidziłem ostatnio Fiatem uno 1.0, w międzyczasie Swiftem 1.3.

Ale generanie nie kupuję samochodu dla ostrej jazdy tylko do wożenia rodziny - dwójka maluchów i żona, więc nie ma mowy o szarżach ułańskich. Potrzebuję przede wszystkim dużego wygodnego samochodu, ktory nie zrujnuje mojego budżetu.

Przy okazji - czy 220 tysięcy dla tego silnika to dużo?

Napisano

> Generalnie guzik prawda i wszystko zależy z czego się przesiadasz.

Z Nubiry z tym samym silnikiem zlosnik.gif

Auto o mocy 136KM i wadze ponad 1300Kg nie będzie dynamiczne i przesiadanie się z czegokolwiek nic tu nie zmienia.

EDIT: 1460Kg

Napisano

> Z Nubiry z tym samym silnikiem

> Auto o mocy 136KM i wadze ponad 1300Kg nie będzie dynamiczne i

> przesiadanie się z czegokolwiek nic tu nie zmienia.

Ale wystarczy do sprawnego przemieszczania sie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Auto o mocy 136KM i wadze ponad 1300Kg nie będzie dynamiczne i

> przesiadanie się z czegokolwiek nic tu nie zmienia.

Błądzisz. zlosnik.gif

Mówiłem Ci że zależy to tylko od tego czym wcześniej jeździłeś. Pojęcie dynamiki jest bardzo mocno subiektywne. Jak przesiadłem się z dużego Fiata na Astrę 60KM to myślałem że to demon prędkości, po pomiarach ze stoperem okazało się że z trudem mieści się w 18 sekundach do licznikowej setki. Omega 2.2 ma 10,5 i to już nie jest powód do wstydu.

BTW. Nubira 2.2 waży 1300 kg, Omega 2.2 waży 1600 kg. W złą stronę się przesiadałeś. wink.gif

Napisano

> Ale wystarczy do sprawnego przemieszczania sie

Do sprawnego przemieszczania się wystarcza Astra z 71 KM. wink.gif Wiem bo taką przejeździłem 140 tyś km głównie w trasach i to DK8 słynącą z TIR-ów i nie miałem powodów do narzekania.

Napisano

> Błądzisz.

> Mówiłem Ci że zależy to tylko od tego czym wcześniej jeździłeś.

> Pojęcie dynamiki jest bardzo mocno subiektywne. Jak przesiadłem

> się z dużego Fiata na Astrę 60KM to myślałem że to demon

> prędkości, po pomiarach ze stoperem okazało się że z trudem

> mieści się w 18 sekundach do licznikowej setki. Omega 2.2 ma

> 10,5 i to już nie jest powód do wstydu.

> BTW. Nubira 2.2 waży 1300 kg, Omega 2.2 waży 1600 kg. W złą stronę

> się przesiadałeś.

Mówimy o silniku 2,0. Ja przesiadłem się na 3,0.

A dynamika to nie pojęcie subiektywne tylko policzenie stosunku mocy do masy.

Napisano

> Mówimy o silniku 2,0.

Wrażenia ludzi którzy jeździli zarówno Omegą 2.0 i Omegą 2.2 są takie że samochody te jeżdżą niemal identycznie.

> A dynamika to nie pojęcie subiektywne tylko policzenie stosunku mocy

> do masy.

No dobra, to taka Omega 2.2 ma stosunek 0,09. I co z tego wynika? Od jakiego stosunku auto jest dynamiczne? Gdzieś jest zdefiniowana ta granica? Nie - masz ją tylko w głowie.

Napisano

> Wrażenia ludzi którzy jeździli zarówno Omegą 2.0 i Omegą 2.2 są takie

> że samochody te jeżdżą niemal identycznie.

> No dobra, to taka Omega 2.2 ma stosunek 0,09. I co z tego wynika? Od

> jakiego stosunku auto jest dynamiczne? Gdzieś jest zdefiniowana

> ta granica? Nie - masz ją tylko w głowie.

2.2 jest troche bardziej dynamiczne, co nie zmienia faktu ze i tak jest to za malo. silniki dla omegi zaczynaja sie od 2.5 v6 - 170 KM albo 2.5 dti 150 KM. a najlepiej 3.0 v6 albo 3.2 v6 smile.gif ja nic mniejszego nie kupie. mam 3.0 v6 i tak juz zostanie

Napisano

> 2.2 jest troche bardziej dynamiczne, co nie zmienia faktu ze i tak

> jest to za malo. silniki dla omegi zaczynaja sie od 2.5 v6 - 170

> KM albo 2.5 dti 150 KM. a najlepiej 3.0 v6 albo 3.2 v6 ja nic

> mniejszego nie kupie. mam 3.0 v6 i tak juz zostanie

Jasne smile.gif nie zebym bronił x20xev wink.gif ale jak się pamięta o całokształcie i umie się wykorzystać to, co silnik oferuje, to można taką krową sprawnie się przemieszczać. moja waży 1600kg, da radę utrzeć nosa kilku cwaniaczkom na światłach, tedeiki do tych 130 ps jakoś wrażenia nie robią na mnie, 220 jak się uprzeć to pójdzie. Tylko po co i gdzie? jasne, że trzeba obrotomierz trzymać powyżej 3200 rpm i ciagnać do czerwonego, jasne, że trzeba zrzucić bieg czy 2 przy wyprzedzaniu (bo deptanie w podłogę na V przy 90km/h i 1800rpm niewiele da biglaugh.gif) zakrecony.gif Odkąd zacząłem jeździć omegą jakoś spokojniej jeżdżę, tetryczeję pewnie old.gif a jak przejdą mi te resztki zadziora i pogoni za obrotami to sobię sprawie omę v6 z automatem, będzie cicho, spokojnie, majestatycznie i dostojnie fly.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.