Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praca silnia i dymienie JTD

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Pacjent to punto II 1.9 JTD problem jest taki, że gdy silnik pracuje sobie na luzie od czasu do czasu czuć jakby wpadał w wibracje bardzo delikatnie ale jednak to czuć. (taka nierównomierność) po przegazowaniu do podłogi ostro zakopcił na czarno, do 2 tyś obrotów jednak kopcenia nie ma. Zatankowałem ostatnio na orlenie w małej miejscowości może mieli trefne paliwo, sam już nie wiem kurde.

Napisano

egr ------- czyszczony ????? ( fachowo ??? głównie cewka >???)

przepływomierz ???? sprawny ?

jakieś dane z examinera masz ???

ok.gif

Napisano
  • Autor

> egr ------- czyszczony ????? ( fachowo ??? głównie cewka

tak czyszczony, ale obecnie jest zablokowany (zaślepiony)

> przepływomierz ???? sprawny ?

przepływomierz jest ok

> jakieś dane z examinera masz ???

Miesiąc temu wszystko było ok na examinerze.

Wydaje mi się, że jakiś czas temu zakopcił ale dopiero gdy wkręcił się na min 4tyś obrotów a teraz już od 3 puszcza lekki dymek.

Napisano

kto ci doradził zaślepienie egr ( co za osioł ... sorrry ) ostatnio zainwestowałem

w nowy oryginalny egr ( 289 pln i przepływomierz 0281002861 - 400 ) ale nie sygeruj się tymi cenami bo to dla pracowników aso cool.gif

efekt jest niesamowity zero dymu ,zero szarpania , praca cicha i równomierna silnika

i ciągnie ja nowy ( a ma tylko 100 KM )

wiem,że to nie małe wydatki ale już nie miałem siły nic nie dawało czyszczenie egr i przepływomierz też niby dobry ................ ale podczas testu drogowego okazało się,że zawór nie otwiera się tak jak powinien a przepływomierz podaje zawyżone dane , ale tylko pod obciążeniem !!!

ok.gif

Napisano
  • Autor

mechanicznie tzn ręcznie, wcześniej także egr był zaślepiony i taki problem nie występował.

Napisano
  • Autor

Niedawno każdy zalecał zaślepienie a teraz jest to zły pomysł?

Napisano

> Niedawno każdy zalecał zaślepienie a teraz jest to zły pomysł?

kto Tobie zalecal? pewnie ze stilokacika. ale sie nie martw ja myjki ultradziwekowej w miescie stolecznym by tloki wyczyscic szukalem 1 dzien hehe.gif.

Napisano

> kto Tobie zalecal? pewnie ze stilokacika. ale sie nie martw ja myjki

> ultradziwekowej w miescie stolecznym by tloki wyczyscic szukalem

> 1 dzien .

na stilokąciku zaleca się zaślepienie zaworu egr ale tylko w celach testowych, raczej nikt nie zaleca tego na stałe nono.gif

Napisano

> na stilokąciku zaleca się zaślepienie zaworu egr ale tylko w celach

> testowych, raczej nikt nie zaleca tego na stałe

ale robiacy te czynnosc pewnie z wrazenia nie doczytal tego info dokladnie.

Napisano
  • Autor

Znajomy z aso twierdzi, że to nie będzie miało na nic wpływu i powiedział, żeby śmiało zaślepiać.

Napisano

W dużym skrócie - wydpucz EGR w cholere to raz (zaślep grubymi blachami). Chcesz go wywalić z softu - jeśli masz możliwość zgraj i podeślij wsad a wyłącze Ci egr w sofcie.

Dodatkowo - zrób diagnoze aktywną podczas jazdy - zobaczysz co i jak. Po trzecie - koło pasowe dobre? To często powoduje klepanie/telepanie motoru.

Pozdro

Napisano

> na stilokąciku zaleca się zaślepienie zaworu egr ale tylko w celach

> testowych, raczej nikt nie zaleca tego na stałe

No tak - motor wybuchnie, tłoki przez rurę wypadną i inne takie... Albo dziura ozonowa się powiększy hehe.gif

Napisano

> tak czyszczony, ale obecnie jest zablokowany (zaślepiony)

> przepływomierz jest ok

> Miesiąc temu wszystko było ok na examinerze.

> Wydaje mi się, że jakiś czas temu zakopcił ale dopiero gdy wkręcił

> się na min 4tyś obrotów a teraz już od 3 puszcza lekki dymek.

Weź pod uwagę obecne warunki pogodowe. Gorąco jak cholera itd tak więc ładunek powietrza dostarczany do komory spalania jest gorszy porównując z temp np 15stC.

Punto ma mały IC, często auta podzwonowe nie mają wycięcia na IC w zderzaku co jeszcze bardziej pogarsza chłodzenie. Fura kopci przy wyższych obrotach w takich warunkach i jest to normalne - tak samo niestety jak i to, że puchnie - wszystko przez gęstość powietrza i temp paliwa.

W takich warunkach jak za bardzo zgrzejesz motorownie sterownik zbija doładowanie, korekcja temp na railu również jest. A tak ogólnie - diesel musi kopcić tongue.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki CINEK_ na Ciebie zawsze mogę liczyć, muszę podjechać do ASO na jazdę z examinerem podłączonym to się zobaczy co i jak.

Napisano

> W dużym skrócie - wydpucz EGR w cholere

tak trochę z innej beczki, bo widzę że kolega CINEK trochę o klekotach może powiedzieć zlosnik.gif Tak więc skoro można odciąc EGR bez żadnych niemiłych niespodzianek, to czy można jeździć na odpiętej przepływce przez dłuższy czas, bez konsekwencji dla silnika ?

Napisano

> tak trochę z innej beczki, bo widzę że kolega CINEK trochę o

> klekotach może powiedzieć Tak więc skoro można odciąc EGR bez

> żadnych niemiłych niespodzianek, to czy można jeździć na

> odpiętej przepływce przez dłuższy czas, bez konsekwencji dla

> silnika ?

Imho nie - albo jeździć ze sprawną przepływką albo zrobić soft bez przepływomierza - niemniej musi on byc i tak wpięty. Przy tej okazji warto też wywalić katalizator.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.