Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra zaczeła strzelać

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Astra G x16xel Lovato/ AL700. Reduktor po regeneracji no oryginalnych membranach Lovato, nowa oryginalna oplowska sonda , świece NGK o przebiegu 2 tyś km kabli WN nie ma, filtr od gazu zmieniony, instalka po regulacji... Strzela w czasie ruszania

Instalki nie mogę regulować w czasie jazdy bo nie mam lapka z Comem ale mam kontrolkę Lambdy made by Wszim. Generalnie są w czasie jazdy oscylacje sondy są OK.

Dziwi mnie jedna sprawa, Strzały zdażają się tylko jak kontrolka pokazuje bogatą mieszankę. Zanim strzeli to jest też lekki kangur.

Ma szanowna publika jakieś pomysły? Mnie już chodzi po głowie jakiś nadpalony zawór ale z drugiej strony spalanie na poziomie 13-14 litrów lpg w tym motorku świadczy raczej o tym że instalka jest ustawiona "na bogato" i nie powinien się zawór nadpalić

Napisano

IMO winny jest parownik - za małą ma czułość albo regeneracja membran nie przywróciła jego dawnej sprawności, bądź też jest źle złożony. Odkręć bardziej śrubę czułości, zakręć tę od wolnych obrotów i wykalibruj ponownie sterownik. Krokowiec powinien chodzić w ok. połowie jego otwarcia, czyli między 90-110 kroków, tak jest najzdrowiej. Po depnięciu w pedał gazu mieszanka nie powinna gwałtownie ubożeć. Dobrze jest, gdy PWAmin jest większe od PWAmax o 20 kroków lub zwiększ ręcznie, jeśli są strzały w dolot, bo o nich mowa? Mozna też pobawić się ustawieniem wzbogacenia mieszanki, ale ja tego nigdy nie robiłem, ze strzałami poradziłem sobie poprzez... wymianę parownika na nowy! Po każdym strzale oczywiście naprawiasz szkody: zamknięcie otwartej obudowy filtra i pootwieranych klap pwybuchowych, pozaklejanie ew. pęknięć? Bo jak nie, to usterki te sprzyjają strzałom... Sprawdź też filtr powietrza, bo po strzale mógł się rozerwać i już cała regulacja instalki psu w d... (instalacja jest podciśnieniowa, filtr ma duże znaczenie, każda zmiana jego przepuszczalności zmienia charakterystykę układu). Pozdr.

Napisano
  • Autor

> IMO winny jest parownik - za małą ma czułość albo regeneracja membran

> nie przywróciła jego dawnej sprawności, bądź też jest źle

Wydaje mi się że parownik jest raczej w porządku. Ma przejechane niecałe 100 kkm. Regenerowalem go bo po kolei eliminowalem potencjalne przyczyny strzałów w dolot. Napewno jest też dobrze złożony.

> Odkręć bardziej śrubę czułości, zakręć tę od wolnych

> obrotów i wykalibruj ponownie sterownik.

Sruba od wolnych jest odkręcona o mniej niż 1/4 obrotu więc nie bardzo mam już co zakręcać frown.gif

>Krokowiec powinien

> chodzić w ok. połowie jego otwarcia, czyli między 90-110 kroków,

> tak jest najzdrowiej. Po depnięciu w pedał gazu mieszanka nie

> powinna gwałtownie ubożeć. Dobrze jest, gdy PWAmin jest większe

> od PWAmax o 20 kroków lub zwiększ ręcznie, jeśli są strzały w

> dolot, bo o nich mowa? Mozna też pobawić się ustawieniem

> wzbogacenia mieszanki, ale ja tego nigdy nie robiłem, ze

> strzałami poradziłem sobie poprzez... wymianę parownika na nowy!

> Po każdym strzale oczywiście naprawiasz szkody:

Wiem i tak zawsze robie.

Zastanawia mnie cały czas czemu strzela jak kontrolka lambdy pokazuje bogatą mieszankę i pojawia się wcześniej lekki kangur. Może trafił mi się przypadek strzałów bo jest za bogato ? Mam ustawione wzbogacanie mieszanki na 750 ms i 30 kroków.

Robiłem też analizę jak ustawia się krokowy przy danych obrotach I tak:

90-100 na wolnych

110-120 na 2000

100-110 dla 3-4 tyś obr

90-100 dla 5-6 tyś

Wartości orientacyjne +- 5 kroków ale taka jest ogólna prawidłowość

Napisano

Przyjrzyj się dokładnie układowi WN. Ja też byłem pewien, że skoro mam wszystko nowe, to mam problem z głowy, ale okazało się, że jak zaczęło strzelać, to winna była gumka na module zapłonowym(w FABII 1,4 MPI to jakby odpowiednik kabli WN), która miała dopiero 4500km przebiegu.

Zastosuj sprawdzoną metodę zwilżenia WN wodą za pomocą rozpylacza w ciemności i pewnie znajdziesz odpowiedź na swoje problemy.

Napisano

> Sruba od wolnych jest odkręcona o mniej niż 1/4 obrotu więc nie

> bardzo mam już co zakręcać

Tu nie chodzi o jej zakręcanie. Tu chodzi o wykręcenie tej drugiej, od czułości! A tę od wolnych obrotów wkręcisz w razie potrzeby, żeby ustawić oscylacje na wolnych obrotach w czasie kalibracji.

Jesteś pewien, że strzały są w dolot a nie w kolektor wydechowy?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Tu nie chodzi o jej zakręcanie. Tu chodzi o wykręcenie tej drugiej,

> od czułości! A tę od wolnych obrotów wkręcisz w razie potrzeby,

> żeby ustawić oscylacje na wolnych obrotach w czasie kalibracji.

> Jesteś pewien, że strzały są w dolot a nie w kolektor wydechowy?

> Pozdr.

Strzały w dolot bo "otwarło" filtr powietrza razem z zaczepem frown.gif. Teraz mam już wszystko poklejone i pouszczelniane

Reguluję czułością membrany czyli dużą plastikową śrubką z boku reduktora. Małą mosiężną czyli bypassem tylko czasem przy doregulowaniu.

BTW

jak robisz w Amonie regulację to zaczynasz od zamkniętego bypassu ? Ja mam ustawiony na otwarcie ok poł obrotu i potem a czasie kalibracji muszę go trochę skręcić żeby sonda falowała.

I jeszcze jedno Jak na początku regulacji Amon prosi o ustawienie obrotów minimalnych to tak kręcisz czułością żeby sonda falowała nie ruszając sruby bypassu?

Napisano

> jak robisz w Amonie regulację to zaczynasz od zamkniętego bypassu ?

Zaczynam tak: Czułość 5,5 obrotu, bypass 1/4 obrotu

> I jeszcze jedno Jak na początku regulacji Amon prosi o ustawienie

> obrotów minimalnych to tak kręcisz czułością żeby sonda falowała

> nie ruszając sruby bypassu?

W zasadzie ten punkt pomijam, nic nie ruszam, u mnie obroty SĄ minimalne, ok. 750-800obr/min. IMO trzeba regulować, gdy parownik jest tak rozkręcony, że obroty wolne są na poziomie np. 1500obr/min.

BTW zauwazyłem, że śruba bypassu ma niewielki wpływ na wolne obroty, za to śruba czułości ogromne. Z tego powodu skupiam się na dokładnym ustawieniu czułości, a tę od bypassu ignoruję. Myślę, że gdybym ją wkręcił do oporu to też układ działałby poprawnie.

I jeszcze jedno, masz X16XEL, więc ci coś poradzę: gdy kupiłem auto, LPG już było. Zauważyłem, że TPS nie jest podłaczony, postanowiłem naprawić fuszerkę gazownika. Po wyregulowaniu instalki pojeździłem trochę i stwierdziłem, że spalanie wzrosło o ok. 2l/100km. Odłaczyłem więc TPS i ponownie wyregulowałem, spalanie spadło. Po ok. roku znów mnie podkusiło, żeby pobawić się ustawieniami z TPS i to samo - przy podłaczonym TPS spalanie wzrasta. I tu sedno: gdy jeździłem z TPS zauwazyłem, że każde przejście z obrotów wolnym na wysokie (ruszanie i zmiana biegu) daje przez jakiś czas mieszankę bogatą!!! Tak jak u ciebie. Teraz jeżdżę bez TPS (przewód od centralki podłaczony do masy! W ustawieniach "brak TPS"). Przy braku TPS ustawienia PWAmin są ignorowane (możesz nawet ustawić ręcznie 0, ale do kalibracji muszą być ok. 100, bo nie przełaczysz na LPG!), więc nie ma skoku krokowca przy ruszaniu, dziur w obrotach, strzałów... itp. niespodzianek. Wiedział gazownik, co robi! Może w tych silnikach tak trzeba?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Zobaczę jak będzie bez TPS. Wystarczy go wyłączyć w Amonie? Bo nie chce mi się szukać przewodu i go zmasować. Auto pali mi 14 litrow. Jakby zaczęło 12 to było by miło.

Napisano

> Zobaczę jak będzie bez TPS.

Wystarczy go wyłączyć w Amonie. Potem zrób kalibrację i sprawdź, czy się znów w czasie jej nie właczył (mógł sterownik wykryć sygnał i się przełaczyć). Jesli się przełacza, to musisz przeciąć przewód czarno-żółty i ponowić regulację, tak będzie optymalnie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy go wyłączyć w Amonie. Potem zrób kalibrację i sprawdź, czy

> się znów w czasie jej nie właczył (mógł sterownik wykryć sygnał

> i się przełaczyć). Jesli się przełacza, to musisz przeciąć

> przewód czarno-żółty i ponowić regulację, tak będzie optymalnie.

> Pozdr.

Dzieki. Jak bede po zabiegu to zdam relacje

Napisano

Cześć.

Mam taką astrę z tym silnikiem. U mnie strzela jak pęka porcelana świecy na 4 cylindrze.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.