Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawieszające się obroty

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj zaczęły mi falować obroty w zakresie 600-800, więc postanowiłem wyczyścić przepustnice w środku pędzelkiem z naftą. Po złożeniu wszystkiego do kupy było chwile dobrze, później podczas jazdy zauważyłem, że nie schodzi z obrotów przy zmianie biegów. Również gdy jadę na biegu i zdejmę nogę z gazu to obroty stoją w miejscu, tak jakbym miał tempomat. Auto sobie jedzie normalnie, zero hamowania silnikiem. Na luzie obroty zawieszają się najczęściej na 1200-1300, ale też zdarzyło się, że wskoczyły na 4000 :/ Tylko kilka razy spadły do 700-800 czyli tak jak powinno być.

Żadnych wtyczek nie ruszałem, nie wypinałem. Panowie, czego to może być wina krokowego czy TPS? A może coś innego?

Pozdrawiam.

Napisano

Albo krokowy lub TPS. Na dwoje babka wrozyla.

Ale jesli potrafi zlapac okolo 4000 obr/min to raczej obstawial bym TPS'a.

Napisano

> Albo krokowy lub TPS. Na dwoje babka wrozyla.

> Ale jesli potrafi zlapac okolo 4000 obr/min to raczej obstawial bym

> TPS'a.

czasami sie zdarza przy zlym naciagnieciu linki, ze sprezyna do konca nie odciaga linki i obroty sobie stoja w miejscu i auto warczy hehe.gif.

Napisano
  • Autor

> czasami sie zdarza przy zlym naciagnieciu linki, ze sprezyna do konca

> nie odciaga linki i obroty sobie stoja w miejscu i auto warczy

> .

Linkę już wykluczyłem gazując przy zdjętej puszce z filtrem. Przepustnica jest zamknięta, a obroty wariują.

Dziwne, że stało się tak nagle. Żebym to jeszcze coś tam grzebał. Starszy mi wmawia, że tak ma być, bo usunąłem trochę syfu i komputer się teraz "uczy". Tylko jakby się uczył to nie powinno być takiego cyrku z tymi obrotami czy jednak to możliwe?

Napisano

> czasami sie zdarza przy zlym naciagnieciu linki, ze sprezyna do konca

> nie odciaga linki i obroty sobie stoja w miejscu i auto warczy

> .

A zdarzalo sie to w PII?? Bo PI to mial przypadlosc slynnej gumki zlosnik.gif

Napisano

> Linkę już wykluczyłem gazując przy zdjętej puszce z filtrem.

> Przepustnica jest zamknięta, a obroty wariują.

> Dziwne, że stało się tak nagle. Żebym to jeszcze coś tam grzebał.

> Starszy mi wmawia, że tak ma być, bo usunąłem trochę syfu i

> komputer się teraz "uczy". Tylko jakby się uczył to nie powinno

> być takiego cyrku z tymi obrotami czy jednak to możliwe?

Nigdy nie ma takich samoistnych obrotow bez jakiejs usterki, a jesli juz komputer mialby sie uczyc to najpierw trzeba by mu zrobic reset z Egzaminera. Ale nawet wtedy obroty nie maja prawa glupiec.

Napisano
  • Autor

> Nigdy nie ma takich samoistnych obrotow bez jakiejs usterki, a jesli

> juz komputer mialby sie uczyc to najpierw trzeba by mu zrobic

> reset z Egzaminera. Ale nawet wtedy obroty nie maja prawa

> glupiec.

Ja to mam zawsze szczęście... Będę musiał chyba o ten TPS popytać w sklepie oslabiony.gif

Napisano

> Ja to mam zawsze szczęście... Będę musiał chyba o ten TPS popytać w

> sklepie

Ja tez to przechodzilem u siebie jakies 3 lata temu, byl o tym watek. Poszukaj, to moze znajdziesz i Ci w czyms pomoze.

Napisano

> A zdarzalo sie to w PII?? Bo PI to mial przypadlosc slynnej gumki

to nie wina gumki tylko sprezyna od oski z talerzykiem nie miala sily sie cofnac zamknac i TPS podaje sfaszowane wyniki nawet szpara duz anie musi byc pomiedzy gardziela przepustnicy i talerzykiem - moze nawet tej szpary nie byc.

Napisano
  • Autor

Pojeździłem dzisiaj za tym czujnikiem i lipa. W jednym sklepie mi wmawiali mi, że jest do kupienia tylko z przepustnicą, a w drugim (tylko z częściami do fiata) babka zaśpiewała mi 200 zł, ale nie była pewna czy on jest do I czy II. Nie mogła sprawdzić w kompie, bo jakiegoś chłopa nie było. Normalnie parodia.

Zrobiłem prawie 30km po mieście i tak jakby mu się poprawiło z tymi obrotami. Tak z 7/10 razy, gdy stałem na światłach obroty były prawidłowe. Z dwa razy zdarzyło się, że było 700 na luzie i samo z siebie wskoczyło na 1100-1200. Zauważyłem, że jak są podwyższone obroty to wystarczy leciutko nacisnąć gaz, aby uchyliła się przepustnica i obroty momentalnie wracają do 700.

Teraz mam wątpliwości co do tego TPS. Dzisiaj ani razu nie zawiesiły mi się obroty w przeciwieństwie do wczoraj. Czasami spadają bardzo wolno, a czasami normalnie. Przy zmianie biegów to samo. Musze chyba jakieś lepsze paliwo zatankować i pojeździć trochę, może mu samo przejdzie smile.gif

Przy okazji spytam, można do puntolota wlać V-Power Racing?

Napisano

Co to tych obrotow, mialem u siebie podobnie. Jak trzymal wysokie obroty, tracenie gazu powodowalo ich powrot do normy.

Ja u siebie zmienilem cala przepustnice, kupilem uzywke od jakiejs swiezej Pandy i smiga.

Napisano

imho nie przejdzie , mi czasami zacinal sie po dlugim jezdzeniu jak sie nagrzal mocno , jak wymienilem przepustnica na nowsza problem znikl ok.gif

Napisano
  • Autor

> imho nie przejdzie , mi czasami zacinal sie po dlugim jezdzeniu jak

> sie nagrzal mocno , jak wymienilem przepustnica na nowsza

> problem znikl

Jednak ojciec miał racje. Pojeździłem trochę autem i muszę powiedzieć, że jest już prawie idealnie. Trzyma obroty na luzie tak jak powinien, nie zawieszają się przy zmianie biegów i można normalnie hamować silnikiem yay.gif To jednak musiało być coś z autoadaptacją.

• 3 tygodnie później...
Napisano

czy w czasie zawieszania się obrotów zapalała się kontrolka checka lub miałeś zapisane w ecu jakieś błędy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.