Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mrugający Check Engine

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zaobserwowałem ciekawe zachowanie kontrolki CE. Podstawa do jej zapalania się jest następująca: kiedyś kompletnie zablokował się EGR. Wymontowałem, wyczyściłem... trochę pomogło ale samochód dalej był przymulony, więc zdecydowałem się zaślepić. Zaślepka poszła na oba otwory i była zrobiona z puszki od piwa. Oczywiście w dziurze bez grzybka (dolotowej) została natychmiast wydmuchana, ale na dziurze z grzybkiem jest do dzisiaj. Czyli zawór nie jest drożny. Co ciekawe auto dalej jest trochę przymulone, potrafi szarpnąć i sporo pali. Gdzieś tak po 15 minutach jazdy zapala się CE i wszystkie te objawy znikają. Dostaje mocy, spalanie wraca do 4,9-5,2l na trasie. Na mieście, kiedy CE się nie zdąży zapalić autko i 10 litrów na setkę potrafi wchłonąć (przed awarią EGR brało max. 8).

Czyli generalnie w moim przypadku zapalenie się CE sygnalizuje, że wszystko w aucie jest OK smile.gif Wymruganie błędu daje zawsze to samo, jeden błąd: EGR.

Tak więc podczas jazdy zawsze z niecierpliwością wyczekuję na zapalenie się tej nieszczęsnej kontrolki. Ostatnio zauważyłem jej bardzo dziwne zachowanie się: zapali się, na chwilę zgaśnie, trochę pomruga i dopiero zapala się na stałe. Czy w wypadku stwierdzenia błędu nie powinna się zapalić i świecić stale? Fakt, mam tam LED zamiast żarówki, ale do tej pory działała normalnie...

Napisano

Napisz jeszcze jaki silnik / jakie auto..

Miganie czeka jest zwykle związane z problemami z immo, a te zwykle prowadzą to trudnosci z uruchomieniem samochodu.. Jednak nie piszesz nic takiego.

Sterownik mierzy też prąd żaróweczki od czeka. Jeżeli wstawiłeś tam LEDa możłiwe żę będziesz miał dodatkowy bład od... niesprawnej kontrolki check.

Napisano

> Czyli generalnie w moim przypadku zapalenie się CE sygnalizuje, że

> wszystko w aucie jest OK Wymruganie błędu daje zawsze to samo,

> jeden błąd: EGR.

> Tak więc podczas jazdy zawsze z niecierpliwością wyczekuję na

> zapalenie się tej nieszczęsnej kontrolki.

nie ma w tym nic nadzwyczajnego

po zarejestrowaniu błędu (pewnie 1405?) komputer odłącza EGR

a po nastepnym uruchomieniu silnika cykl sie powtarza

> Ostatnio zauważyłem

> jej bardzo dziwne zachowanie się: zapali się, na chwilę zgaśnie,

> trochę pomruga i dopiero zapala się na stałe. Czy w wypadku

> stwierdzenia błędu nie powinna się zapalić i świecić stale?

w moim przypadku 1405 też pojawiało się i znikało, a czasami świeciło stale ok.gif

Napisano

> Dostaje mocy, spalanie wraca do 4,9-5,2l na trasie.

Masz fenoment a nie auto biglaugh.gif.

Tyle to fabryka nie odwazyla sie napisac w danych.

Napisano

> Masz fenoment a nie auto .

> Tyle to fabryka nie odwazyla sie napisac w danych.

idę po czipsy chipsy.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Pomyliles kaciki - to nie HP

może być... na HP nie zaglądałem parę tygodni zlosnik.gif

chodziło mi o to, że dyskusja może się rozwinąć... jak zwykle

a tematy dot. spalania (zwłaszcza niskiego) lecą na IKA albo są kłódkowane ;-)

Napisano
  • Autor

Quote:

Napisz jeszcze jaki silnik / jakie auto..

Kurcze, dam głowę że miałem wszystko uzupełnione w profilu :/

Astra F, 1,4 16V X14XE

Quote:

Masz fenoment a nie auto .

Tyle to fabryka nie odwazyla sie napisac w danych.

Też na początku uważałem takie wyniki za niemożliwe... Metoda sprawdzania? Na wyjeździe z Poznania leję na Lukoilu "pod korek" - znaczy się nie do odbicia tylko aż zobaczę paliwo przez wlew. Jadę na Wrocław i dokładnie po 98 kilometrach mam BP. Nalewam tak samo i sprawdzam ile weszło. Na tej trasie nigdy nie wziął więcej niż 5,6.

Wczoraj dojechałem z Poznania do stolicy, parę rzeczy tam załatwiłem i wróciłem jeszcze tego samego dnia. Na liczniku mam przejechane 720 i nawet nie mrugnęła rezerwa. Rekord miałem w zeszłym roku we Francji, przejechałem trochę ponad 850km na jednym baku. Wskazówka leżała na zerze, ale rezerwa jeszcze nie mrugała. Bałem się jechać do zatrzymania, bo auto stare i mogłoby syf z dna zaciągnąć. Do baku weszło po tym 46ltr., całą akcję mam nawet na fotkach uwiecznioną smile.gif Jedno ale, tzw. eco-driving, zwłaszcza hamowanie silnikiem mam opanowane do perfekcji. Na przeglądzie po 15000 powiedzieli mi, że na klockach przejadę 30000. Po 10000 musiałem jechać na badania techniczne, powiedzieli mi dokładnie to samo smile.gif Wady też są, 110 mało kiedy przekraczam, a i sprzęgło zaczyna do mnie przemawiać...

Swoją drogą uważam ten samochód za zjawisko. Po 50000 poszedł rozrząd z winy ASO więc był pierwszy remont. Po 200000 posypały się wtryskiwacze więc był kolejny. Obecnie ma przejechane 236000, pali tyle ile wspomniałem , oleju między wymianami jeszcze nigdy nie dolewałem, wczoraj na A2 poleciał jeszcze 190 licznikowe (176 wg GPSa), fakt że z górki i tylko dla testu. Gdyby nie to powoli sypiące się sprzęgło i delikatne nadgryzienie zębem korozji to ta 13-letnia astra spokojnie przebiłaby nowy egzemplarz tego modelu smile.gif

A odnośnie tego CE, wydawało mi się, że to działa tak: jeśli błąd jest krótkotrwały to nie wyświetla się jako CE, jeśli komputer rejestruje wadliwy sygnał trwający dłużej niż jakiś określony czas, to podświetla kontrolkę. Kontrolka gaśnie po wyłączeniu zapłonu i nie zapala się po jego ponownym włączeniu jeśli błąd nie został stwierdzony. Jeśli nie pojawi się on przez kolejne 20 uruchomień to jest kasowany z pamięci. Nie spotkałem się z czymś takim jak miganie kontrolki podczas jazdy, stąd wydało mi się to dziwne.

Napisano

Witam wszystkich,

Odnośnie migającej kontrolki silnika znalazłem taką informację w instrukcji użytkownika opla:

chekengine.jpg

Może to w jakiś sposób nakieruje na rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam.

Napisano

Niestety, to zadna informacja. Kontrolka MIL w standardzie OBD/OBD II/EOBD informuje o wszelkich niedomaganiach, ktore prowadza do zwiekszonej emisji spalin (takie wymagania...), niestety przyczyn jej zaswiecenia moze byc bardzo, bardzo wiele...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.