Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie pali na LPG przy upałach

Featured Replies

Napisano

Witam,

Heh dziwny problem, nigdy sie nie pojawial, i totalnie nie wiem co jest nie tak

Sprawa wyglada tak ze jak jest goraco to samochod nie przelacza sie na gaz, tzn przlacza sie na centralce ale zaraz gasnie. Zupelnie jakby nie podawalo gazu.

Dzieje sie tak tylko jak silnik jest nagrzany ORAZ tylko wtedy gdy jest upal. Jak sa temperatury umiarkowane, brak slonca - nie wystepuje. Jesli silnik ostygnie - tak mniej wiecej do 1/3 podzialki termometru, pali bez problemu. O co moze mu chodzic? W jakim rejonie szukac - bardziej elektronika czy sam gaz, bardziej reduktor czy zawory? No po prostu bezradny jestem. Gaziarze tez nie wiedza :/

Prosze o pomoc.

Instalacja Zavoli II gen, sterownik lambda lecho wr.

Pozdr

ps. na PB95 pali bez wzgledu na pogode slinka.gif

Napisano

Mozliwe, że blokuje się krokowiec. Właściwie robi on to przy mrozach na skutek kurczenia się obudowy, która trzyma tłoczek i nie pozwala na jego ruchy. Może u ciebie jest tak nieszczęśliwie złożony lub jest zamontowany blisko gorącego silnika, że podczas wysokiej temperatury się zakleszcza. Tłoczek jest z aluminium, rozszerza się łatwo, jeśli nie siedzi współśrodkowo w gnieździe to po rozszerzeniu może się o nie dość mocno opierać. W rezultacie zawór jest zamkniety, LPG nie dociera do silnika i gaśnie.

Radzę poczekać do upałów i gorącego silnika, poluzować wkręty mocujące silniczek do zaworu, lekko poruszać, dokręcić wkręty, ale zostawić niedokręcene o 1/4 - 1/2 obrotu (spoko, szczelność zapewnia oring), aby mógł sam się pozycjonować w razie potrzeby. Można też rozebrać układ i zajrzeć do środka, czy nie ma brudu, bo może być jego wina. Wyczyścić, złożyć, pamiętając o niedokręconych wkrętach.

Pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam,

mam dokładnie ten sam problem, zimę całą przelatałem na gazie, od wiosny zaczeły sie kłopoty, zresztą w tamtym roku było to samo. MASAKRA. Jak jest zimna noc to rano ok, ale jak temperatura wzrasta to koniec. Od 2 tygodni gaz nie działa bo gorąco. Warsztaty już znam jak włane miejsce pracy, wyciągana i czyszczona butla, wymieniane elektrozawory,nowy reduktor i dalej nic. Po przeczytaniu posta wyczyściłem krokowca od gazu - nic nie dało. Po przełączeniu na gaz, gaśnie. Ma ktoś jakiś pomysł ??

Napisano

> plus ze sterownika na elektrozawory się pojawia?

Podałem plus na elektrozawory na krótko z aku, autoamtycznie odcina zasilanie paliwem i silnik gasnie.

confused.gif

Napisano

> Podałem plus na elektrozawory na krótko z aku, autoamtycznie odcina

> zasilanie paliwem i silnik gasnie.

czyli nie wiesz czy sterownik załącza elektrozawory?

Napisano

nie znam sie na tym za bardzo, ale mnie zalozyli niedawno gaz do Seicento, po zalozeniu okazalo sie, ze w reduktorze byl jakis wadliwy trzpień...niestety nie powiem wam co to bylo, w kazdym badz razie gosciu z warsztatu tylko wymienil ten trzpien w reduktorze (wadliwy, info od producenta) i wszystko chodzi jak nalezy- objawy byly takie, ze jak bylo za goraco(za gorąco w komorze silnika) to auto nie chcialo chodzic na gazie...

Napisano

> czyli nie wiesz czy sterownik załącza elektrozawory?

W sumie nie mam pewności, tylko dlaczego to akurat latem nie działa? Całą zimę było ok. Następny post daje jakiś ślad. Podjadę w sobotą do ludzi co zakładali nowy reduktor.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

SOLVED

Gdyby ktos potrzebowal, to opiszę co to było.

Otóż elektrozawór mial zasyfiony tloczek, i przy duzej temp maź ktora tam byla zaczynala sie kleic i nie zawsze otwieral sie zawor. Byc moze byla to wina samego zaworu, byc moze tylko tloczka, nie wnikalem. Wymiana całego elektrozaworu jest niedroga i rozwiązała temat. Szkoda ze wczesniej nie wpadlem na to, ze jakis miesiac wczesniej mialem grzebane przy tym elektrozaworze przez gaziarza.

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.